Tot ce trebuie să ştii despre operaţia de amigdalită

2 jpg jpeg

Simptomele amigdalitei

Inflamarea amigdalelor este frecventă, mai ales la copii. La adulţi, apare mai rar. Boala se manifestă prin dureri în gât, febră, dificultăţi de înghiţire, dureri de cap. Pot apărea şi dureri de urechi, pete albe sau gălbui pe toată suprafaţa lor.

Tratamentul prescris de medic constă în antibiotice, dacă infecţia este de natură bacteriană. Amigdalectomia, adică operaţia de extirpare a amigdalelor, este recomandată doar în anumite cazuri.

Când e nevoie de operaţie Potrivit medicului specialist ORL Andreea Negrilă, au nevoie de intervenţie chirurgicală persoanele care se confruntă cu minimum patru episoade de amigdalită acută pe an.

Şi mărirea exagerată a amigdalelor, care determină tulburări respiratorii sau de înghiţire, se rezolvă tot chirurgical. Medicii mai recomandă operaţia dacă, din cauza amigdalelor apar şi alte complicaţii, precum boli reumatice, apneea în somn, dar şi uveită cronică (inflamare a ochiului, în interior). Totodată, şi o amigdalită care persistă mai mult de şase luni se tratează chirurgical.

Intervenţia se poate efectua cu anestezie locală sau generală şi este mai des întâlnită la copii decât la adulţi. Operaţia nu este complicată şi durează între 30 şi 45 de minute, iar, de regulă, pacientul pleacă acasă în aceeaşi zi. Apoi, acesta are nevoie de mai multe zile de recuperare, între 7 şi 20 de zile, perioadă în care este foarte importantă odihna.

Totodată, cel aflat în convalescenţă trebuie să respecte toate indicaţiile pe care le primeşte de la medic, la externare. În primele 4-5 ore de la intervenţie bolnavul nu are voie să vorbească şi nici să înghită. Alimentaţia este interzisă în prima zi, iar în următoarele zile, pacientul trebuie să consume alimente moi, ţinute la temperatura camerei.

Mai citeşte şi:

Aşa tratezi răceala când eşti însărcinată

Tot mai multe cancere orale din cauza infecţiei cu HPV