Cât de des e bine să ne spălăm pe cap

1 2 jpg jpeg

Din fericire, medicii specialişti Curtis Schwartz şi Janet Windisch au câteva răspunsuri referitor la această problemă de îngrijire personală, precum şi la produsele pe care ar trebui să le folosim sau nu, în funcţie de specificul părului.

Iată, aşadar, câteva întrebări şi răspunsuri în ceea ce priveşte spălarea părului!

,,Cât de benefică este renunţarea la şampon sau la balsamul de păr? Părul meu este gros şi dificil de aranjat. Unii susţin că folosirea şamponului face mai mult rău decât bine părului...''

Janet Windisch, medic: Este o alegere personală, tocmai de aceea vorbim de îngrijire personală. Spre deosebirea de curăţarea mâinilor, care este obligatorie pentru a preveni răspândirea bolilor, spălatul părului este o chestiune legată de aspectul fizic şi modul în care vrem să ne simţim''.

Rolul şamponului este de a elimina murdăria şi mirosul neplăcut al părului, însă este adevărat că îndepărtează şi uleiurile naturale secretate de scalp, care hidratează firul de păr. De aceea, apelăm la balsam, deoarece acesta rehidratează firul de păr şi îl face uşor de aranjat.

Pe de altă parte, Lynne Goldman, medic dermatolog şi director al Boston Medical Center, explică de ce nu este bine să ne spălăm părul prea des: ,,Este un paradox, însă persoanele care îşi spală părul prea des nu fac decât să-l usuce şi mai mult - în timpul spălării se elimină şi uleiurile naturale ale părului, astfel că scalpul secretă şi mai mult sebum''.

Iată câţiva factori de luat în calcul în ceea ce priveşte frecvenţa spălărilor

Textura părului. Părul cu fir gros (cu tendinţă spre uscare) sau părul creţ/ondulat produce mai puţin sebum (secreţia uleioasă eliminată de glandele sebacee), astfel că o singură spălare pe săptămână este suficientă.

În schimb, persoanele cu părul fin au nevoie să se spele mai des, de 2-3 ori pe săptămână.

Pielea şi tipul de păr. Dacă părul şi pielea ta se încadrează în categoria ,,normale'' (adică nu sunt grase, dar nici nu se usucă), cel mai probabil ai nevoie de una sau maximum două spălări pe săptămână.

Coafarea părului. În cazul în care obişnuieşti să-ţi încarci zilnic părul cu fixativ sau alte produse de fixare şi definire, este foarte posibil ca părul tău să se degradeze mai repede. În acest sens, este recomandat să foloseşti zi de zi un şampon blând, pentru a elimina resturile de produs cosmetic din păr, dar şi un balsam extrem de hidratant, pentru a preveni ruperea şi uscarea firului de păr.