3 reţete de deodorante naturale

1 2 jpg jpeg

De ce s─â folose┼čti mai rar deodorantele din comer┼ú

Potrivit unui studiu despre cât de toxice sunt produsele de tip deodorant, studiu efectuat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), s-a aflat că 29% dintre produsele analizate conţin BHT (Butilhidroxitoluen sau E321). Această substanţă are potenţial carcinogen.

23% dintre produsele analizate au în componenţă clorhidrat de aluminiu, care este o substanţă periculoasă pentru creierul uman, find toxică. Conservanţi care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea) se regăsesc în 10 % dintre produsele analizate. Acestea sunt doar câteva dintre substanţele nocive pentru organismul uman, iar lista este cu adevărat lungă.

Una dintre cele mai ├«nt├ólnite substan┼úe din deodorante este aluminiul. Acesta este nociv pentru organism ┼či se spune c─â ar duce, ├«n timp, la Alzheimer, ┼či numai.

De ce s─â-┼úi pui s─ân─âtatea ├«n pericol ┼či s─â nu-┼úi faci deodorante din ingrediente naturale, f─âr─â parabeni? Dac─â e┼čti bolnav sau te ┼čtii alergic la unul dintre ingredientele de mai jos, ├«ntreab─â medicul curant.

Atenţie!

Gravidele sau femeile care alăptează trebuie să întrebe medicul dacă nu cumva una dintre substanţele recomandate mai jos, le dăunează.

Deodorant spray pe baz─â de hamamelis

Apa de hamamelis este util─â pentru tratarea unor afec┼úiuni ale pielii, precum pielea cr─âpat─â, v├ón─ât─âile, dar este foarte util─â pentru a opri s├ónger─ârile. De asemenea, este un remediu ├«n tratarea hemoroizilor ┼či a varicelor. Semin┼úele de Hamamelis sunt bune de m├óncat. Frunzele acestei plante sunt bune pentru prepararea ceaiului medicinal.

Ingrediente:

120 ml de ap─â de hamamelis

85 g gel de aloe vera

¼ linguriţă de bicarbonat de sodiu

10 picături ulei esenţial de iarba Sfântului Ioan (Salvia Sclarea)

Procedeaz─â astfel:

Ia o sticlu┼ú─â curat─â (spre exemplu, o sticl─â ├«n care ai avut parfum sau ser pentru p─âr) ┼či adaug─â ├«nt├ói solu┼úia de ap─â de hamamelis, apoi celelalte ingrediente. Ia recipientul, verific─â dac─â ai pus bine capacul, apoi agit─â u┼čor sticlu┼úa pentru a se combina foarte bine produsele.

Acest deodorant natural se folose┼čte doar la subra┼ú. Dup─â ce ai pulverizat solu┼úia ├«n zona subra┼úului, a┼čteapt─â p├ón─â se usuc─â, apoi ├«mbr─âca-te. Indicat ar fi ca, pentru a se p─âstra bine uleiurile esen┼úiale din sticl─â, s─â folose┼čti una ├«nchis─â la culoare. Nu o ┼úine ├«n locuri ├«nsorite!

De reţinut!

Femeile ├«ns─ârcinate nu trebuie s─â foloseasc─â uleiul esen┼úial de ÔÇ×salvia sclareaÔÇť deoarece poate provoca contrac┼úii. Viitoarele m─âmici pot ├«nlocui acest ulei cu cel esen┼úial de lavand─â, eucalipt sau de bergamot─â. Dar, cel mai bine ar fi s─â ├«ntrebi medicul ├«nainte ce ulei ai voie s─â folose┼čti pentru a face un deodorant natural.

Deodorant spray cu magneziu

Se spune c─â mirosul nepl─âcut al corpului s-ar datora nivelului sc─âzut de magneziu din corp. A┼čadar, dac─â ┼čtii c─â ai caren┼ú─â de magneziu, este foarte bine s─â-┼úi faci un deodorant care con┼úine acest mineral.

15 ml de ulei de magneziu

15 picături de ulei esenţial de lavandă

5 picături de ulei esenţial de tămâie

puţină sare de mare

ap─â de hamamelis

Ia un vas micu┼ú ├«n care adaugi uleiurile esen┼úiale ┼či sarea. Amestec─â-le bine cu o lingur─â de lemn. Solu┼úia ob┼úinut─â toarn-o ├«ntr-o sticlu┼ú─â de parfum cu pulverizator, apoi adaug─â strict 15 ml de ulei de magneziu. Dup─â aceea, umple recipentul cu ap─â de hamamelis. Pune capacul cu pulverizator ┼či amestec─â u┼čor.

├Änainte de a te da cu acest deodorant, agit─â bine sticla. Folose┼čte doar la subra┼ú. Dup─â ce ai pulverizat solu┼úia ├«n zona respectiv─â, a┼čteapt─â p├ón─â se usuc─â, apoi ├«mbr─âca-te.

Termenul de valabilitate: aproximativ 6 luni.

Deodorant pe baz─â de votc─â

Cine a spus că votca doar se bea? Iată că poţi să prepari un deodorant natural la tine acasă. Dacă te uiţi la ce ai nevoie pentru acesta, îţi vei da seama că sigur va avea un miros deosebit.

Ingrediente:

30 ml votc─â de calitate superioar─â

30 ml ap─â distilat─â

2 picături de ulei esenţial de portocală

2 picături de ulei esenţial de trandafir

2 picături de ulei esenţial de iasomie

o picătură de ulei esenţial de lavandă

Procedeaz─â astfel:

├Äntr-o sticl─â de parfum, adaug─â votca, apa distilat─â, apoi restul ingredientelor. Amestec─â bine. ├Änainte de a te da cu acest deodorant, agit─â bine sticla. Folose┼čte doar la subra┼ú. Dup─â ce ai pulverizat solu┼úia ├«n zona respectiv─â, a┼čteapt─â p├ón─â se usuc─â, apoi ├«mbr─âca-te. Ca orice deodorant aplicat la subra┼ú ar fi bine s─â nu fie aplicat imediat dup─â ce te-ai epilat, pentru a nu te ustura sau produce irita┼úii.