Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre opera┼úia de amigdalit─â

2 jpg jpeg

Simptomele amigdalitei

Inflamarea amigdalelor este frecvent─â, mai ales la copii. La adul┼úi, apare mai rar. Boala se manifest─â prin dureri ├«n g├ót, febr─â, dificult─â┼úi de ├«nghi┼úire, dureri de cap. Pot ap─ârea ┼či dureri de urechi, pete albe sau g─âlbui pe toat─â suprafa┼úa lor.

Tratamentul prescris de medic constă în antibiotice, dacă infecţia este de natură bacteriană. Amigdalectomia, adică operaţia de extirpare a amigdalelor, este recomandată doar în anumite cazuri.

Când e nevoie de operaţie Potrivit medicului specialist ORL Andreea Negrilă, au nevoie de intervenţie chirurgicală persoanele care se confruntă cu minimum patru episoade de amigdalită acută pe an.

┼×i m─ârirea exagerat─â a amigdalelor, care determin─â tulbur─âri respiratorii sau de ├«nghi┼úire, se rezolv─â tot chirurgical. Medicii mai recomand─â opera┼úia dac─â, din cauza amigdalelor apar ┼či alte complica┼úii, precum boli reumatice, apneea ├«n somn, dar ┼či uveit─â cronic─â (inflamare a ochiului, ├«n interior). Totodat─â, ┼či o amigdalit─â care persist─â mai mult de ┼čase luni se trateaz─â chirurgical.

Interven┼úia se poate efectua cu anestezie local─â sau general─â ┼či este mai des ├«nt├ólnit─â la copii dec├ót la adul┼úi. Opera┼úia nu este complicat─â ┼či dureaz─â ├«ntre 30 ┼či 45 de minute, iar, de regul─â, pacientul pleac─â acas─â ├«n aceea┼či zi. Apoi, acesta are nevoie de mai multe zile de recuperare, ├«ntre 7 ┼či 20 de zile, perioad─â ├«n care este foarte important─â odihna.

Totodat─â, cel aflat ├«n convalescen┼ú─â trebuie s─â respecte toate indica┼úiile pe care le prime┼čte de la medic, la externare. ├Än primele 4-5 ore de la interven┼úie bolnavul nu are voie s─â vorbeasc─â ┼či nici s─â ├«nghit─â. Alimenta┼úia este interzis─â ├«n prima zi, iar ├«n urm─âtoarele zile, pacientul trebuie s─â consume alimente moi, ┼úinute la temperatura camerei.

Mai cite┼čte ┼či:

A┼ča tratezi r─âceala c├ónd e┼čti ├«ns─ârcinat─â

Tot mai multe cancere orale din cauza infecţiei cu HPV