Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor

2 jpg jpeg

Negii sau verucile vulgare sunt leziuni benigne (necanceroase) care apar de cele mai multe ori la nivelul mâinilor sau picioarelor. Ei apar ca urmare a infectării primului strat de piele (epiderma) cu o tulpină a virusului papiloma uman (HPV).

„Contrar credinţei majorităţii, negii nu au <<rădăcini>>. Cu toate acestea, în zonele unde pielea este mai groasă, de exemplu la nivelul palmelor şi tălpilor, tendinţa negilor este de a se înfige în cel de-al doilea strat al pielii (derm), ducând la apariţia senzaţiei de disconfort local”, afirmă Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie la Spitalul Sanador, Bucureşti.

Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor - Soluţiile cu acid salicilic, una dintre terapii

O bună modalitate de a „ţine sub control“ negii este să ai grijă de imunitate, mai ales că se ştie că atunci când ea este slăbită, riscul apariţiei unei infecţii este mai ridicat. La fel este şi în cazul negilor. O primă variantă de tratament recomandată de medici este cea pe bază de acid salicilic, acid tricloracetic sau acid lactic (sub formă de soluţii, geluri sau creme).

„Persoana trebuie să pună direct pe neg un plasture înmuiat în acid salicilic. Este bine ca înainte de aplicare să ţineţi locul afectat în apă călduţă şi să îndepărtaţi straturile superficiale ale negului cu un obiect uşor abraziv, cum este piatra ponce“, spune medicul Alina Marin.

Nu uita că pielea din jurul negului trebuie să fie protejată pe perioada aplicării acestor susbtanţe (cu ajutorul unui unguent mai gras), mai ales că ea se poate irita. Prin repetarea procedurii, pielea infectată va fi distrusă şi se va exfolia.

Mai poţi citi:

- Remedii naturale pentru negi

- Gălbenelele vă scapă de negi

Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor - Se pot înlătura şi prin îngheţare

O altă opţiune de tratament des recomandată persoanelor care vor să înlăture negii este crioterapia cu azot lichid. Mai exact, procedura constă în îngheţarea cu ajutorul azotului a locului afectat.

„Sub acţiunea acestui tratament se formează o bulă (beşică) care se va îndepărta ulteriorul cu tot cu neg. De regulă, această terapie este indicată când negii sunt de mici dimensiuni. Dacă verucile sunt în număr mai mare este nevoie de aplicări repetate“, adaugă medicul dermatovenerolog.

În cazul negilor care apar la nivelul genunchilor sau a coatelor este posibil ca în zona afectată să rămână o cicatrice (uşoară decolorare).

Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor - În cazul negilor mai mari este indicat laserul

Una dintre terapiile moderne indicate pentru îndepărtarea negilor este cea cu laser. Cel mai adesea, medicul recomandă procedura (se realizează sub anestezie locală) atunci când negii continuă să reapară în urma altor terapii, cauzează disconfort la mers sau sunt localizaţi în zone mai sensibile, cum este cea a unghiilor.

Cu ajutorul laserului (fascicol de lumină monocromatică intensă), medicul distruge ţesutul afectat. „După procedura cu laser este necesar să se îngrijească leziunea şi să se aplice pansamente până la cicatrizarea ei“, afirmă medicul Alina Marin.

SFATUL CLICK! SĂNĂTATE: Nu apela la crioterapie dacă negul este localizat la nivelul tălpii. Poţi resimţi apoi o uşoară durere în timpul mersului.

Bine de ştiu: Negii se mai pot îndepărta cu şi ajutorul procedurii de electrocauterizare.

Dr. Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie, Spitalul Sanador, Bucureşti

Important de reţinut este că negii se transmit prin contact direct şi că pot apărea de mai multe ori, în special la copii şi la tineri. Uneori poate fi vorba de luni sau de ani, de aceea dacă negii se află într-o zonă delicată (regiunea unghiei sau a feţei), dacă au tendinţa de a-şi mări dimensiunea sau se înmulţesc, este nevoie de consult dermatologic pentru a stabili o soluţie adecvată.

Nu există în prezent un tratament care să ţintească direct virusul care duce la apariţia verucilor. Tipul terapiei depinde de localizare, mărime, numărul negilor, dar şi de vârstă, respectiv starea de sănătate a pacientului.