VIDEO: Ce presupune recuperarea dup─â AVC

1 2 jpg jpeg

├Än 70% din cazuri, persoanele care au suferit un AVC se pot recupera aproape ├«n ├«ntregime. Recuperarea este strict individualizat─â, adaptat─â particularit─â┼úilor fiec─ârui pacient ┼či este stabilit─â de medicul specialist de recuperare medical─â.

├Än principal, programele se bazeaz─â pe kinetoterapie, masaj, la care se pot ad─âuga proceduri de electroterapie ┼či termoterapie, dar ┼či psihoterapie, logopedie ┼či terapie ocupa┼úional─â (ergoterapie).

Ne-a r─âspuns la ├«ntreb─âri legate de acest subiect prof. dr. Adriana Nica, medic primar recuperare medical─â, ┼čef clinic─â Universitar─â de Recuperare Medical─â la Institutul Na┼úional de Recuperare, Medicin─â Fizic─â ┼či Balneoclimatologie, Bucure┼čti. Ce presupune recuperarea dup─â un accident vascular? Care sunt etapele?

Recuperarea medical─â are ca obiectiv central al programului terapeutic ameliorarea nivelului func┼úional locomotor ┼či a calit─â┼úii vie┼úii. Fiind o specialitate de tip clinic, dar ┼či func┼úional, se impune ini┼úial evaluarea clinico-func┼úional─â a pacientului ┼či analiza riguroas─â a problemelor de s─ân─âtate de fundal.

├Än urma evaluarii, se eviden┼úiaz─â gradul de dependen┼ú─â fizic, gradul de comunicare ┼či riscul legat de prezen┼úa unor patologii ce se pot decompensa ├«n perioada de recuperare. Aceste elemente dicteaz─â obiectivele programelor de recuperare.

Cand trebuie începută?

Acest moment ar trebui s─â se desf─â┼čoare ├«n faza subacut─â, la circa 3 s─âpt─âm├óni dup─â instituirea tratamentului specific neurologic ┼či stabilizarea bolnavului. Pasul urm─âtor ├«nseamn─â aplicarea unui program complex terapeutic de tip farmacologic ┼či non-famacologic, alc─âtuit din mai multe categorii de terapii fizicale (de tip pasiv sau activ).

Dintre acestea, programul de kinetoterapie reprezint─â pozi┼úia-cheie ├«n refacerea nivelului func┼úional de etap─â. Dup─â accidentul vascular cerebral, pacientul internat ini┼úial ├«n neurologie, neurochirurgie, unit─â┼úi sanitare specializate sau cardiologie, este dirijat c─âtre recuperare medical─â ┼či monitorizat ├«n echip─â ├«mpreun─â cu medicul de familie.

Când se pot observa primele rezultate?

Primele rezultate cu caracter func┼úional depind de forma ┼či gravitatea ini┼úial─â a AVC, c├ót ┼či de starea cardiovascular─â ┼či de asocierile patologice de fundal. Unele rezultate se remarc─â de la prima secven┼ú─â de recuperare, at├ót pacientul c├ót ┼či familia ├«nregistr├ónd achizi┼úii ├«n plan motor privind mobilizarea pacientului ├«n pat, echilibrul ┼či stabilitatea la marginea patului, uneori achizi┼úii privind verticalizarea ┼či ameliorarea nivelului cognitiv comportamental.

Ce sfaturi aveţi pentru familiile pacienţilor care au suferit un AVC?

Vorbim de pacien┼úi dependen┼úi de familie, cu probleme de locomo┼úie, gestualitate ┼či dificultate rela┼úional─â. Ini┼úierea programului de recuperare ├«nseamn─â implicarea familiei ┼či a cercului de prieteni ai pacientului, iar perspectiva ├«nseamn─â un program e┼čalonat continuu ┼či ├«nc─ârcat progresiv, de circa 1-2 ani.

Din faz─â cronic─â, pacientul revine ├«n recuperare pentru eventuale acutizari sau evaluare de etap─â, av├ónd ├«n spate suportul familiei. F─âr─â a continua, la domiciliu, programul de recuperare ini┼úiat (pe care ┼či familia trebuie s─â-l cunoasc─â), at├ót ├«n faz─â subacut─â, c├ót ┼či ├«n diverse etape ale fazei cronice, pacientul nu ob┼úine rezultate favorabile.

├Än acela┼či timp, familiei ├«i revine rolul de a respecta regulile de diet─â ┼či alimenta┼úie, de igien─â personal─â, de administrare a terapiei farmacologice dup─â indica┼úiile medicului specialist, de a-l sus┼úine ┼či ajuta pe bolnav ├«n desf─â┼čurarea zilnic─â a programului de kinetoterapie.

Suportul g├óndirii pozitive trebuie s─â asocieze permanent ideea c─â fiecare dintre noi este necasar pentru cei din jur, c─â lec┼úia de demnitate ┼či solidaritate trebuie ├«n┼úeleas─â p├ón─â la ┼či prin programe care ├«nseamn─â recreere ┼či revenirea ├«n societate.

Liliana Stanciu, logoped

Pacienţii pot uita numele unor lucruri

Terapia pentru AVC este mult asem─ân─âtoare cu cea de ├«nv─â┼úare a limbajului la hipoacuzici (sl─âbirea acuit─â┼úii auzului, surditate). Ea const─â ├«n ├«nv─â┼úarea pacientului s─â emit─â corect literele sau, ├«n cel mai fericit caz, litera pe care a uitat s─â o pronun┼úe. De regul─â, pacientul uit─â denumirea unor lucruri. De exemplu, o doamn─â nu mai ┼čtia cum se spune la frigider.

Dup─â 3 ┼čedin┼úe logopedice, a ├«nv─â┼úat cuv├óntul frigider, pe care-l asocia cu imaginea obiectului, dar acum, multe dintre imaginile anterioare - aragaz, hot─â, mas─â - deveniser─â ┼či ele tot frigider. Re├«nv─â┼úarea unui cuv├ónt poate duce la a┼ča ceva. ├Än cazurile ├«nt├ólnite de mine, recuperarea nu a dep─â┼čit niciodat─â 90% ├«n ceea ce prive┼čte limbajul.

Cu c├ót AVC se produce la o v├órst─â mai ├«naintat─â, cu at├ót pacientul nu mai investe┼čte ├«n el, adic─â nu mai vine la logopezi s─â se trateze sau vine 2-3 ore. Din p─âcate, ┼či recuperarea lor este practic ┼čtiut─â din start, adic─â zero. Terapia de recuperare dureaz─â 2-3 ani, la nivel de 2-3 ┼čedin┼úe pe s─âpt─âm├ón─â. Astfel, rezultatele apar, dar nu 100%.

Dac─â atacul cerebral este u┼čor, atunci lucrurile se pot schimba. Depinde foarte mult de pacient, de modul s─âu de recuperare, de motiva┼úia acestuia ┼či de suportul familiei.