Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor

2 jpg jpeg

Negii sau verucile vulgare sunt leziuni benigne (necanceroase) care apar de cele mai multe ori la nivelul mâinilor sau picioarelor. Ei apar ca urmare a infectării primului strat de piele (epiderma) cu o tulpină a virusului papiloma uman (HPV).

ÔÇ×Contrar credin┼úei majorit─â┼úii, negii nu au <<r─âd─âcini>>. Cu toate acestea, ├«n zonele unde pielea este mai groas─â, de exemplu la nivelul palmelor ┼či t─âlpilor, tendin┼úa negilor este de a se ├«nfige ├«n cel de-al doilea strat al pielii (derm), duc├ónd la apari┼úia senza┼úiei de disconfort localÔÇŁ, afirm─â Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie la Spitalul Sanador, Bucure┼čti.

Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor - Soluţiile cu acid salicilic, una dintre terapii

O bun─â modalitate de a ÔÇ×┼úine sub controlÔÇť negii este s─â ai grij─â de imunitate, mai ales c─â se ┼čtie c─â atunci c├ónd ea este sl─âbit─â, riscul apari┼úiei unei infec┼úii este mai ridicat. La fel este ┼či ├«n cazul negilor. O prim─â variant─â de tratament recomandat─â de medici este cea pe baz─â de acid salicilic, acid tricloracetic sau acid lactic (sub form─â de solu┼úii, geluri sau creme).

ÔÇ×Persoana trebuie s─â pun─â direct pe neg un plasture ├«nmuiat ├«n acid salicilic. Este bine ca ├«nainte de aplicare s─â ┼úine┼úi locul afectat ├«n ap─â c─âldu┼ú─â ┼či s─â ├«ndep─ârta┼úi straturile superficiale ale negului cu un obiect u┼čor abraziv, cum este piatra ponceÔÇť, spune medicul Alina Marin.

Nu uita c─â pielea din jurul negului trebuie s─â fie protejat─â pe perioada aplic─ârii acestor susbtan┼úe (cu ajutorul unui unguent mai gras), mai ales c─â ea se poate irita. Prin repetarea procedurii, pielea infectat─â va fi distrus─â ┼či se va exfolia.

Mai poţi citi:

- Remedii naturale pentru negi

- G─âlbenelele v─â scap─â de negi

Tratamente eficiente pentru ├«ndep─ârtarea negilor - Se pot ├«nl─âtura ┼či prin ├«nghe┼úare

O altă opţiune de tratament des recomandată persoanelor care vor să înlăture negii este crioterapia cu azot lichid. Mai exact, procedura constă în îngheţarea cu ajutorul azotului a locului afectat.

ÔÇ×Sub ac┼úiunea acestui tratament se formeaz─â o bul─â (be┼čic─â) care se va ├«ndep─ârta ulteriorul cu tot cu neg. De regul─â, aceast─â terapie este indicat─â c├ónd negii sunt de mici dimensiuni. Dac─â verucile sunt ├«n num─âr mai mare este nevoie de aplic─âri repetateÔÇť, adaug─â medicul dermatovenerolog.

├Än cazul negilor care apar la nivelul genunchilor sau a coatelor este posibil ca ├«n zona afectat─â s─â r─âm├ón─â o cicatrice (u┼čoar─â decolorare).

Tratamente eficiente pentru îndepărtarea negilor - În cazul negilor mai mari este indicat laserul

Una dintre terapiile moderne indicate pentru îndepărtarea negilor este cea cu laser. Cel mai adesea, medicul recomandă procedura (se realizează sub anestezie locală) atunci când negii continuă să reapară în urma altor terapii, cauzează disconfort la mers sau sunt localizaţi în zone mai sensibile, cum este cea a unghiilor.

Cu ajutorul laserului (fascicol de lumin─â monocromatic─â intens─â), medicul distruge ┼úesutul afectat. ÔÇ×Dup─â procedura cu laser este necesar s─â se ├«ngrijeasc─â leziunea ┼či s─â se aplice pansamente p├ón─â la cicatrizarea eiÔÇť, afirm─â medicul Alina Marin.

SFATUL CLICK! S─éN─éTATE: Nu apela la crioterapie dac─â negul este localizat la nivelul t─âlpii. Po┼úi resim┼úi apoi o u┼čoar─â durere ├«n timpul mersului.

Bine de ┼čtiu: Negii se mai pot ├«ndep─ârta cu ┼či ajutorul procedurii de electrocauterizare.

Dr. Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie, Spitalul Sanador, Bucure┼čti

Important de re┼úinut este c─â negii se transmit prin contact direct ┼či c─â pot ap─ârea de mai multe ori, ├«n special la copii ┼či la tineri. Uneori poate fi vorba de luni sau de ani, de aceea dac─â negii se afl─â ├«ntr-o zon─â delicat─â (regiunea unghiei sau a fe┼úei), dac─â au tendin┼úa de a-┼či m─âri dimensiunea sau se ├«nmul┼úesc, este nevoie de consult dermatologic pentru a stabili o solu┼úie adecvat─â.

Nu exist─â ├«n prezent un tratament care s─â ┼úinteasc─â direct virusul care duce la apari┼úia verucilor. Tipul terapiei depinde de localizare, m─ârime, num─ârul negilor, dar ┼či de v├órst─â, respectiv starea de s─ân─âtate a pacientului.