Cum să-ţi prepari propriul parfum din uleiuri esenţiale

1 2 jpg jpeg

Cu puţină inspiraţie şi un pic de îndemânare, poţi învăţa singură să-ţi creezi propriul parfum la tine acasă, folosind doar ingrediente naturale, pentru ca în final să te poţi bucura de propriul tău parfum personalizat. Astfel, poţi renunţa la parfumurile sintetice, care de multe ori sunt dăunătoare pentru sănătatea pielii. Instrucţiuni

Secretul reuşitei este să combini corect uleiurile esenţiale pe care vrei să le foloseşti, însă trebuie să ştii că pentru asta este necesar să faci încercări repetate, până vei descoperi formula care ţi se potriveşte cel mai bine. Uleiurile esenţiale se găsesc în toate magazinele naturiste.

Primul pas în realizarea parfumului este descoperirea esenţei care îţi ,,vorbeşte" imediat ce îi simţi aroma, adică a notei de bază, cea care persistă şi care interacţionează cu pH-ul pielii.

De aici e mult mai simplu, având în vedere că trebuie să mai ştii doar cum se combină uleiurile esenţiale şi ce note se potrivesc. Bineînţeles, în funcţie de rezultatul dorit.

Cum se combină corect uleiurile esenţiale

În funcţie de aromă, uleiurile esenţiale pot fi încadrate în câteva categorii:

lavandă, iasomie;

pin, cedru;

muşchi de stejar, vetiver, patchouli;

măghiran, rozmarin, busuioc;

izmă, iarba creaţă;

eucalipt, arbore de ceai;

nucşoară, cuişoare, scortişoară;

: ghimbir, patchouli;

portocală, lămâie, lime.

Este important de ştiut că uleiurile din aceeaşi categorie se potrivesc foarte bine între ele.

În ceea ce priveşte asocierile dintre categorii, iată cum le poţi combina:

Uleiurile florale pot fi combinate cu cele picante, lemnoase şi de citrice;

Uleiurile lemnoase intră în combinaţii reuşite cu oricare dintre celelalte categorii;

se potrivesc cu cele florale şi de citrice, însă trebuie să ai grijă la concentraţii.

Ceară de albine;

Ulei vegetal - poate fi de jojoba, de migdale dulci, de măsline sau din seminţe de strugure;

Uleiurile esenţiale preferate (în combinaţii de câte două sau trei).

Parfumurile solide sunt cu mult mai durabile decât cele pe bază de alcool, şi asta fiindcă ceara de albine le păstrează prospeţimea şi aroma un timp îndelungat. Totodată, un alt lucru important pe care va trebui să-l ai la îndemână este un recipient în care să păstrezi parfumul, de preferat mat.

Regula de bază este să combini ceara şi uleiul vegetal în părţi egale. De exemplu, într-o cutiuţă obişnuită pentru balsam de buze intră cam 2 linguriţe de ceară rasă şi 2 linguriţe de ulei vegetal.

Cât priveşte aromele alese, la cantitatea de bază solidă de mai sus (adica 4 linguriţe) va trebui să foloseşti, în total, în jur de 40-45 de picaturi de ulei esenţial, pe care să îl combini în funcţie de preferinţele tale.

Mai intâi trebuie să combini într-un vas cele trei (sau două) uleiuri esenţiale pe care le-ai ales, ca să vezi cum se împletesc aromele şi cât de puternic e mirosul când uleiurile sunt concentrate. Ţine cont de faptul că tăria lui se va atenua mult în momentul în care vei adăuga baza solidă a parfumului (ceara şi uleiul vegetal).

Ceara se topeşte într-un vas dublu (pe baie de aburi): în oala de jos pui apă la fiert, iar ceara o transferi în vasul de deasupra. Când s-a topit, adaugă uleiul vegetal pe care l-ai ales - jojoba, migdale, cocos etc. - şi amestecă bine, până obţii un lichid omogen.

Acum este momentul să introduci piesa de rezistenţă a parfumului tău: uleiurile esenţiale care îi vor conferi aroma specială. Va trebui să te mişti repede (de asta e bine să ai deja uleiurile amestecate când ajungi în acest punct), deoarece compoziţia se va întări imediat.

Cu mare grijă, transferă parfumul în recipientul ales. Toarnă repede, dar cu atenţie să nu te frigi. Dacă ţi se întâmplă cumva ca amestecul să se solidifice înainte să apuci să-l torni în cutie, nu intra în panică.

Pune din nou compoziţia la înc

lzit, ca să o topeşti - dar nu o lăsa prea mult pe foc, pentru că rişti să ţi se evapore uleiurile esenţiale. Parfumul va fi gata imediat: se va întări complet în aproximativ 10 minute, după care te vei putea bucura de el un timp îndelungat.

- 17 picaturi de ulei esenţial de grapefruit;

- 14 picaturi de ulei esenţial de ghimbir;

- 10 picaturi de ulei esenţial de vetiver.

- 25 picături de ulei esenţial de trandafir;

- 10 picături de ulei esenţial de lime;

- 10 picături de ulei esenţial de vetiver.

- 20 picături de ulei esenţial de portocală dulce;

- 15 picături de ulei esenţial de ylang-ylang;

- 10 picături de ulei esenţial de lemn de cedru.

- 4 picături portocal

- 10 picături de lămâie

- 6 picături mandarină

- 8 picături de tămâie

- 5 picături de neroli

- 1 picătură de mir

- 11 ml alcool / sau vodcă

- 11 ml ulei de jojoba pentru un parfum pe bază de ulei.

Se pune baza în recipientul de amestecare, se adaugă ingredientele în ordinea scrisă şi se amestecă. Se toarnă în sticluţă şi se poate folosi. Puteţi reduce cantitatea de bază, dar astfel concentraţia va depăşi 15%.

- 2 căni de apă distilată

- 3 linguri de vodcă

- 5 picături de ulei esenţial de lavandă

- 10 picături de ulei esenţial de muşetel

- 10 picături de ulei esenţial de valeriană.

În funcţie de preferinţele tale, uleiurile esenţiale pot fi combinate cu orice alte flori: magnolie, liliac, bujor, frezii, iasomie, busuioc.