Curele de slăbire îţi pot afecta starea de bine

1 2 jpg jpeg

Teoretic, fiecare kilogram dat jos trebuie s─â fie ├«nlocuit cu o dispozi┼úie bun─â. Dar un studiu recent demonstreaz─â c─â starea de bine este una de scurt─â durat─â. Acest lucru se datoreaz─â consumului mic de carbohidra┼úi. O echip─â de exper┼úi australieni a examinat modific─ârile care se produc la nivel emo┼úional, studiind persoane care au ┼úinut diete s─ârace ├«n gr─âsimi ┼či altele care au urmat cure de sl─âbire reduse ├«n carbohidra┼úi.

Dup─â un an de studiu, s-a constatat c─â un meniu s─ârac ├«n gr─âsimi a ├«mbun─ât─â┼úit starea general─â. Pe de alt─â parte, dieta f─âr─â carbohidra┼úi, ini┼úial, a avut acelea┼či rezultate. Dar ├«n mai pu┼úin de c├óteva s─âpt─âm├óni, starea de bine a fost modificat─â.

ÔÇ×Aceste rezultate sugereaz─â c─â unele aspecte care ┼úin de dietele s─ârace ├«n carbohidra┼úi pot fi numite reac┼úii adverse asupra s─ân─ât─â┼úiiÔÇť, au spus coordonatorii studiului. Acesta este primul experiment care a abordat diferen┼úa dintre st─ârile emo┼úionale, care survin ├«n urma celor dou─â tipuri de diete.

În cadrul unui alt studiu efectuat de cercetătorii americani, 106 persoane au ţinut cure de slăbire hipocalorice, astfel:

-├«nt├ói ┼úineau o diet─â cu un con┼úinut mai mare de gr─âsimi ┼či mai s─ârac ├«n carbohidra┼úi ┼či apoi urmau o diet─â cu gr─âsimi mai pu┼úine ┼či carbohidra┼úi mai mul┼úi. ├Än acest timp, voluntarii vorbeau cu un nutri┼úionist de dou─â ori pe lun─â. Acesta a observat c─â paricipan┼úii acuzau st─âri de depresie, de anxietate, de furie ┼či oboseal─â. De┼či cu to┼úii au consumat acela┼či num─âr de calorii ┼či au pierdut, ├«n medie, aceea┼či cantitate de kilograme, starea de bine general─â s-a putut observa doar la cei care au consumat mai pu┼úine gr─âsimi.

ÔÇ×Nu m─â surprinde deloc faptul c─â to┼úi cei care au ┼úinut dietele au avut o stare mai bun─â atunci c├ónd au m├óncat carbohidra┼úi s─ân─âto┼čiÔÇť, afirm─â Dr. Keith Ayoob, nutri┼úionist la Colegiul Medical Albert Einstein din New York. ÔÇ×Atunci c├ónd urmezi un regim alimentar foarte redus ├«n carbohidra┼úi, acesta ├«┼úi poate strica buna dispozi┼úieÔÇť, mai spune acesta.

Keith Ayoob adaug─â c─â organismul este for┼úat atunci c├ónd ├«l pui s─â ard─â gr─âsimi pentru a avea energie, ├«n locul carbohidra┼úilor, care au acest rol. C├ónd ┼úii o cur─â de sl─âbire cu un con┼úinut redus de carbohidra┼úi, de fapt, tot ceea ce faci este s─â-┼úi obi┼čnuie┼čti organismul cu ├«nfometarea.

Este un mecanism de supravie┼úuire, nu un stil de via┼ú─â. Doctorul Carl Lavie, director medical la Institutul Ochsner (SUA) ├«i nume┼čte un fel de furnizori ai st─ârii de bine.

Deoarece, carbohidraţii sunt asociaţi cu producerea de substanţe chimice care dau o stare pozitivă în creier, precum serotonina.