Vitamina C e bună nu numai contra răcelilor. Iată de ce este importantă!

Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este recunoscută mai ales pentru rolul său în susținerea sistemului imunitar, dar mai are şi alte numeroase beneficii.
Un aport adecvat de vitamina C poate contribui semnificativ la menținerea sănătății generale, având efecte benefice în tot organismul.
Un aport adecvat de vitamina C poate fi obținut dintr-o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume precum citricele, roșiile, broccoli, căpșunele și verdețurile. Doza zilnică recomandată este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați, cu un maxim de 2.000 mg pe zi pentru adulți.
1. Ajută sănătatea pielii
Vitamina C este esențială pentru sănătatea pielii, având proprietăți antioxidante, care protejează barierele naturale ale pielii. Aceasta contribuie la sinteza colagenului, accelerează procesul de vindecare a rănilor și reduce formarea cicatricilor.
2. Cartilaje mai sănătoase
Prin susținerea producției de colagen, vitamina C ajută la menținerea sănătății cartilajelor. Deși nu există suficiente dovezi care să confirme prevenirea osteoartritei, cercetările preliminare sugerează efecte antioxidante benefice în reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.
3. Reducerea riscului de boli cardiovasculare
Vitamina C poate contribui la prevenirea aterosclerozei prin protejarea arterelor de acumularea depunerilor de grăsimi. Nivelele scăzute de vitamina C sunt asociate cu un risc crescut de atacuri de cord și alte afecțiuni cardiovasculare.
4 Scăderea tensiunii arteriale
Prin efectul său antioxidant, vitamina C ajută la curățarea arterelor și la reducerea acumulării de colesterol, contribuind astfel la prevenirea hipertensiunii arteriale. Consumul regulat de fructe și legume bogate în vitamina C este o metodă naturală de susținere a sănătății cardiovasculare.
5. Răceli mai ușoare
Vitamina C poate reduce simptomele infecțiilor respiratorii și scurtează durata acestora. De asemenea, aceasta poate fi benefică în cazul astmului și bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), ajutând la relaxarea căilor respiratorii.
6. Protecție pentru celule
Prin efectele sale antioxidante, vitamina C ajută la prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile cardiovasculare sau artrita. Aceasta protejează celulele împotriva radicalilor liberi și colaborează cu alți antioxidanți, precum vitamina E, pentru o protecție sporită.
7. Crește absorbția fierului
Vitamina C îmbunătățește absorbția fierului non-heminic, prezent în sursele vegetale. Astfel, consumul de alimente bogate în vitamina C alături de cele bogate în fier poate reduce riscul de anemie feriprivă.
8. Adjuvant în cancer
Deși vitamina C nu poate să prevină sau să aducă vindecarea cancerului, cercetările sugerează că dozele mari pot îmbunătăți eficacitatea tratamentelor precum chimioterapia, sprijinind regenerarea celulelor și distrugerea celulelor canceroase.
9. Susținerea sistemului imunitar
Vitamina C joacă un rol-cheie în funcționarea sistemului imunitar prin sprijinirea producției de globule albe. Aceste celule sunt esențiale pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor și pentru menținerea sănătății generale.
@Shutterstock


























