VIDEO: Soluţii în caz de transpiraţie excesivă

1 2 jpg jpeg

De ce apare?

Transpira┼úia excesiv─â (hiperhidroza) este de dou─â tipuri: primar─â ┼či secundar─â. Cea primar─â apare ├«n copil─ârie, se agraveaz─â la pubertate, iar ulterior, la maturitate, se atenueaz─â.

Acest tip are o component─â genetic─â important─â: p├ón─â la 60% din cei care sufer─â de hiperhidroz─â din copil─ârie au mo┼čtenit tulburarea.

Simptomele, ├«n cazul lor, apar la stimuli emo┼úionali sau la c─âldur─â. Doar c─â, la aceea┼či temperatur─â, cel care sufer─â de hiperhidroz─â primar─â se va manifesta mult mai ÔÇ×zgomotosÔÇŁ dec├ót o persoan─â f─âr─â aceast─â problem─â.

C├ót despre transpira┼úia excesiv─â secundar─â, apare, dup─â cum arat─â ┼či numele, ca urmare a unor afec┼úiuni existente.

De exemplu, persoanele supraponderale pot suferi ┼či de transpira┼úie ├«n exces. ├Än acest caz, sc─âderea ├«n greutate este o solu┼úie foarte bun─â. De asemenea, leucemia, TBC-ul, diabetul, hipertiroidia ┼či unele tumori pot duce la apari┼úia hiperhidrozei.

Pacien┼úii au ├«n permanen┼ú─â umede axilele, palmele ┼či uneori ┼či t─âlpile.

1. Antiperspirante (Eficacitate sc─âzut─â)

Transpira┼úia ├«n exces poate fi controlat─â, ├«n fazele mai u┼čoare, cu ajutorul antiperspirantelor, care blocheaz─â glandele sudoripare.

Cele mai bune produse sunt cele care conţin 10-15% clorură de aluminiu.

Din păcate, aluminiul din antiperspirante este controversat, deoarece există studii care arată că acest metal ar duce la apariţia cancerului la sân.

2. Botox (Eficacitate bun─â)

Este o substanţă injectabilă folosită de medicii plasticieni pentru umplerea ridurilor.

FDA, Administra┼úia de Certificare a Medicamentelor ┼či Alimentelor din SUA, a aprobat folosirea botoxului ┼či pentru tratarea transpira┼úiei ├«n exces. Astfel, se fac injec┼úii ├«n zona axilei sau a palmelor cu doze mici, care blocheaz─â nervii vinova┼úi de transpira┼úia ├«n exces.

Efectul unei injec┼úii apare dup─â 2-3 zile ┼či se men┼úine 6 luni.

3. Tratament chirurgical (Eficacitate bun─â)

Se poate opta ┼či pentru interven┼úia chirurgical─â de chiuretare/abla┼úie a glandelor sudoripare. ├Än timpul aceleia┼či opera┼úii se poate interveni at├ót la nivelul axilelor, c├ót ┼či la nivelul palmelor.

Cicatricele sunt aproape insesizabile.

4. Psihoterapie (Eficacitate bun─â)

Cauzele transpira┼úiei excesive pot fi ┼či de natur─â psihologic─â. Persoana afectat─â poate s─â ├«nceap─â s─â transpire abundent la contactul cu un factor stresant.

Psihologul te va ajuta să controlezi răspunsul corpului tău la factorii care îţi dau o stare de anxietate.