Tipuri de ten şi îngrijirea lor

1 2 jpg jpeg

Tipuri de ten şi îngrijirea lor - tenul gras

Este uşor de recunoscut: pielea e lucioasă şi unsuroasă, porii măriţi, adică ,,tărâmul'' ideal pentru puncte negre şi coşuri. De vină este o supra­producţie de sebum, specifică de altfel acestui tip de ten. Totuşi, există şi avantaje, întrucât pie­lea grasă îmbătrâneşte mai greu decât pielea uscată, ridurile întâr­zie să apară, conturul obrazului se menţine ferm chiar şi la vârste mai înaintate.

Singura condiţie este să fie co­rect îngrijit. Întreţinerea ideală a tenu­lui gras se face cu produse cos­metice care dizolvă blând excesul de grăsime aflată pe suprafaţa pielii, fără să usuce sau să vatăme. Suprafaţa obrazului nu are nevoie de grăsime pentru a fi corect îngrijtă, ci de umiditate.

Nu se recomanda folosirea produselor puternic degresante, deoarece in urma unui astfel de procedeu va avea loc o hipersecretie a glandelor sebacee, iar pielea va imbatrani prematur.

In general, curatirea obrazului cu un gel purifiant si aplicarea unei lotiuni usor degresante in fiecare seara asigura intretinerea corespunzatoare a unui ten gras. Inainte de aplicarea machiajului, secretia sebacee se poate mentine sub control prin folosirea unei creme antiseptice.

Toate tipurile de piele, indiferent de varsta, pot fi afectate de deshidratare. Chiar si in cazul unui ten gras, pielea poate deveni uscata, predispusa la descuamare, mai ales in urma aplicarii tratamentelor antiacneice.

Tipuri de ten şi îngrijirea lor - tenul normal

Tenul normal nu ridică de obicei probleme şi necesită îngrijire minimă pentru a-l menţine sănătos şi strălucitor. Acest tip de ten tolerează cele mai populare loţiuni şi creme. Un program regulat de îngrijire a tenului, combinat cu o dietă echilibrată, sănătoasă ajută în menţinerea supletii şi tinereţii tenului. Îngrijirea regulată a tenului normal include câţiva paşi simpli.

Curăţarea, tonifierea şi hidratarea zilnică menţin tenul normal în formă pentru o perioada îndelungată. Se recomandă folosirea produselor naturale. În general, cremele şi loţiunile care conţin vitamina A, C şi E ajută la ameliorarea texturii tenului, făcându-l mai catifelat şi mai fin. În plus, aceste vitamine contracarează efectele radicalilor liberi.

Tipuri de ten şi îngrijirea lor - tenul uscat

Tenul uscat necesită o îngrijire suplimentară, întrucât este predispus la apariţia ridurilor şi liniilor fine. Acest lucru este valabil mai ales în lunile de iarnă când pielea devine mai uscată, poate există senzaţie de tensiune sau se poate exfolia.

În ceea ce priveşte curăţarea şi hidratarea tenului, se vor folosi produse blânde, fără săpun şi neapărat o cremă hidratantă (bogată în grăsimi), care să conţină vitaminele C şi E, pentru a preveni formarea liniilor fine.

Tipuri de ten şi îngrijirea lor - tenul sensibil

Tenul sensibil se recunoaşte uşor după culoarea sa, care bate adesea în roz. Se irită uşor prin folosirea îndelungată a anumitor pro­du­se cosmetice, din cauza factorilor de poluare externi şi a razelor ultravio­lete. De asemenea, tenul sensibil are o tendinţă spre alergii şi roşeaţă şi, foarte adesea, apar pe el vinişoare roşii în zona nasului şi a pomeţilor. Gradul de sensibilitate e diferit şi tre­buie tratat di­fe­rit.

În ceea ce priveşte curăţarea tenului sensibil, se vor folosi doar produse blânde, hipo­aler­genice, fiind de evitat gelurile sau săpunul. Pentru întreţinerea tenului, ape­lează numai la creme intensiv hidra­tante, pe ambala­jul cărora să fie pre­cizat că sunt indicate pentru tenurile sensibile.