Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient

1 2 jpg jpeg

Lipsa somnului poate avea numeroase consecinţe asupra stării fizice şi psihice!

Poftă de mâncare excesivă

Lipsa somnului este direct legată de nevoia de a mânca excesiv, mai ales în timpul nopţii, atunci cînd metabolismul nostru încetineşte. Acest obicei poate provoca îngrăşarea rapidă.

Risc de accidente

Potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Naţională de Somn din Statele Unite, persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au de trei ori mai multe şanse de a face un accident de maşină.

Slăbirea sistemului imunitar

Orele insuficiente de somn nu-i permit organismului să se refacă, astfel că el este mult mai expus răcelilor şi infecţiilor respiratorii.

Pierderea controlului emoţional

În lipsa somnului, regiunile care gestionează emoţiile în creierul nostru este cu până la 60% mai activă, fapt ce poate duce la reacţii necontrolate şi, uneori, nepotrivite în anumite situaţii. De asemenea, încep să se observe pe chipul nostru semnele îmbătrânirii premature, iar capacitatea noastră de concentrare şi memoria scade dramatic, afectându-ne activităţile zilnice.

Hemoragie craniană

Pe termen lung, privarea organismului de somn creşte riscul de a suferi o hemoragie craniană, acest lucru fiind valabil în special la adulţi.

Obezitate

Somnul insuficient este direct legat de nevoia de a mânca excesiv, acest obicei fiind unul extrem de periculos. Se reduce nivelul hormonului numit leptină, care informeaza eronat creierul cu privire la saturaţie, stimulând apetitul.

Creşte riscul de cancer

Japonezii au testat un grup mare de 24.000 de femei, cu vârsta cuprinsă între 40-79 de ani şi au descoperit că acelea care dormeau mai puţin de şase ore pe zi erau mai expuse cancerului de sân. Constatarea a fost confirmată şi de Harvard Medical School, unde experţii au găsit legături între nivelurile scăzute de melatonină (ele scad când organismul este privat de somn) şi un risc crescut de cancer de sân.