Un click pentru sanatatea ta: Iata de ce sa nu refuzi un aparat dentar!

1 aparat dentar 2 jpg jpeg

Dispunerea corecta a dintilor ofera nu doar un zambet atragator, ci are si multiple beneficii pentru sanatatea organismului. Insa, pentru o functionalitate ideala a danturii, mai ales in cazul celor cu malocluzii sau malpozitii, cea mai buna solutie este purtarea unui aparat dentar de calitate. Vazut atat ca “tratament”, cat si ca mijloc de imbunatatire a fizionomiei faciale, aparatul dentar afecteaza profund sanatatea intregului organism, mai ales daca este montat la momentul potrivit.

Persoanele cu defecte de pozitionare a dintilor, chiar si minore, se pot confrunta atat cu probleme de estetica a danturii, cat si cu probleme de functionalitate. De aceea, este indicat un tratament ortodontic cu un aparat dentar, care iti va asigura un zambet placut, pe termen indelungat.

Ortodontia este acea specializare a stomatologiei, care urmareste prevenirea, diagnosticarea si tratarea iregularitatilor dentare. Cu toate acestea, nu orice cabinet stomatologic ofera acest serviciu, motiv pentru care este indicat sa te orientezi catre o clinica cu experienta dovedita in domeniu, care dispune de specialistii necesari. In cadrul acesteia, medicul ortodont va stabili cel mai eficient plan de tratament, in functie de problemele de muscatura si aliniere a danturii tale. Astfel, iti va recomanda un aparat dentar potrivit, care, in timp, va contribui imens la obtinerea unui zambet perfect si la remedierea problemelor de aliniere ale dintilor.

De ce este important sa optezi pentru un aparat dentar de calitate?

Exista o serie de motive importante pentru alegerea unui astfel de aparat, indiferent de varsta. Printre acestea se numara:

  • Situatiile in care dintii au crescut neregulat, sunt inghesuiti sau prezinta spatii interdentare vizibile. Uneori, apropierea dintilor nu este vizibila cu ochiul liber, de aceea este indicat sa faci un test cu ajutorul unei ate dentare. Daca aceasta nu trece printre dinti, sau intampini dificultati la folosire, este recomandat sa ceri sfatul unui specialist in ortodontie.
  • Durerile in zona maxilarului pot avea drept cauze alinierea incorecta a dintilor. Asadar, atunci cand presiunea exercitata pe articulatia temporo-mandibulara este foarte mare, rezolvarea eficienta este alegerea unui aparat dentar potrivit.
  • Problemele de vorbire si de pronuntie a anumitor sunete pot fi date de malpozitii sau malocluzii severe ale dintilor. Pentru a rezolva cu brio aceste defecte de vorbire, precum sasaiala, se recomanda purtarea unui aparat dentar.
  • Dintii strambi, suprapusi sau inclinati, pot conduce in timp la probleme severe ale danturii, fara a mai lua in calcul aspectul inestetic, mai ales pentru dintii pozitionati in fata. Un aparat corect montat va putea corecta aceste probleme, fara a trebui sa depui eforturi substantiale.
  • Spatiile interdentare largi (dinti prea departati) pot influenta major muscatura si pot contribui in timp la alte probleme, precum migrarea dintilor pe arcada. Un plan de tratament ortodontic va rezolva din timp aceste probleme, pentru evitarea aparitiei altor defecte.
  • Problemele de aliniere a danturii, care duc la acumularea resturilor alimentare intre dinti, pot fi foarte comune. Nu poti neglija aparitia placii bacteriene, care va duce in timp la formarea de carii, depuneri de tartru, sangerari gingivale sau chiar parodontoza. Pentru a preveni din timp aparitia acestor probleme, este recomandat sa iti programezi o vizita la medicul ortodont, in vederea montarii unui aparat.

Asadar, daca te confrunti cu una sau mai multe dintre problemele prezentate mai sus, nu mai sta pe ganduri si programeaza o vizita la o clinica stomatologica cu experienta dovedita. Incepe si tu tratamentul cu aparat dentar, cea mai eficienta solutie pentru evitarea afectiunilor orale si obtinerea unui zambet perfect!

2 aparat dentar 1 jpg jpeg