Somnul bun, aliatul siluetei

1 2 jpg jpeg

Sigur nu doar o dată ai auzit că pentru a te bucura de siluetă de invidiat şi de o sănătate de fier ai nevoie de o dietă echilibrată şi de mult sport. Ei bine, da este adevărat, însă pentru ca organismul tău să se bucure de efectele pozitive ale acestor două aspecte şi anume beneficiile mişcării şi ale alimentaţiei mai ai nevoie de un singur ingredient şi anume de odihnă.

Lipsa unui somn bun îngraşă

În timpul nopţii organismul se regenerează, ai auzit de multe ori acestă afirmaţie. Adevărul vine din explicaţia faptului că hormonul care controlează apetitul alimentar este dat peste cap de lipsa somnului, astfel cu cât dormi mai puţin noaptea cu atât mai obosit şi predispus la a consuma produse contraindicate siluetei tale eşti.

Lipsa odihnei creşte nivelul grelinei, hormon responsabil cu declanşarea senzaţiei de foame, în plus cortizolul cunoscut şi sub denumirea de hormonul stresului care joacă un rol important în reglarea metabolismului este dat peste cap. Astfel vei fi pus în situaţia să consumi mai mulţi carbohidraţi pentru ca organismul să obţină energia necesară să te susţină în activităţile sale.

Astfel că lipsa somnului favorizează depozitarea grăsimilor, creşte nivelul de zahăr în organism iar metabolismul devine tot mai lent în actvităţile sale.

Cum să dormi mai bine

Nu te culca niciodată cu senzaţia de foame însă nici nu te apuca să mănânc foarte mult înainte de a merge la culcare sau să stai să te uiţi la televizor în timp ce savurezi cina. Vei pierde noţiunea porţiei şi vei avea tendinţa să mănânci mai mult.

Evită să faci sport cu cel puţin o oră înainte de ora de culcare deoarece şi după ce ai făcut mişcare corpul continuă să ardă calorii şi nu se va putea concentra pe un somn bun, de multe ori acesta este responsabil pentru nopţile semi-albe. Cel mai bun moment pentru a face sport este dimineaţa. În felul acesta te vei putea bucura pe tot parcursul zilei de energie şi stare de bine.

Limitează-te la o simplă cafea consumată dimineaţa, sau dacă ai înlocuit-o cu ceai verde, nu îl consuma mai târziu de ora 16.

Află cât de periculoase sunt tulburările de somn AICI

Apelează la câteva activităţi plăcute înainte de culcare cum ar fi o baie cu spumă şi plante, un ceai cald, o carte frumoasă pe care să o citeşti.

Asigură-te că ai cele mai bune condiţii pentru a dormi, trage draperiile, închide televizorul şi ţine la distanţă obiectele cu lumină deranjanţă sau cu zgomot ciudat.

Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetatori australieni pe un eşantion de 300 de persoane supraponderale cu tulburări de somn, acestea au prezentat o îmbunătăţire semnificativă a somnului după ce au slabit.

Fă-ţi timp pentru tine

Nu amâna momentul tău de relaxare, oricât de încărcat ar fi programul tău, nu sări peste orele de masă. alege scările în locul liftului, mergi la cinema cu prietenii în loc să stai acasă singur şi să te uiţi toată noaptea la filme.

Alege o zi pe săptămână cel puţin în care să te detaşezi, să mergi la masaj, la sală, la un curs de nutriţie.

Kilogramele în plus sunt un pericol imenent pentru sănătatea ta, pot favoriza apariţia durerilor de scape, creşterii nivelului de colesterol, a glicemiei sau chiar apariţia durerilor de cap.

8 ore de somn pe noapte, hidratare constantă, alimentaţie echilibrată şi mişcarea sunt secretele siluetei frumoase şi a organismului sănătos.