Ingrediente periculoase în creme

1 2 jpg jpeg

Însă, industria produselor cosmetice este un domeniu în care se promit multe şi se cunosc prea puţine, cum ar fi lista ingredientelor din creme şi faptul că anumiţi compuşi pot fi extrem de dăunători sănătăţii, mai ales pentru tenurile sensibile. Aceste ingrediente periculoase din creme sunt de fapt conservanţi şi îî găseşti, de obicei, spre finalul listei de ingrediente de pe eticheta produselor.

Aşadar, înainte de a porni la cumpărături, asigură-te că citeşti cu atenţia eticheta cremelor şi evită următoarele ingrediente periculoase!

Ingrediente periculoase în creme - parabenii

Aici intră toate cuvintele care se termină în ,,-paraben''. Se folosesc în majoritatea produselor de îngrijire, de la şampoane la geluri de duş, până la machiaj şi loţiuni de corp. Aceste substanţe afectează activitatea hormonilor estrogeni în organismul femeilor. Deşi nu există încă studii conclusive care să determine legătura dintre expunerea la parabeni şi cancerul mamar, în cadrul unor cercetări, în ţesutul mamar al femeilor voluntare a fost descoperită această substanţă chimică. Unii specialişti susţin că propyl-parabenii afectează funcţiile reproductive ale bărbaţilor.

Ingrediente periculoase în creme - DMDM Hydantoin

Este un conservant care eliberează formaldehidă antimicrobiană, cu un nivel de risc moderat. Persoanele expuse la acest tip de substanţe dezvoltă fie alergie la formaldehidă, fie alergie la ingredientul respectiv. În SUA, aproximativ 20% din produsele cosmetice şi de îngrijire personală conţin un astfel de conservant care eliberează formaldehidă. Poate provoca iritaţii ale pielii, ochilor sau chiar plămânilor.

DMDH Hydantoin şi o serie de parabeni (butylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben şi propylparaben) au fost excluse din mai multe cosmetice ale unor mărci celebre, însă ele continuă să fie folosite de altele.

Ingrediente periculoase în creme - Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea

Sunt cele mai frecvente substante conservante folosite, dupa parabeni (compusi sintetici inclusi in aproape toate categoriile de produse cosmetice). Academia Americana de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauza care determina aparitia dermatitei. Aceste doua substante sunt cunoscute si sub denumirea: Germall II (diazolidinyl urea) si Germall 115 (imidazolidinyl urea). Niciuna dintre ele nu are un efect antifungic si este necesara combinarea lor cu alte substante conservante. Aceste substante chimice sunt toxice pentru organism.

Ingrediente periculoase în creme - Methylchloroisothiazolinone

Este unul dintre cei mai folosiţi conservanţi în industria cosmetică şi prezintă un risc crescut de iritaţii ale ochilor, tenului şi plămânilor.

Ingrediente periculoase în creme - Methylisothiazolinone

La fel ca methylchloroisothiazolinone, este larg folosit în produsele cosmetice, mai ales în şampon şi balsam, dar şi în gelurile de duş. Prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor. Dar studii recente pe celule cerebrale ale mamiferelor arată, de asemenea, că acest ingredient ar putea fi toxic pentru creier.

Ingrediente periculoase în creme - Triethanolamine

Este o substanţă puternic alcalină folosită pentru ajustarea pH-ului unui produs. Este toxic pentru piele, pentru aparatul respirator şi pentru sistemul imunitar. Este utilizat ca ingredient mai ales în cremele nutritive pentru faţă, în rimel, dar şi în cremele de protecţie solară.