VIDEO Operaţii moderne pentru hernia inghinală

1 2 jpg jpeg

Tratamentul laparoscopic reduce recidiva

├Än hernia inghinal─â, medicii recomand─â opera┼úia chiar ├«n faz─â incipient─â, pentru a evita complica┼úii precum strangularea ┼či peritonita. Exist─â dou─â tipuri de opera┼úii ├«n hernia inghinal─â: cea clasic─â (cu ÔÇ×t─âietur─âÔÇť) ┼či cea laparoscopic─â, aceasta din urm─â fiind de preferat, pentru c─â reduce semnificativ riscul de recidiv─â, estimat la 1%. ├Än cadrul interven┼úiei laparoscopice, durerile postoperatorii se reduc, fiind aproape inexistente la unii pacien┼úi, recuperarea este mai rapid─â, iar revenirea la serviciu se poate face chiar la c├óteva zile.

Se folose┼čte o plas─â din polipropilen─â (o ┼úes─âtur─â sintetic─â, tolerat─â de organism), care ├«nt─âre┼čte peretele abdominal ┼či ├«mpiedic─â stricarea suturii ┼či ie┼čirea herniei. Plasa textil─â se introduce ├«n grosimea peretelui abdominal pentru a acoperi zona afectat─â. ÔÇ×Procedurile care folosesc plasa chirurgical─â s-au impus ca av├ónd cea mai mic─â rat─â de recidiv─â ┼či cele mai pu┼úine complica┼úii. Practic, nu se mai accept─â ast─âzi repararea unei hernii inghinale f─âr─â a ├«nt─âri peretele abdominal cu plas─âÔÇť, explic─â medicul primar chirurgie general─â Teodor Buliga.

Pacien┼úii opera┼úi cu anestezie local─â pot fi externa┼úi ├«n aceea┼či zi. Cei cu alt tip de anestezie (rahidian─â sau general─â) necesit─â supraveghere 24 de ore. Nu este nevoie de un regim alimentar special post-operator, dar eforturile fizice vor fi evitate timp de 6 luni. Pre┼úul unei opera┼úii clasice este de aproximativ 800 de euro, iar al celei laparoscopice, ├«ntre 960 ┼či 1.800 de euro. De ce apare

S─â ne imagin─âm cavitatea abdominal─â ca fiind asem─ân─âtoare unui balon, care, din loc ├«n loc, are ni┼čte puncte cu rezisten┼ú─â sc─âzut─â. Acestea sunt punctele herniare, predispuse la apari┼úia herniei. Dac─â umfl─âm balonul, sub presiune, la nivelul punctelor slabe vor ap─ârea ni┼čte umfl─âturi.

Ele sunt cauzate astfel de orice dezechilibru ├«ntre presiunea exercitat─â pe peretele abdominal ┼či rezisten┼úa acestuia. Punctele herniare sunt, de cele mai multe ori, congenitale sau dob├óndite (de pild─â, ├«n urma unor cure drastice de sl─âbire sau din cauza musculaturii solicitate ├«n mod repetat).

ÔÇ×Odat─â cu v├órsta sau ├«n situa┼úiile de eforturi fizice mari, constipa┼úie, dificult─â┼úi la urinare cauzate de un adenom de prostat─â, pere┼úii canalului inghinal ├«┼či pierd tr─âinicia, favoriz├ónd apari┼úia hernieiÔÇť, spune medicul Teodor Buliga.

├Än faz─â incipient─â, umfl─âtura este mic─â ┼či se retrage ├«n pozi┼úie orizontal─â sau ├«mpins─â la loc cu m├óna. C├ónd evolueaz─â, r─âm├óne vizibil─â ├«n permanen┼ú─â. ÔÇ×Ini┼úial predomin─â manifest─ârile locale, adic─â durere la mers, dup─â efort sau tuse prelungit─â.

Cu timpul, organul herniat nu mai revine ├«n abdomen ┼či apar dureri ├«n capul pieptului, gre┼úuri sau chiar v─ârs─âturi, constipa┼úie, urin─âri frecvente ori dificileÔÇť, explic─â medicul Buliga. Simpla examinare a pacientului este suficient─â ├«n multe cazuri pentru punerea diagnosticului. Dar, ├«n alte situa┼úii, examenul clinic poate fi neconcludent, caz ├«n care se apeleaz─â la o ecografie de p─âr┼úi moi.

În România, plasele chirurgicale au fost privite cu reticenţă. S-a spus că organismul nu le tolerează, dar studii efectuate de-a lungul vremii au demonstrat contrariul.

2 jpg jpeg

Respingerea plasei chirurgicale a fost confundat─â adesea cu infec┼úia pe protez─â, numit─â supura┼úie. Speciali┼čtii au demonstrat c─â procesul integr─ârii plasei chirurgicale ├«n ┼úesuturile organismului presupune cicatrizare la locul de plasare a protezei. Un alt mit despre plasele chirurgicale ar fi c─â sunt cancerigene, ├«ns─â nu exist─â dovezi care s─â sus┼úin─â aceast─â afirma┼úie.

ÔÇ×├Än experien┼úa de peste 50 de ani de utilizare a acestor materiale la oameni, nu s-a descris niciun caz de cancer ├«n rela┼úie cu folosirea lorÔÇŁ, afirm─â conf. dr. Ion Daniel, medic primar ├«n chirurgie general─â ┼či ┼čeful Clinicii de Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti.

┼×i la copii, hernia inghinal─â trebuie corectat─â chirurgical, chiar dac─â nu este dureroas─â, ├«ntruc├ót riscul de strangulare este mult mai mare dec├ót la adul┼úi. Simptomul principal este umfl─âtur─â ├«n zona inghinal─â, care apare ├«n special atunci c├ónd copilul pl├ónge sau se mi┼čc─â.

1 2 jpg jpeg

Senza┼úiile de grea┼ú─â ┼či de vom─â, pl├ónsul ┼či lipsa poftei de m├óncare se manifest─â atunci c├ónd intestinele r─âm├ón blocate ├«n fisur─â.

...primele tentative de tratament ale herniei inghinale datează din antichitate? Unul eficient a apărut însă în secolul 19, când chirurgul italian Eduardo Bassini a creat un procedeu care îi purta numele. Mai târziu, chirurgul american Irving L. Lichtenstein a pus bazele tratamentului modern, cel cu plasă chirurgicală, care diminuează riscul recidivei.

2 jpg jpeg

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Teodor Buliga

Medic primar chirurgie general─â, Clinica Sanador

Hernia trebuie operată cât mai devreme

La adult, hernia inghinal─â nu se remite f─âr─â tratament chirurgical. Din contr─â, ea evolueaz─â permanent, sporindu-┼či dimensiunile. Purtarea diferitelor centuri nu ajut─â cu nimic la ├«ncetinirea progresiei bolii, ba chiar poate favoriza lezarea intestinelor din interiorul sacului herniar. Pentru c─â orice hernie cre┼čte ├«n timp ┼či se poate agrava cu o ┼čtrangulare, este bine ca ea s─â fie operat─â c├ót mai devreme, mai ales c─â procedeele moderne de tratament asigur─â o vindecare rapid─â ┼či cu risc de recidiv─â foarte mic.