Consumul de alcool e mai dăunător creierului decât fumatul
Băut cu moderaţie, alcoolul nu dăunează persoanelor sănătoase, ba chiar poate avea şi beneficii, arată unele studii. Totuşi, de la consumul moderat se poate ajunge uşor la dependenţa de alcool, cu efecte grave asupra întregului organism.
Atunci când alcoolul este consumat ocazional şi în cantităţi reduse, corpul găseşte relativ uşor resursele necesare pentru a contracara daunele produse de acesta. Alcoolul devine însă o problemă pentru sănătate când se consumă zilnic, în acest caz apărând dependenţa, resimţită atât fizic, cât şi psihic. Toate organele sunt afectate de excesul alcool pe perioade lungi, care creşte semnificativ şi riscul de apariţie a cancerului, mai ales în zona bucală şi faringiană.
”Putem verifica dacă e o problemă abilitatea de a nu bea - să vedem dacă pot să stau o săptămînă sau două fără să îmi urmez obiceiul. Dacă reuşiţi să faceţi asta, va situaţi în afara categoriilor de risc” a explicat, la ProTV, psihologul Bogdana Burscuc.
Ne uităm şi în interiorul creierului, acolo unde apare dependentă. Alcoolul deshidratează, iar efectele sunt resimţite din plin la acest nivel. De pe urmă consumului, creierul se micşorează. Apar problemele. Şi se agravează, în timp.
”Spaţiile rezultate din micşorarea de volum a creierului sunt umplute cu lichid cefalo-rahidian, care conţin 99,99% apă. Consumatorii cronici fac acest sindrom, în care creierul involuează, în sensul scăderii lui în cantitate şi a creşterii spaţiilor cefalo-rahidiene. Ne pierdem din capacitate, din memorie, din capatitea de a face asocieri, de a judeca. Consumul de alcool e mai dăunător creierului decât fumatul!” spune Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg.