VIDEO: Cele mai bune arme contra herpesului

1 2 jpg jpeg

Herpesul este o boală caracterizată prin vezicule de mici dimensiuni, transparente, „în buchete” , care se rup şi se acoperă cu o crustă.

Sunt grupate de regulă în zona feţei (în jurul nasului ori al gurii). Astfel de leziuni sunt cauzate de herpes simplex virus hominis tip 1 (VH1), care se transmite prin salivă.

Herpesul mai poate apărea şi în zona genitală, vinovat fiind virusul herpetic de tip 2 (VH2), care se transmite prin contact sexual neprotejat ori la naştere, de la mamă la făt.

Odată contractat, virusul herpetic, indiferent de tip, rămâne în corp. Manifestările (leziunile) apar atunci când avem imunitatea scăzută, când suntem surmenaţi, stresaţi ori avem o boală cronică.

Aşadar, împotriva virusului herpetic ne luptăm pe două planuri:

- ne întărim imunitatea; - apelăm de îndată ce simţim disconfort la unguente sau la capsule care reduc durata leziunilor şi senzaţia de arsură.

Leziunile dispar în 1-2 săptămâni

Când leziunile herpetice apar prima dată, simţim un disconfort mai mare şi aşteptăm mai mult timp până la vindecare. La următoarele recidive (apariţii ale veziculelor transparente), disconfortul şi timpul de vindecare sunt mai mici.

Apariţia herpesului este anunţată cu până la două zile înainte: simţi o senzaţie de arsură şi mâncărime, care se intensifică până la apariţia acelor vezicule grupate, care se acoperă cu o crustă când se sparg.

Dacă se începe tratamentul de la prima senzaţie de arsură, leziunile dispar după 1-2 săptămâni. În cazul în care se amână tratamentul sau se aplică unguente nepotrivite (cum sunt cele cu cortizon ori alcool), leziunile necesită mai mult timp de vindecare.

Aciclovirul, cea mai bună terapie

În anul 1980, a fost descoperit cel mai eficient tratament împotriva herpesului (atât genital, cât şi labial), pentru care inventatorul a luat premiul Nobel.

Este vorba despre aciclovir, folosit şi astăzi sub formă de unguent şi de capsule în tratamentul herpesului. Acest tratament stopează înmulţirea virusului în organism, rărind şi apariţia recidivelor.

În herpesul genital, se foloseşte o combinaţie de capsule de unguent de aciclovir şi de pastile Isoprinosine (pentru întărirea imunităţii). Schema o recomandă medicul dermato-venerolog.

Pentru herpesul de la nivelul buzelor, este eficient aciclovirul sub formă de unguent, aplicat de la primele senzaţii de disconfort. Ca să funcţioneze, unguentul trebuie aplicat la fie­care 4 ore (de aproximativ 5 ori pe zi). Se găseşte în farmacii, cu un preţ mediu de 8 lei (în funcţie de compania producătoare).

Nu aplica iod sau alcool!

Pentru tratarea leziunilor herpetice, nu se recomandă:

- cremele cu cortizon. Chiar dacă par să aibă efect după o primă aplicare, astfel de creme vor agrava leziunea herpetică

- iod, spirt sau alcool

- cremele cu antibiotic (decât dacă leziunea se suprainfectează şi medicul dermatolog îţi recomandă). Antibioticul ucide bacteriile, nu virusurile, din categoria cărora face parte herpesul.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Oana Clătici, medic primar dermato-venerolog Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

2 jpg jpeg

Recidivele în herpes sunt favorizate de o scădere tranzitorie a imunităţii organismului: febră, infecţii (pulmonare, urinare), expunere la soare sau la solar, stres emoţional, indigestie, oboseală, dar şi unele tratamente (medicamente steroide pentru astm), alimentaţia, menstruaţia, raporturile sexuale, stări de imunodepresie (cancer, infecţie HIV).

Dacă ai erupţie herpetică, evită contactul direct, nu săruta pe buze şi evită contactul cu pielea.

Nu intra în contact cu bebeluşii (deoarece au rezistenţă scăzută). Nu atinge leziunea, deoarece te poţi autoinfecta în alte zone ale corpului. De asemenea, este important să nu înlături crusta! Spală frecvent mâinile cu apă şi cu săpun!

Foloseşte doar obiecte de igienă şi veselă proprie! Purtătorii de lentile de contact trebuie să fie foarte atenţi în cazul atingerii leziunilor de herpes. Există riscul de a transmite infecţia la ochi (cornee) dacă nu respectă regulile stricte de igienă.

Info: Mazărea, alunele şi ciocolata favorizează înmulţirea virusului herpetic.