Îţi cade părul? Iată ce să faci!

1 2 jpg jpeg

Şi unele dintre reprezentantele sexului frumos nu se mai pot lăuda cu un păr bogat şi sănătos. Poate fi din cauza genelor, dar ele poartă doar o parte din vină. Cert este că putem, totuşi, să încetinim căderea părului.

Factorii externi joacă un rol mai important în cazul femeilor, decât în cel al bărbaţilor.

Iată ce se poate face pentru ca părul să nu dispară atât de repede: 1. Renunţă la ţigări

Fumatul este cel mai de temut factor care influenţează căderea părului. Un studiu efectuat de Bahman Guyuron, doctor în chirurgie plastică şi de înfrumuseţare, demonstrează că tutunul intră în categoria riscurilor majore care duc la calviţie. La experiment au luat parte 90 de perechi de gemene identice.

Cele care au fumat mulţi ani la rând au pierdut mai mult păr în zona tâmplelor. Fumatul afectează circulaţia sanguină, care e vitală pentru creşterea părului, şi face ca scalpul să fie uleios. Mediu potrivit pentru înmulţirea bacteriilor, care distrug foliculii de păr.

Nu-ţi face probleme că ţi se va strica frezura! Şi nici că este posibil să te alegi cu o „cască“ din păr, de pe urma acoperirii capului. Eforturile tale vor fi recompensate cu fire de păr mai groase şi mai sănătoase, pe termen lung, dacă obişnuieşti să-ţi protejezi părul şi de expunerea solară.

În acelaşi studiu, efectuat pe surorile gemene, s-a constat că femeile care consumau una, două ceşti de cafea pe zi erau mai dezavantajate faţă de cele care consumau cu moderaţie băuturi alcoolice. Nu există argumente clare, dar se presupune că o cantitate mică de alcool ajută la intensificarea circulaţiei sângelui de la nivelul scalpului.

Studiul lui Guyuron arată că la femeile care au divorţat, au rămas văduve sau au fost căsătorite de mai multe ori s-a instalat calviţia. Ce au ele în comun? Probabil stresul. Pentru că stresul creşte nivelul de cortizol, hormonul care poate declanşa schimbări chimice, care pot dăuna foliculilor de păr.

Împletiturile şi cozile spic sunt în strânsă legăptură cu căderea părului, au descoperit cercetătorii de la Cleveland Clinic (SUA). Aceştia s-au axat pe un anumit tip de calviţie, des întâlnit la femeile afro-americane. Dermatologul Angela Kyei, care a coordonat un studiu la care au participat mai mult de 300 de femei, spune că nu e împotriva împletirii părului, dar că aranjarea părului în stiluri foarte strânse timp de câteva săptămâni sau chiar luni poate provoca daune la nivelul scalpului. Şi dacă ziua te vei simţi frumoasă, noaptea s-ar putea să nu poţi adormi fără pastilele de dureri de cap lângă tine.