Cât stăm la soare, în funcție de vârstă?

O expunere corectă la soare ne ajută să ne menţinem sănătatea fizică şi psihică, înlăturând stresul şi ajutând la sintetizarea vitaminei D, esenţială pentru întărirea oaselor. “Soarele este o sursă de energie ce are asupra corpului omenesc o serie de efecte benefice.

image

Cremele cu FPS nu trebuie să lipsească din bagajul de concediu Foto: Shutterstock

Sub 3 ani, doar cu protecție UV

Pielea sensibilă a copiilor se poate arde cu uşurinţă în cazul unei expuneri necontrolate la razele ultraviolete, iar studiile au arătat că riscul de a face cancer de piele la maturitate este semnifiativ mai crescut la persoanele care au stat perioade îndelungate la soare în copilărie. De asemenea, degenerescenţa maculară apare mai frecvent la vârsticii care nu şi-au protejat ochii de ultraviolete prin purtarea de ochelari de soare cu filtru UV atunci când erau copii. De aceea, specialiştii nu recomandă contactul cu soarele mai devreme de vârsta de şase luni şi mersul la plajă mai devreme de trei ani.În cazul lor, pielea este imatură, iar sinteza de vitamina d de care au nevoie se poate face prin expunerea la soare a mânuțelor, timp de 10 minute pe zi. Dacă după vârsta de 3 ani mergem cu copilul la plajă, trebuie să îi aplicăm pe tot corpul o cremă cu factor maximum de protecţie solară (SPF 50) sau costum UV special care să-i acopere corpul. Loţiunea trebuie folosită înainte de a ieşi din casă, imediat ce se ajunge pe plajă şi după fiecare ieşire din apă. De asemenea, micuţii nu trebuie să stea la soare între orele 11 şi 17.

Seniorii riscă insolație

Persoanele de vârsta a treia au o rezistenţă mai scăzută în cazul expunerii la soare deoarece reglarea temperaturii corpului se face mai greu în cazul lor. Astfel, ei sunt mai expuşi apariţiei insolaţiei decât adulţii tineri. În plus, bolile cronice sunt mai frecvente în cazul vârstnicilor, existând riscul ca simptomele să se agraveze în condiţii de temperatură ridicată. Totuşi, cu acordul medicului, aceştia pot să beneficieze de soare doar până la ora 10 dimineaţa şi după ora 18.30 seara. De asemenea, trebuie să îşi protejeze pielea aplicând creme cu protecţie solară, să poarte îmbrăcăminte lejeră din bumbac, pălarie pe cap şi încălţăminte uşoară. În zilele caniculare trebuie să evite activitatea fizică intensă şi să se odihnească în încăperi răcoroase.

În concediu, expunerea la soare se face treptat

Indiferent de vârstă, este indicat ca expunerea la soare să se facă progresiv, crescând treptat durata episoadelor de plajă. Astfel, specialiştii recomandă ca în primele zile de concediu să stăm la plajă maximum o jumătate de oră. De asemenea, nu este indicat să se stea la soare între orele 11 şi 16, deoarece atunci razele ultraviolete sunt mai puternice. 

Citește și Alexandru Rafila: cine şi în ce condiţii poate lua iodură de potasiu