Curele de slăbire îţi pot afecta starea de bine

1 2 jpg jpeg

Teoretic, fiecare kilogram dat jos trebuie să fie înlocuit cu o dispoziţie bună. Dar un studiu recent demonstrează că starea de bine este una de scurtă durată. Acest lucru se datorează consumului mic de carbohidraţi. O echipă de experţi australieni a examinat modificările care se produc la nivel emoţional, studiind persoane care au ţinut diete sărace în grăsimi şi altele care au urmat cure de slăbire reduse în carbohidraţi.

După un an de studiu, s-a constatat că un meniu sărac în grăsimi a îmbunătăţit starea generală. Pe de altă parte, dieta fără carbohidraţi, iniţial, a avut aceleaşi rezultate. Dar în mai puţin de câteva săptămâni, starea de bine a fost modificată.

„Aceste rezultate sugerează că unele aspecte care ţin de dietele sărace în carbohidraţi pot fi numite reacţii adverse asupra sănătăţii“, au spus coordonatorii studiului. Acesta este primul experiment care a abordat diferenţa dintre stările emoţionale, care survin în urma celor două tipuri de diete.

În cadrul unui alt studiu efectuat de cercetătorii americani, 106 persoane au ţinut cure de slăbire hipocalorice, astfel:

-întâi ţineau o dietă cu un conţinut mai mare de grăsimi şi mai sărac în carbohidraţi şi apoi urmau o dietă cu grăsimi mai puţine şi carbohidraţi mai mulţi. În acest timp, voluntarii vorbeau cu un nutriţionist de două ori pe lună. Acesta a observat că paricipanţii acuzau stări de depresie, de anxietate, de furie şi oboseală. Deşi cu toţii au consumat acelaşi număr de calorii şi au pierdut, în medie, aceeaşi cantitate de kilograme, starea de bine generală s-a putut observa doar la cei care au consumat mai puţine grăsimi.

„Nu mă surprinde deloc faptul că toţi cei care au ţinut dietele au avut o stare mai bună atunci când au mâncat carbohidraţi sănătoşi“, afirmă Dr. Keith Ayoob, nutriţionist la Colegiul Medical Albert Einstein din New York. „Atunci când urmezi un regim alimentar foarte redus în carbohidraţi, acesta îţi poate strica buna dispoziţie“, mai spune acesta.

Keith Ayoob adaugă că organismul este forţat atunci când îl pui să ardă grăsimi pentru a avea energie, în locul carbohidraţilor, care au acest rol. Când ţii o cură de slăbire cu un conţinut redus de carbohidraţi, de fapt, tot ceea ce faci este să-ţi obişnuieşti organismul cu înfometarea.

Este un mecanism de supravieţuire, nu un stil de viaţă. Doctorul Carl Lavie, director medical la Institutul Ochsner (SUA) îi numeşte un fel de furnizori ai stării de bine.

Deoarece, carbohidraţii sunt asociaţi cu producerea de substanţe chimice care dau o stare pozitivă în creier, precum serotonina.