Tratamente naturiste cu muguri de brad

1 2 jpg jpeg

Bradul este un arbore de talie mare, ├«nalt de 50 de metri, din care se poate prepara ulei esen┼úial de brad, care stimuleaz─â secre┼úiile mucoaselor, ├«n special ale aparatului respirator. Acest ulei, de obicei, are aplica┼úii mari ├«n aromaterapie sub form─â de aerosoli, inhala┼úii ┼či diferite preparate de uz intern ┼či extern. Intern mugurii de brad au ac┼úiuni antiseptic─â pulmonar─â, antitusiv─â, expectorant─â, deodorant─â, stimulant─â ┼či tonic─â.

Tratamente naturiste cu muguri de brad ÔÇô siropul de muguri de brad, aliat bun ├«n tratarea r─âcelilor ┼či gripelor, dar ┼či pentru anemia la copii

Siropul din muguri de brad, recolta┼úi prim─âvara numai dup─â exploat─âri forestiere, se face din 200 de grame de muguri, 650 de grame de zah─âr ┼či 350 de ml de ap─â prin fierbere. Se iau ├«ntre 5 ┼či 8 linguri┼úe de sirop zilnic pentru afec┼úiunile respiratorii.

O alt─â metod─â mai economic─â ┼či mai s─ân─âtoas─â a siropului de muguri de brad se face cu 100 de grame de muguri pisa┼úi ├«ntr-un mojar de por┼úelan sau piu─â de lemn, care se pun ├«ntr-un borcan peste care se toarn─â 200 de grame de miere ┼či se las─â la macerat timp de 10 zile. Se iau 2-3 linguri┼úe pe zi, astfel se valorific─â ┼či cantitatea apreciabil─â de vitamina C ┼či clorofil─â ┼či se elimin─â ┼či zah─ârul rafinat, considerat nociv pentru organism.

Tratamente naturiste cu muguri de brad ÔÇô decoct cu muguri de brad ├«mpotriva bronhopneumopatiilor

Tratamentul naturist cu muguri de brad pentru bronhopenumopatiile cronice se prepar─âdup─â cum urmeaz─â: 100 de grame de muguri de brad zdrobi┼úi, se macereaz─â timp de 12 zile ├«n 150 ml alcool de 70 de grade. Peste acest macerat se toarn─â 750 de ml de ap─â clocotit─â ┼či se las─â pentru extrac┼úie ├«ntr-un vas bine acoperit timp de 6 ore. Se prepar─â un sirop din 325 de grame de zah─âr ├«n 500 ml de ap─â. Dup─â r─âcire se amestec─â siropul cu extractul hidroalcoolic de muguri de brad. Se filtreaz─â prin tifon ┼či se p─âstreaz─â la rece ├«n sticle bine ├«nchise. Adul┼úii vor lua zilnic 3-5 linguri┼úe, iar copii 3 linguri┼úe.

Siropul de muguri de brad se folose┼čte cu succes ┼či ├«n tratamentul ├«mpotriva anemiei lacopii, caren┼úe minerale ┼či decalcifieri la adul┼úi, de asemenea pentru dureri osoase la cre┼čtere pentru copii, consolidarea fracturilor, pentru rahitism, carii dentare, parodontoz─â ┼či osteoporoz─â. Extractul din muguri de brad, sirop sau ulei, se folose┼čte ├«n cure ├«ndelungate pentru rezultate eficiente.

Pentru efecte aperitive ┼či diuretice se prepar─â berea antiscorbutic─â din 30 de grame de muguri de bar, 60 de grame de r─âd─âcin─â de hrean ┼či 30 de grame de frunze de hrean ├«n 2 litri de bere proasp─ât─â. De beau zilnic 50-70 de grame. Pentru gastroenterit─â se ├«nmoaie o buc─â┼úic─â de p├óine ├«ntr-o linguri┼ú─â de tinctur─â de muguri de brad pe stomacul gol.

Tratamente naturiste cu muguri de brad ÔÇô b─âi externe cu muguri de brad ├«mpotriva tenului palid ┼či obosit

Extern, se recomandă în inhalaţii cu ulei esenţial de muguri de brad sub formă de aerosoli, au proprietăţi revulsive, iar uleiul poate intra în compoziţia unor fricţiuni. În combinaţie cu alte plante aromatice, mugurii de brad pot fi folosiţi pentru băi aromatice. Se pun 300 de grame de plante la 5 litri de apă fierbinte.

Pentru tenul palid se fac inhala┼úii cu decoct de muguri de brad. Se face infuzie de muguri de brad de 5-10 minute ┼či se ┼úine capul acoperit ┼či dup─â infuzie, evit├óndu-se frigul. Infuzia se ob┼úine din dou─â linguri de muguri de brad ┼či 250 ml de ap─â clocotit─â.