3 reţete de deodorante naturale

1 2 jpg jpeg

De ce să foloseşti mai rar deodorantele din comerţ

Potrivit unui studiu despre cât de toxice sunt produsele de tip deodorant, studiu efectuat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC), s-a aflat că 29% dintre produsele analizate conţin BHT (Butilhidroxitoluen sau E321). Această substanţă are potenţial carcinogen.

23% dintre produsele analizate au în componenţă clorhidrat de aluminiu, care este o substanţă periculoasă pentru creierul uman, find toxică. Conservanţi care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea) se regăsesc în 10 % dintre produsele analizate. Acestea sunt doar câteva dintre substanţele nocive pentru organismul uman, iar lista este cu adevărat lungă.

Una dintre cele mai întâlnite substanţe din deodorante este aluminiul. Acesta este nociv pentru organism şi se spune că ar duce, în timp, la Alzheimer, şi numai.

De ce să-ţi pui sănătatea în pericol şi să nu-ţi faci deodorante din ingrediente naturale, fără parabeni? Dacă eşti bolnav sau te ştii alergic la unul dintre ingredientele de mai jos, întreabă medicul curant.

Atenţie!

Gravidele sau femeile care alăptează trebuie să întrebe medicul dacă nu cumva una dintre substanţele recomandate mai jos, le dăunează.

Deodorant spray pe bază de hamamelis

Apa de hamamelis este utilă pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii, precum pielea crăpată, vânătăile, dar este foarte utilă pentru a opri sângerările. De asemenea, este un remediu în tratarea hemoroizilor şi a varicelor. Seminţele de Hamamelis sunt bune de mâncat. Frunzele acestei plante sunt bune pentru prepararea ceaiului medicinal.

Ingrediente:

120 ml de apă de hamamelis

85 g gel de aloe vera

¼ linguriţă de bicarbonat de sodiu

10 picături ulei esenţial de iarba Sfântului Ioan (Salvia Sclarea)

Procedează astfel:

Ia o sticluţă curată (spre exemplu, o sticlă în care ai avut parfum sau ser pentru păr) şi adaugă întâi soluţia de apă de hamamelis, apoi celelalte ingrediente. Ia recipientul, verifică dacă ai pus bine capacul, apoi agită uşor sticluţa pentru a se combina foarte bine produsele.

Acest deodorant natural se foloseşte doar la subraţ. După ce ai pulverizat soluţia în zona subraţului, aşteaptă până se usucă, apoi îmbrăca-te. Indicat ar fi ca, pentru a se păstra bine uleiurile esenţiale din sticlă, să foloseşti una închisă la culoare. Nu o ţine în locuri însorite!

De reţinut!

Femeile însărcinate nu trebuie să folosească uleiul esenţial de „salvia sclarea“ deoarece poate provoca contracţii. Viitoarele mămici pot înlocui acest ulei cu cel esenţial de lavandă, eucalipt sau de bergamotă. Dar, cel mai bine ar fi să întrebi medicul înainte ce ulei ai voie să foloseşti pentru a face un deodorant natural.

Deodorant spray cu magneziu

Se spune că mirosul neplăcut al corpului s-ar datora nivelului scăzut de magneziu din corp. Aşadar, dacă ştii că ai carenţă de magneziu, este foarte bine să-ţi faci un deodorant care conţine acest mineral.

15 ml de ulei de magneziu

15 picături de ulei esenţial de lavandă

5 picături de ulei esenţial de tămâie

puţină sare de mare

apă de hamamelis

Ia un vas micuţ în care adaugi uleiurile esenţiale şi sarea. Amestecă-le bine cu o lingură de lemn. Soluţia obţinută toarn-o într-o sticluţă de parfum cu pulverizator, apoi adaugă strict 15 ml de ulei de magneziu. După aceea, umple recipentul cu apă de hamamelis. Pune capacul cu pulverizator şi amestecă uşor.

Înainte de a te da cu acest deodorant, agită bine sticla. Foloseşte doar la subraţ. După ce ai pulverizat soluţia în zona respectivă, aşteaptă până se usucă, apoi îmbrăca-te.

Termenul de valabilitate: aproximativ 6 luni.

Deodorant pe bază de votcă

Cine a spus că votca doar se bea? Iată că poţi să prepari un deodorant natural la tine acasă. Dacă te uiţi la ce ai nevoie pentru acesta, îţi vei da seama că sigur va avea un miros deosebit.

Ingrediente:

30 ml votcă de calitate superioară

30 ml apă distilată

2 picături de ulei esenţial de portocală

2 picături de ulei esenţial de trandafir

2 picături de ulei esenţial de iasomie

o picătură de ulei esenţial de lavandă

Procedează astfel:

Într-o sticlă de parfum, adaugă votca, apa distilată, apoi restul ingredientelor. Amestecă bine. Înainte de a te da cu acest deodorant, agită bine sticla. Foloseşte doar la subraţ. După ce ai pulverizat soluţia în zona respectivă, aşteaptă până se usucă, apoi îmbrăca-te. Ca orice deodorant aplicat la subraţ ar fi bine să nu fie aplicat imediat după ce te-ai epilat, pentru a nu te ustura sau produce iritaţii.