Adevărat sau fals despre îngrijirea părului

1 2 jpg jpeg

Periatul părului de 100 de ori pe zi îl face mai sănătos

Fals! Periatul excesiv al părului nu va face decât să provoace degradarea şi în cele din urmă ruperea lui. În plus, acest obicei activează glandele sebacee de la nivelul scalpului, rezultatul fiind un păr gras.

Un periaj corect este esenţial, deoarece ajută la întinderea uleiurilor naturale ale scalpului în jos, spre jumătatea şi vârfurile părului. Însă 10-15 mişcări, cu o perie moale, de calitate, sunt suficiente.

Părul închis la culoare este mai puternic decât cel blond

În ciuda convingerilor larg răspândite, în special în rândul afro-americanilor, părul închis la culoare este unul dintre cele mai fragile.

De asemenea, mitul potrivit căruia prinderea sau împletirea părului îl face să crească mai repede este complet fals. Dimpotrivă, dacă obişnuieşti să-ţi ţii frecvent părul strâns, rişti să-l degradezi mai repede.

Stresul provoacă căderea părului

Adevărat! Poate că ai observat şi tu că în perioadele stresante ale vieţii pierzi, într-adevăr, mai multe fire de păr decât de obicei.

Grijile grăbesc procesul de albire al părului

Adevărat! Se pare că hormonul stresului - adrenalina - poate deteriora ADN-ul genelor care secretă melatonină, adică pigmentul care dă culoare firului de păr.

Părul creşte mai repede în timpul verii

Adevărat! Atunci când este frig, sângele este deviat către organele interne pentru a menţine temperatura corpului, astfel că fluxul de sânge de la nivelul scalpului scade.

În perioadele calde însă, circulaţia sporită de la nivelul pielii stimulează activitatea foliculilor, astfel că părul creşte cu până la 10-15% mai repede în timpul verii decât în perioadele reci.