Totul despre operaţia de deviaţie de sept

1 2 jpg jpeg

Pe l├óng─â faptul c─â au senza┼úia aproape permanent─â de nas ├«nfundat, perosoanele cu devia┼úie de sept nazal se pot confrunta ┼či cu sc─âderea mirosului, cu senza┼úia de usc─âciune ┼či de irita┼úie a mucoasei nazale ceea ce poate duce la s├ónger─âri.

Sfor─âitul ┼či apneea ├«n somn sunt alte nepl─âceri cauzate de devia┼úia de sept. De aceea, ├«n astfel de situa┼úii medicul poate decide c─â este nevoie de opera┼úie, o procedur─â nu foarte complicat─â ce dureaz─â ├«ntre 60 ┼či 90 de minute.

Opera┼úia de corectare a devia┼úiei de sept nazal se poate face cu anestezie general─â sau local─â. Astfel, medicul face o incizie ├«n interiorul nasului, ├«ndep─ârteaz─â mucoasa care acoper─â cartilagiul ┼či osul deviat ┼či apoi ├«ndreapt─â septul deformat.

Mai poţi citi:

- Ce nu ┼čtiai despre opera┼úia de remodelare a nasului

- Masaţi-vă nasul ca să scăpaţi de răceală

Uneri poate fi necesar─â scoaterea unor a┼čchii osoase sau sus┼úinerea septului cu mici atele care sunt ├«ndep─ârtate dup─â c├óteva zile. De obicei, nu este necesar─â pansarea, ci doar folosirea unor tampoane nazale pentru a ├«mpiedica s├óngerarea. Se poate pleca acas─â dup─â 3-4 ore de la interven┼úie. Recuperare u┼čoar─â

Timp de 24-36 de ore dup─â interven┼úie, persoana operat─â poate avea o sensibilitate sau dureri u┼čoare la nivelul nasului. Pentru a reduce disconfortul, medicul poate recomanda calmante, iar pentru a preveni complica┼úiile - antibiotice.

Compresele cu ghea┼ú─â ├«n jurul nasului pot fi ┼či ele de ajutor. De asemenea, nu este indicat ca pacientul s─â sufle nasul sau s─â str─ânute cu gura deschis─â. Activit─â┼úile de zi cu zi pot fi reluate dup─â trei-patru zile de la interven┼úie, iar la serviciu se poate merge dup─â circa ┼čapte zile.

În cazul în care în acest timp apar sângerări abundente, dureri intense, febră sau dificultăţi de respiraţie, este indicat un control medical imediat, deoarece poate fi vorba de complicaţii postoperatorii.