Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre insulin─â

1 2 jpg jpeg

Medicament indispensabil diabeticilor

C├ónd vine vorba despre insulin─â sunt oameni care se lupt─â ani de zile cu diabetul zaharat de tip 2 pentru a nu ajunge s─â-┼či injecteze insulin─â, ┼či al┼úii pentru care chiar ┼či o singur─â doz─â este vital─â.

Un hormon ┼či ├«n acela┼či timp o protein─â produs─â de celulele beta ale pancreasului, insulina ajut─â la mutarea glucozei din s├ónge la celulele ce folosesc glucoza pentru a produce energie. ├Än plus transport─â aminoacizii ├«n celule pentru ca acestea s─â produc─â proteinele necesare pentru intensificarea depozit─ârii gr─âsimilor.

Când este nevoie de insulină

Insulina face parte din organismul uman, ├«ns─â sunt cazuri ├«n care pancreasul ori produce prea mult─â insulin─â ┼či organismul nu are ce s─â fac─â cu ea, ori produce prea pu┼úin─â ┼či atunci este necesar tratamentul injectabil cu insulin─â, acesta fiind cazul diabeticilor de tip 1.

├Än cazul diabetului de tip doi, valoarea glicemic─â poate fi ┼úinut─â sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos, ├«ns─â chiar ┼či a┼ča exist─â cazuri ├«n care este necesar─â administrarea de insulin─â.

Chiar ┼či ├«n cazul femeilor gravide este posibil─â nevoia de a injecta insulin─â deoarece organismul lor nu poate s─â controleze nivelul glucozei din s├ónge doar cu planificarea meselor principale.

Află cum îţi dai seama că ai diabet AICI

Care sunt efectele secundare

Orice tratament poate avea efecte secundare, astfel c─â ┼či ├«n cazul insulinei exist─â posibilitatea anumitor riscuri, motiv pentru care administrarea ei se face doar la recomandarea medicului curant, care trebuie s─â ┼čtie dac─â mai administrezi ┼či alte medicamente astfel ├«nc├ót s─â nu interac┼úioneze ├«ntre ele.

Alergiile sunt un alt factor primordial de care trebuie să ţii cont atunci când medicul îţi recomandă o cură de insulină.

Una dintre reac┼úiile organismului la insulin─â poate fi hipoglicemia, adic─â un nivel mult prea sc─âzut al glucozei ├«n s├ónge. Simptomele specifice acestei reac┼úii sunt oboseala accentuat─â, incapacitatea de a vorbi, transpira┼úia excesiv─â, starea de confuzie, pierderea cuno┼čtin┼úei sau zv├ócnirea mu┼čchilor ori crize de convulsie.

Alimenta┼úia joac─â un rol esen┼úial mai ales dac─â e┼čti predispus la diabet sau ai fost deja diagnosticat cu aceast─â afec┼úiune, dar ┼či mi┼čcarea.

Astfel, pentru a te putea bucura de o via┼ú─â s─ân─âtoas─â c├ót mai mult timp nu uita de hidratare, alimenta┼úie s─ân─âtoas─â, mi┼čcare ┼či bine├«n┼úeles odihn─â.