VIDEO: Poţi trata durerea cronică!

1 2 jpg jpeg

Durerile de intensitate medie sau mare, care persist─â pentru perioade lungi de timp, adic─â mai mult de 2 luni, sunt considerate dureri cronice.

ÔÇ×Acest tip de durere are un r─âsunet semnificativ at├ót ├«n sfera psiho-emo┼úional─â a individului, c├ót ┼či ├«n plan familial ┼či social. Faptul c─â durerea persist─â poate avea un impact financiar deosebit prin costurile mari pe care le presupun terapia ┼či afectarea for┼úei de munc─âÔÇť, explic─â Arleziana Florescu, medic primar ATI, de la Spitalul Sanador din Bucure┼čti.

Deoarece durerea intens─â de lung─â durat─â poate cauza st─âri de anxietate, de multe ori, persoana ajunge s─â depind─â de cei din jurul s─âu sau s─â vrea s─â se izoleze social.

Femeile sunt mai afectate

De┼či durerea cronic─â poate ap─ârea la orice v├órst─â, speciali┼čtii spun c─â riscul cre┼čte odat─â cu trecerea anilor. Persoanele de v├órsta a treia sunt mai predispuse, din cauza proceselor normale de ├«mb─âtr├ónire, dar ┼či din pricina accident─ârilor, factori care pot duce la apari┼úia durerilor care nu mai trec.

ÔÇ×Durerea cronic─â poate afecta aproximativ 50-60% dintre persoanele trecute de 55 ani. Studiile arat─â c─â femeile au un risc mai mare s─â sufere de durere cronic─â fa┼ú─â de b─ârba┼úi, incriminat─â fiind predispozi┼úia genetic─âÔÇť, spune medicul Arleziana Florescu. Pe l├óng─â ├«naintarea ├«n v├órst─â, fumatul, pragul dureros sc─âzut ┼či interven┼úiile chirurgicale mai pot favoriza apari┼úia acestei nepl─âceri.

Durerile de spate, printre cele mai întâlnite

Diferitele forme de cefalee (durere de cap), urmate de durerile de spate sunt des ├«nt├ólnite la persoanele de v├órsta a treia. Alte tipuri de durere cronic─â ce afecteaz─â aceast─â categorie sunt ┼či cele de la nivel muscular, cele cauzate de sindromul colonului iritabil sau de afec┼úiunile articulare.

ÔÇ×Prezen┼úa durerii cronice determin─â oboseal─â, epuizarea organismului (persoana se simte f─âr─â vlag─â) cu reducerea treptat─â a activit─â┼úilor desf─â┼čurate anterior, at├ót cele intelectuale, c├ót ┼či fiziceÔÇť, adaug─â medicul. Studiile realizate ├«n ultimii ani au ar─âtat c─â efectele durerii cronice se resimt diferit: femeile simt mai intens durerea dec├ót b─ârba┼úii, dar sunt ┼či cele care apeleaz─â mai des la medic pentru a trata problema.

Terapia, aleasă în funcţie de cauză

Pentru tratamentul durerii cronice, este nevoie de o echip─â format─â din psihiatri, psihologi, anestezi┼čti, terapeu┼úi ocupa┼úionali, neurologi, fiziokinetoterapeu┼úi.

ÔÇ×├Än func┼úie de cauza durerii, putem recomanda tratamentul medicamentos cu analgezice (reduc durerea), combina┼úiile de pastile (antiinflamator ┼či antidepresiv) sau terapiile non-farmacologice (termoterapia, stimularea electric─â, hidroterapia, hipnoza etc.). Tot mai mult folosite la ora actual─â sunt procedurile medicale, cum este ┼či implantarea la nivel spinal sau ├«n zona nervilor periferici a unor sisteme care elibereaz─â treptat analgezicÔÇŁ, explic─â medicul primar ATI.

Recomandat─â ├«n cazul durerii cronice este ┼či terapia Shockwave (cu unde de ┼čoc), care elimin─â durerea printr-o hiperstimulare nervoas─â. Pentru c─â nu exist─â scheme terapeutice universal valabile, efectele terapiei apar de regul─â treptat, fie se modific─â p├ón─â la g─âsirea celui mai bun tratament.

Alte terapii pentru durerea cronic─â:

- remediile medicinei alternative (acupunctura, masajul, chiropractica etc.); - kinetoterapia; - psihoterapia; - terapia comportamental cognitiv─â.

INFO: 1 din 5 persoane care sufer─â de durere cronic─â ├«┼či pierde locul de munc─â din cauza durerii cronice, potrivit studiului European ÔÇ×Pain in EuropeÔÇŁ.

Dr. Arleziana Florescu, medic primar ATI, Spitalul Sanador

2 jpg jpeg

Persoana este afectat─â pe mai multe planuri

Durerea cronic─â persist─â mai mult de 2 luni ┼či se perpetueaz─â uneori chiar ┼či dup─â dispari┼úia presupusului factor declan┼čator. Pacien┼úii cu durere cronic─â sunt tem─âtori, sufer─â de tulbur─âri ale somnului, iar capacitatea de concentrare ┼či de memorare scad.

De-a lungul timpului, ei ajung să dezvolte sindroame depresive, care pot culmina cu tendinţă de suicid. Directivele Comunităţii Europene specifică faptul că fiecare persoană are dreptul la o terapie adecvată, care să-i asigure o calitate decentă a vieţii.

La ora actuală, terapia durerii nu mai este considerată un lux. În acest scop, au fost înfiinţate centrele multidisciplinare de terapie a durerii.

Persoanele care iau antiinflamatoare pentru a sc─âpa de dererea cronic─â pot face u┼čor excese. Administrate pe o perioad─â lung─â, medicamentele pot duce la apari┼úia efectelor adverse: ulcere ┼či s├ónger─âri stomacale, reten┼úie de ap─â, insuficien┼ú─â renal─â, hipertensiune. Nu se recomand─â administrarea de antiinflamatoare nesterioidiene f─âr─â prescrip┼úie medical─â mai mult de 10 zile.