Totul despre vaccinul antigripal

1 2 jpg jpeg

Te-ai vaccinat anul trecut şi nu mai vezi rostul să te imunizezi şi în acest sezon? Medicii spun că vaccinul antigripal suferă modificări în fiecare an, aşa că vaccinarea nu ar trebui să fie opţională. Mai mult, chiar şi cu această protecţie, există riscul să te îmbolnăveşti. Avantajul major este că dacă eşti imunizat vei face o formă mai uşoară de gripă, fără complicaţii.

Conţine mai multe tulpini

„În vaccin sunt incluse principalele tulpini virale patogene care au circulat în sezoanele reci precedente. Din acest motiv, protecţia imună asigurată de vaccin nu previne întotdeauna îmbolnăvirile gripale, virusurile sălbatice suferind frecvent mutaţii în urma cărora se selectează tulpini noi, care vor fi incluse în vaccin abia în anul următor, generând până atunci epidemii. În vaccin se găsesc virusuri inactivate,“ explică medicul Călin Ciubotaru.

Cui se adresează şi când trebuie făcut

Chiar dacă vaccinul este recomandat întregii populaţii, bătrânii, copiii de peste 6 luni, bolnavii cronic (boli pulmonare, cardiovasculare sau metabolice) şi gravidele care se află în trimestrul II şi III au un risc crescut de a face complicaţii în urma unei infecţii gripale. De aceea, medicii recomandă imunizarea sezonieră. Ideal este ca vaccinul să se facă toamna (septembrie-noiembrie). Nu e târziu nici dacă-l faci la începutul unei epidemii de gripă. Imunizarea obţinută prin vaccinare este de 6 luni.

Info

Febra, durerile de cap, oboseala, slăbiciunea musculară, senzaţia de epuizare şi nasul înfundat –sunt simptome specifice gripei.

Posibile efecte secundare

Cei care se vaccinează se pot confrunta cu durere, eritem şi prurit la locul unde s-a făcut injecţia. În cazuri foarte rare şi pe scurte perioade (1-2 zile) pot să se instaleze febră, frisoane, dureri de cap şi vărsături.

Cui nu-i este recomandat

Dacă vrei să te vaccinezi antigripal, trebuie să ştii că injecţia nu este recomandată celor alergici la ou ori dacă ai febră. În plus, persoanelor cu imunodeficienţă şi copiilor cu vârsta sub 6 ani, care se află la prima vaccinare de acest gen li se recomandă vaccinarea în 2 doze, la interval de 4 săptămâni. Injectarea serului se face de medic, intramuscular sau subcutanat.

Ştiai că...

...în gripă, cea mai frecventă complicaţie este pneumonia? Mai pot apărea şi: insuficienţe respiratorii acute, crize de astm, sinuzite, encefalite, convulsii.

Sfatul specialistului

Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie

Compoziţia vaccinului antigripal este unică pe plan mondial şi se stabileşte anual pentru sezonul următor prin decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Vaccinul trebuie făcut oricând înainte de a face infecţia virală gripală. Sezonul de maximă răspândire a gripei fiind cel rece, se recomandă vaccinarea antigripală în lunile septembrie-noiembrie. Din păcate, în momentul vaccinării, o bună parte din populaţie s-a întâlnit deja cu virusurile conţinute în vaccin în perioadele epidemice din anii precedenţi, acest fapt, alături de mutagenitatea crescută a virusului gripal, limitând eficienţa vaccinului.