VIDEO: Cele mai bune arme contra herpesului

1 2 jpg jpeg

Herpesul este o boal─â caracterizat─â prin vezicule de mici dimensiuni, transparente, ÔÇ×├«n bucheteÔÇŁ , care se rup ┼či se acoper─â cu o crust─â.

Sunt grupate de regulă în zona feţei (în jurul nasului ori al gurii). Astfel de leziuni sunt cauzate de herpes simplex virus hominis tip 1 (VH1), care se transmite prin salivă.

Herpesul mai poate ap─ârea ┼či ├«n zona genital─â, vinovat fiind virusul herpetic de tip 2 (VH2), care se transmite prin contact sexual neprotejat ori la na┼čtere, de la mam─â la f─ât.

Odată contractat, virusul herpetic, indiferent de tip, rămâne în corp. Manifestările (leziunile) apar atunci când avem imunitatea scăzută, când suntem surmenaţi, stresaţi ori avem o boală cronică.

A┼čadar, ├«mpotriva virusului herpetic ne lupt─âm pe dou─â planuri:

- ne ├«nt─ârim imunitatea; - apel─âm de ├«ndat─â ce sim┼úim disconfort la unguente sau la capsule care reduc durata leziunilor ┼či senza┼úia de arsur─â.

Leziunile dispar în 1-2 săptămâni

C├ónd leziunile herpetice apar prima dat─â, sim┼úim un disconfort mai mare ┼či a┼čtept─âm mai mult timp p├ón─â la vindecare. La urm─âtoarele recidive (apari┼úii ale veziculelor transparente), disconfortul ┼či timpul de vindecare sunt mai mici.

Apari┼úia herpesului este anun┼úat─â cu p├ón─â la dou─â zile ├«nainte: sim┼úi o senza┼úie de arsur─â ┼či m├ónc─ârime, care se intensific─â p├ón─â la apari┼úia acelor vezicule grupate, care se acoper─â cu o crust─â c├ónd se sparg.

Dacă se începe tratamentul de la prima senzaţie de arsură, leziunile dispar după 1-2 săptămâni. În cazul în care se amână tratamentul sau se aplică unguente nepotrivite (cum sunt cele cu cortizon ori alcool), leziunile necesită mai mult timp de vindecare.

Aciclovirul, cea mai bun─â terapie

├Än anul 1980, a fost descoperit cel mai eficient tratament ├«mpotriva herpesului (at├ót genital, c├ót ┼či labial), pentru care inventatorul a luat premiul Nobel.

Este vorba despre aciclovir, folosit ┼či ast─âzi sub form─â de unguent ┼či de capsule ├«n tratamentul herpesului. Acest tratament stopeaz─â ├«nmul┼úirea virusului ├«n organism, r─ârind ┼či apari┼úia recidivelor.

├Än herpesul genital, se folose┼čte o combina┼úie de capsule de unguent de aciclovir ┼či de pastile Isoprinosine (pentru ├«nt─ârirea imunit─â┼úii). Schema o recomand─â medicul dermato-venerolog.

Pentru herpesul de la nivelul buzelor, este eficient aciclovirul sub form─â de unguent, aplicat de la primele senza┼úii de disconfort. Ca s─â func┼úioneze, unguentul trebuie aplicat la fie┬şcare 4 ore (de aproximativ 5 ori pe zi). Se g─âse┼čte ├«n farmacii, cu un pre┼ú mediu de 8 lei (├«n func┼úie de compania produc─âtoare).

Nu aplica iod sau alcool!

Pentru tratarea leziunilor herpetice, nu se recomand─â:

- cremele cu cortizon. Chiar dac─â par s─â aib─â efect dup─â o prim─â aplicare, astfel de creme vor agrava leziunea herpetic─â

- iod, spirt sau alcool

- cremele cu antibiotic (dec├ót dac─â leziunea se suprainfecteaz─â ┼či medicul dermatolog ├«┼úi recomand─â). Antibioticul ucide bacteriile, nu virusurile, din categoria c─ârora face parte herpesul.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Oana Cl─âtici, medic primar dermato-venerolog Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Recidivele ├«n herpes sunt favorizate de o sc─âdere tranzitorie a imunit─â┼úii organismului: febr─â, infec┼úii (pulmonare, urinare), expunere la soare sau la solar, stres emo┼úional, indigestie, oboseal─â, dar ┼či unele tratamente (medicamente steroide pentru astm), alimenta┼úia, menstrua┼úia, raporturile sexuale, st─âri de imunodepresie (cancer, infec┼úie HIV).

Dac─â ai erup┼úie herpetic─â, evit─â contactul direct, nu s─âruta pe buze ┼či evit─â contactul cu pielea.

Nu intra ├«n contact cu bebelu┼čii (deoarece au rezisten┼ú─â sc─âzut─â). Nu atinge leziunea, deoarece te po┼úi autoinfecta ├«n alte zone ale corpului. De asemenea, este important s─â nu ├«nl─âturi crusta! Spal─â frecvent m├óinile cu ap─â ┼či cu s─âpun!

Folose┼čte doar obiecte de igien─â ┼či vesel─â proprie! Purt─âtorii de lentile de contact trebuie s─â fie foarte aten┼úi ├«n cazul atingerii leziunilor de herpes. Exist─â riscul de a transmite infec┼úia la ochi (cornee) dac─â nu respect─â regulile stricte de igien─â.

Info: Maz─ârea, alunele ┼či ciocolata favorizeaz─â ├«nmul┼úirea virusului herpetic.