Ce substanţe toxice sunt în antiperspirante

1 2 jpg jpeg

Nu mai este un secret faptul că suntem înconjuraţi de foarte multe substanţe toxice pentru organism, de la alimente la produse cosmetice. Şi totul devine din ce în ce mai grav, mai ales că se folosesc substanţe toxice ieftine în produse pentru uz zilnic. Iată ce substanţe toxice sunt în antiperspirante şi variante mai sănătoase pentru pielea ta.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, fiind unul din cele mai importante, având rol de protecţie, reglare, eliminare. Este în continuă transformare, iar atunci când pielea suferă apar diverse reacţii. Tot ceea ce se aplică pe piele afectează organismul, aşadar ar trebui să acordăm mare atenţie produselor antiperspirante şi altor produse cosmetice folosite zi de zi.

Ce substanţe toxice sunt în antiperspirante - feriţi-vă de aluminiul şi sărurile de aluminiu din deodorante

Care sunt cele mai toxice substanţe din antiperspirante? O substanţă foarte periculoasă ce se găseşte în deodorantul de zi cu zi este aluminiul. Această substanţă este toxică şi are rolul de a stopa transpiraţia. Reller şi Luedders au investigat acţiunea aluminiul asupra transpiraţiei încă din 1977. La nivel fizic, aluminiul inhibă transpiraţia, care se poate acumula în interiorul glandei, ceea ce poate duce la îmbolnăvire. Dacă glandele sudoripare nu mai pot elimina toxinele din corp, acestea se vor acumula în ganglionii limfatici din zona axilară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut că există o legătură între aluminiul asimilat în organism şi apariţia bolii Alzheimer. Gândindu-ne la cât de des folosim deodorante, ne putem face o idee cam cât de mult ne poate afecta asimilarea de aluminiu în corp. Deşi organizaţiile nonguvernamentale de mediu şi alte grupuri care apăra dreptul la sănătate au făcut presiuni la nivelul guvernelor, ani la rând şi încă fac pentru a elimina acest ingredient din apă, produse cosmetice şi vaccinuri, momentan nu există nicio veste prea bună.

Sărurile de aluminiu sunt conţinute în deodorante în proporţie de 25%, ceea ce înseamnă un risc mai mare de a dezvolta cancer şi alte boli grave. Depozite de aluminiu au fost găsite în ţesutul mamar afectat din zona dinspre axilă la mostrele de ţesut de la pacienţii cu cancer mamar.

Ce substanţe toxice sunt în antiperspirante - specialiştii avertizează că există o legătură între cancerul de sân şi folosirea deodorantelor

Mai multe studii au arătat că există o legătură între folosirea produselor cosmetice şi apariţia cancerului de sân. Din cauza unor substanţe toxice ce persistă în organism mult timp, mai ales la nivelul sânilor, cancerul se poate dezvolta şi extinde mai repede. Evitaţi pe cât se poate folosirea unor substanţe ca: benzoatul benzil, parfumanţii sintetici, filtrele UV, triclosanul, sărurile anorganice, salicilatul benzil, ciclosiloxanii sau alkyfenolii. Toate aceste produse folosite zilnic pot conduce la grave dezechilibre endocrine şi alte boli grave, precum cancer de sân sau Alzheimer.

Alte substanţe toxice din antiperspirante sunt parabenii, care sunt folosiţi ca şi conservanţi. Studiile au arătat că cea mai gravă expunere la aceste substanţe este prin piele, deci în produsele cosmetice ca deodorante, geluri de duş, creme, etc. Studiile au arătat că parabenii au fost descoperiţi în ţesuturile tumorale ale cancerului de sân. Parabenii au o acţiune estrogenică şi produc tulburări endocrine, estrogenii fiind un factor major de apariţie a cancerului mamar.

Alte studii au arătat că zonele unde apăreau tumorile cancerului de sân erau localizate în zona axilară, acolo unde se aplică deodorantele. Într-un alt studiu s-a arătat că în 60% din cazurile de cancer mamar erau prezente simultane toate cele 5 tipuri de parabeni.

Din cauza efectelor negative ale parabenilor, în ultimii ani aceştia au fost scoşi din majoritatea produselor cosmetice.

Altă substanţă toxică din deodorant este şi propilenglicol, care se foloseşte ca bază şi ca solvent şi conservant în alimente, produse din industria tabacului, ţigara electronică. Mai este folosit şi ca aditiv alimentar în mezeluri, aditiv cosmetic în paste de dinţi, rujuri, şi în produsele farmaceutice, în pastile sau injecţii.

Ce substanţe toxice sunt în antiperspirante – substanţe ce provoacă alergii şi dereglări endocrine

Propilengliconul este un puternic iritant pentru piele, cauzează reacţii alergice chiar şi în proporţii mici. Cu toate acestea, acest ingredient este unul de bază în deodorante, fiind umectant pentru facilitarea absorbţiei sărurilor de aluminiu. Unele studii au arătat că în prezenţa acestei substanţe toxice, unele celule suferă mutaţii genetice. Este cardiotoxic, neurotoxic şi poate declanşa probleme dermatologice.

De asemenea, această substanţă face parte din categoria derivatelor petrochimic, care au efecte devastatoare la nivelul organismului: dezechilibre hormonale, tulburări ale sistemului nervos, ficatului şi creierului.

Alte substanţe toxice ce trebuie evitate sunt ftalaţii şi triclosanul. Ftalaţii sunt aditivi ce dau o consistenţă mai bună produselor şi produc dereglări endocrine, infertilitate anomalii structurale, inflamaţii, cancer la ficat şi atrofie testiculară. Ftalaţii s-au dovedit a avea efecte de reducere a sintezei de testosteron, existând riscul dezvoltării incomplete a organelor geniale la bărbaţi.

Triclosanul este clasificat drept pesticid de către FDA şi ca posibil cancerigen de Agenţia de Protecţie a Mediului (EPA) din SUA. Mai mult, produce tulburări endocrine, alergii şi este considerat un ingredient cancerigen.

Ce substanţe toxice sunt în antiperspirante - parfumurile naturale şi alternative sănătoase

Alte substanţe toxice din antiperspirante sunt parfumanţii şi aromele sintetice. Parfumurile sunt o adevărată binefacere a naturii pentru om, dar doar cele făcute cât mai natural posibil, care au şi efecte benefice pentru organism, de altfel. Un lucru trebuie ştiut, că 95% din parfumurile sintetice sunt derivate petrochimice, fiind foarte toxice pentru organism. Ce efecte pot avea? De la tulburări ale sistemului nervos la anomalii congenitale şi alergii.

Studiile au arătat că cu cât se începe mai devreme folosirea deodorantelor de către femei, cu atât apare mai devreme şi cancerul de sân. Cu cât sunt folosite mai des şi mai intens, cu atât problemele de sănătate apar mai rapid. Mai mult de atât, statisticile arată că există o legătură între creşterea globală a folosirii antiperspirantelor şi incidenţei cancerului de sân, de prostată, dar şi cu rata mortalităţii.

Alternative mai sănătoase există, din fericire, pentru toată lumea. Toţi oamenii ar trebui să renunţe la produsele cosmetice care conţin substanţe toxice, dar mai cu seamă femeile însărcinate, cele care alăptează şi cele care au alergii. Atunci când cumpăraţi antiperspirante, nu uitaţi să vă uitaţi la ingrediente. Alegeţi deodorante naturale pe bază de unturi şi uleiuri vegetale sau bicarbonat de sodiu. Amidonul de porumb, uleiurile esenţiale şi mai ales bicarbonatul de sodiu nu împiedică transpiraţia, ci doar absorb mirosurile neplăcute. Puteţi alege să folosiţi fără probleme doar bicarbonat de sodiu ca şi deodorant.