Vaccinul antigripal te poate face vulnerabil la A/H1N1

1 2 jpg jpeg

Un grup de cercetători canadieni a constatat că persoanele vaccinate împotriva gripei sezoniere sunt mult mai expuse riscului de a contracta virusul A/H1N1 decât media populaţiei, potrivit unui studiu publicat recent în revista PLoS Medicine.

Cu ocazia studierii unei serii de cazuri de gripă A/H1N1 la o şcoală în primăvara lui 2009, s-a constatat că persoanele care tuşeau şi aveau febră erau în cele mai multe cazuri vaccinate împotriva gripei sezoniere.

Rezultatele studiilor ulterioare au confirmat că vaccinul a protejat bine populaţia împotriva gripei sezoniere, dar pare a fi asociat cu un risc sporit de 68% de contractare a virusului A/H1N1.

Cercetătorii subliniază că este mult prea devreme să ajungă la concluzii ferme în baza acestor cifre, întrucât fenomenele constatate pot fi determinate de alţi factori de care nu s-a ţinut cont în cercetarea lor.

De asemenea, ei au afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat ca un element H1N1 să fie adăugat vaccinurilor realizate pentru următoarele campanii, fapt ce ar trebui să elimine orice risc privind vaccinurile din 2009 care nu-l conţineau.