Tot ce trebuie s─â ┼čtii despre asigurarea privat─â de s─ân─âtate

1 2 jpg jpeg

┼ói-este cunoscut urm─âtorul scenariu: chiar dac─â e┼čti asigurat la stat, la orice vizit─â la spital trebuie ÔÇ×s─â bagi ad├ónc m├óna ├«n buzunarÔÇŁ. Iar dac─â ├«ntr-un an mergi de mai multe ori la medic, po┼úi ajunge la sume semnificative, astfel ├«nc├ót s─â nu-i mai vezi rostul asigur─ârii de stat. Exist─â ┼či o variant─â mai elegant─â ┼či economicoas─â, chiar dac─â la un prim calcul poate p─ârea costisitoare: asigurarea privat─â, cu prime lunare care variaz─â ├«ntre c├ó┼úiva zeci de lei ┼či sute de euro, ├«n func┼úie de serviciile medicale decontate. Cum ├«┼úi alegi asiguratorul, dar ┼či afec┼úiunile care te ├«mpiedic─â s─â ├«nchei o astfel de asigurare, descoperi mai jos.

Servicii medicale la alegere

Exist─â din ce ├«n ce mai multe multe companii ├«n Rom├ónia care ofer─â asigur─âri de s─ân─âtate privat─â. Poli┼úa clasic─â de asigurare presupune ca beneficiarul s─â primeasc─â banii pe serviciile medicale pl─âtite de el, pe baza unei chitan┼úe (pe principiul decontului). Beneficiarul are posibilitatea de a alege clinica, dar ┼či ┼úara.

Sunt ┼či companii de asigurare care lucreaz─â cu clinici partenere, a┼ča cum este cazul Eureko, care asigur─â accesul la peste 350 de furnizori de servicii medicale private din toat─â ┼úara, potrivit declara┼úiei de pe site-ul lor. Beneficiarul asigur─ârii poate apela gratuit la serviciile centrelor, iar decontul se va face ├«ntre firma asiguratoare ┼či clinica partener─â, f─âr─â a mai implica pacientul. De asemenea, exist─â ┼či clinici private care ofer─â direct posibilitatea ├«ncheierii unei asigur─âri de s─ân─âtate, asem─ân─âtoare unui abonament. De exemplu, poli┼úa de asigurare Vital Medlife, care poate pleca de la 45 de lei pe lun─â, acoper─â serviciile medicale ├«n centrele Medlife. De regul─â, poli┼úa de asigurare este ├«ncheiat─â pentru un an, cu posibilitatea prelungirii ei. Bolnavii cronici nu pot ├«ncheia poli┼úa

Pentru ├«ncheierea poli┼úei de asigurare privat─â, este nevoie de completarea unor fi┼če cu datele personale (v├órst─â, istoricul medical). De asemenea, este cerut─â ┼či o declara┼úie pe proprie r─âspundere c─â asiguratul nu sufer─â de anumite boli. ÔÇ×De cele mai multe ori, persoanele care sufer─â de afec┼úiuni cronice, aflate ╚őn faz─â terminal─â, nu pot ╚őncheia o asigurare de s─ân─âtate. Situa┼úia poate s─â fie diferit─â ╚őns─â de la caz la caz ┼či, de aceea, este preferabil ca cei interesa┼úi de o asigurare de s─ân─âtate s─â discute cu un consultant financiar care poate g─âsi solu┼úia potrivit─â fiec─âruiaÔÇŁ, explic─â Ana Mihu, director de marketing la AXA Rom├ónia.

2 jpg jpeg

Serviciile medicale acoperite

Odat─â ce ai ├«ncheiat o poli┼ú─â de asigurare, vor fi acoperite interven┼úiile chirurgicale ┼či tratamentele ├«n cazul unui accident sau al unei afec┼úiuni ulterioare semn─ârii contractului. Majoritatea poli┼úelor acoper─â costurile ├«n caz de: accident vascular cerebral, infarct miocardic, com─â, cancer, tumori. Tot ce trebuie s─â faci este s─â analizezi bine contractul ┼či s─â alegi poli┼úa ┼či ├«n func┼úie de riscul t─âu familiar. Astfel, dac─â ┼čtii c─â ├«n familie au fost cazuri de cancer ori de boli cardiovasculare, ai grij─â ca poli┼úa s─â acopere astfel de afec┼úiuni. Ce nu acoper─â o poli┼ú─â de asigurare privat─â? ÔÇ×╚Őn general, o asigurare de s─ân─âtate nu acoper─â afec┼úiunile cronice, pre-existente semn─ârii contractului de asigurareÔÇŁ, ne l─âmure┼čte Ana Mihu.

- analize de laborator;

- investiga┼úii medicale (chiar ┼či CT, RMN, PET CT);

- serviciile stomatologice;

- spitalizarea;

- tratamentul postexternare.

ÔÇ×Avantajele unei asigur─âri de s─ân─âtate sunt multiple prin flexibilitatea oferit─â, dar ┼či prin protec┼úia pentru un num─âr mare de afec┼úiuniÔÇŁ

Ana Mihu, reprezentant al unei firme de asigur─âri de s─ân─âtate

Poli┼úa de asigurare privat─â se poate ├«ncheia individual, dar ┼či pe familie, beneficiarii primind reduceri substan┼úiale.