Care sunt avanjatele şi riscurile bijuteriilor dentare

1 2 jpg jpeg

Tipuri de bijuterii dentare

Există mai multe tipuri de bijuterii dentare, cele mai utilizate fiind cele din metale preţioase ca argintul, aurul, cristalele Swarovski ori diamantele. Este extrem de important ca pacientul şi medicul să aleagă împreună bijuteriile pentru ca acesta din urmă să se asigure că bijuteria nu este dintr-un material care poate provoca eventuale alergii.

Cum le alegem

Bijuteriile dentare pot fi atât temporare, cât şi permanente. De obicei, bijuteriile se pot aplica pe oricare dinte ales de pacient însă de obicei se preferă alegerea dinţilor frontali superiori, deoarece aceştia sunt cei mai vizibili. Atunci când sunt alese, medicul stomatolog este cel care trebuie să se asigure că prezenţa acestora în cavitatea bucală nu împiedică funcţiile normale, cum ar fi muşcătura, folosirea aţei dentare sau periajul corect.

Cine poate purta bijuterii dentare

Orice pacient care se mândreşte cu zâmbetul său şi îşi doreşte să-şi scoată dantura în evidenţă. Iar bijuteriile dentare sunt accesorii care pot crea un efect interesant. Înainte de aplicarea acestora, este recomandat ca pacientul să opteze pentru un detartraj, pentru ca dinţii să arate foarte bine, iar accesoriul să iasă frumos în evidenţă. Ai grijă, însă! După detartraj este bine să eviţi alimentele lipicioase, foarte fierbinţi sau foarte reci, aşa cum arată in acest articol Dr. Leahu pe blogul său.

Pericolele strasurilor dentare

De cele mai multe ori, pentru a se aplica un stras, este nevoie de şlefuirea dinţilor, un proces care afectează smalţul. Totodată, există riscul decolorării dintelui în jurul bijuteriei, dacă igiena dentară nu este efectuată corespunzător.

În rest, nu există niciun alt pericol major legat de aceste bijuterii. În cazul în care bijuteria denară, pacientul va simţi, iar riscul de înghiţire este minim. Dacă totuşi se întâmplă, micul accesoriu va trece prin organism asemenea unei seminţe.

Cum se întreţin bijuteriile dentare

Bijuteriile dentare nu modifică absolut deloc igiena orală normală. Periajul dentar corect realizat de minimum două ori pe zi va rămâne recomandat, iar periajul profesional şi detartrajul sunt necesare pentru a susţine o igienă orală corectă şi o dantură perfectă. În plus, periajul regulat al danturii – dimineaţa şi seara – poate preveni diverse afecţiuni dentare şi chiar pierderea dinţilor, potrivit insp.gov.ro.

Foto: Pixabay