Sfaturi utile dacă ai părul gras

1 2 jpg jpeg

Sebumul este o substanţă secretată de glandele sebacee, care acoperă foliculii de păr şi ajunge la suprafaţa pielii prin pori. Aici se combină cu grăsimile şi cu transpiraţia. Unele persoane au o predispoziţie genetică pentru părul gras, iar altele care nu se îngrijesc corect se confruntă cu un dezechilibru la nivelul glandelor.

Produsele nepotrivite fac rău părului

- Evită balsamurile cremoase sau oricare alt produs din comerţ care îţi încarcă părul. Le poţi înlocui cu ceaiuri din frunze de nuc, mentă sau muşeţel, care îţi vor lăsa un păr moale şi uşor de descurcat. De exemplu, ceaiul de mentă conţine teină, o substanţă care stimulează sistemul circulator. La nivelul scalpului, teina are un efect răcoritor şi energizant asupra părului gras. După ce aplici ceaiul pe toată lungimea părului, nu mai este nevoie de clătire.

- Dacă îţi doreşti să scapi de părul gras, încearcă să nu îl speli foarte des. Poate părea un paradox, dar cu cât îl speli mai des, cu atât îşi va recăpăta mai repede aspectul uleios. Spălatul zilnic intensifică activitatea glandelor sebacee, care vor secreta tot mai mult sebum. Medicii specialişti recomandă spălarea la 4-5 zile.

- Foloseşte un şampon blând, cu un pH neutru şi special pentru părul gras. Atunci când te speli, nu masa excesiv pielea capului, deoarece este stimulată producţia de sebum. Şamponul trebuie aplicat de două ori şi în cantităţi mici. Prima şamponare degresează părul şi a doua ajută la o curăţare eficientă. Ideale pentru acest tip de păr sunt cele pe bază de extract de urzică, lămâie, muşeţel sau portocale. De asemenea, foarte importantă este şi clătirea, care trebuie făcută din belşug.

Remedii naturale pentru excesul de sebum

Dacă îl ai la îndemână, oţetul poate fi aliatul tău de nădejde în lupta cu părul gras. Adaugă 2 linguri de oţet în apa cu care îţi clăteşti podoaba capilară şi repetă procedeul o lună. Acidul tanic din oţet este un astringent natural, ce îţi va lăsa un păr frumos şi strălucitor. De asemenea, poţi să îţi clăteşti părul şi cu apă de lavandă, care te va scăpa de aspectul inestetic şi îi va conferi părului un miros plăcut. Nici berea nu e de neglijat, care ajută la eliminarea grăsimii de la nivelul scalpului.

Mască nutritivă

O dată la 2 săptămâni, aplică pe păr o mască preparată dintr-un ou, 1 lingură de ulei de măsline, 2 linguri de suc de portocale sau de lămâie şi 1 lingură de miere. După 10 minute, poţi clăti părul şi vei observa că îşi va recăpăta treptat strălucirea.

Tratament cu aloe vera

O mască cu aloe vera şi lămâie îţi va curăţa părul şi îi va reduce aspectul îmbâcsit. Amestecă 1 lingură cu gel de aloe vera şi 1 linguriţă de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Aplică această mască cu jumătate de oră înainte de a-ţi spăla părul.

Mască cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un remediu util şi pentru tratarea părului gras. Prepară o pastă din 3 linguri de bicarbonat de sodiu cu apă, pe care o aplici direct pe scalp. Masează câteva minute, cu mişcări circulare şi clăteşte din abundenţă.

Bine de ştiut!

Unii nutrimenţi pot ajuta firul de păr să devină mai puternic şi mai sănătos. Consumă multe legume precum spanac sau morcovi pentru că sunt surse de vitamina A şi fructe bogate în vitamina C.

Atenţie!

Dacă problema părului gras persistă, este indicat să consulţi un medic dermatolog, care te va sfătui ce tratament poţi urma. Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Prof.dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog, clinica Roderma Iaşi

Excesul de sebum poate fi cauzat de dereglări hormonale, moşteniri genetice sau greşeli în igiena cotidiană. Această problemă afectează femeile şi bărbaţii în egală măsură. În afară de aspectul inestetic al părului, hiperseboreea pielii capului poate da senzaţia neplăcută de mâncărime şi apariţia mătreţii.

Persoanele care se confruntă cu o asemenea problemă trebuie să evite balsamurile, gelurile sau spumele fixatoare şi să se spele o perioadă cu un şampon destinat părului gras.

Dacă problema persistă, e necesar să se adreseze medicului dermatolog sau medicului endocrinolog pentru a trata dermatita seboreică cauzată de excesul de sebum şi implicarea unui fung. La unele femei, o dereglare hormonală care duce la îngrăşarea părului poate fi cauzată şi de sindromul ovarelor polichistice.