Tot ce nu ştiai despre albirea dinţilor

1 2 jpg jpeg

Tratamentul de albire profesională poate fi efectuat prin mai multe proceduri, spre exemplu albire mecanică, albire chimică sau albire cu aparatul laser.

După consultul de specialitate efectuat de medicul dentist se stabileşte tipul de tratament de albire indicat fiecărui pacient. De precizat este că albirea chimică se recomandă atunci când starea de sănătate a dintelui este bună.

Poate fi nevoie de mai multe şedinţe

Pentru albirea dinţilor pătaţi, dentistul utilizează un agent de albire concentrat, nu înainte de a proteja gingiile cu o soluţie specială.

Se folosesc lampa de albire şi laserul pentru rezultate mai rapide. Practic, albirea dinţilor poate dura între 15 şi 60 de minute, în funcţie de cât de severă este colorarea danturii. Pacientul poate avea nevoie de mai multe şedinţe de tratament pentru a ajunge la culoarea dorită.

Albirea cu aparatul laser are o eficienţă mai mare, întrucât se utilizează un agent care conţine peroxid de hidrogen şi laserul, pentru accelerarea procesului de albire.

1 2 jpg jpeg

În cazul albirii mecanice, se foloseşte profi-jetul, un aparat de profilaxie bazat pe bicarbonat de sodiu. Mai precis, medicul dentist aplică pasta specială pe periuţa de detartraj sau prin profi-jet şipulverizează soluţia de bicarbonat de sodiu pe dinte, printr-o abraziune mecanică fină.

Când este indicată albirea chimică

În cazul dintelui devitalizat, unde s-a scos nervul şi, în timp, s-a produs colorarea lui, albirea chimică locală poate reface nuanţa iniţială.

Altă metodă recomandată pentru rezultatele bune este albirea chimică cu ajutorul unei lămpi speciale. Această procedură constă într-un kit de albire stabilit în funcţie de nuanţa culorii dorite şi fotopolimerizare cu lampa.

Albirea chimică conferă albire de durată şi se face fără durere, nefiind nevoie de anestezie.

2 jpg jpeg

Albirea pe cale chimică nu e indicată pe dinţi cariaţi sau pe lucrări protetice ori pe dinţii cu grad mare de îngălbenire, spre exemplu dacă s-a urmat un tratament medicamentos cum ar fi tratamentul cu tetraciclină. De asemenea, nu se efectuează albire chimică pe dinţii cu sensibilitate dentară crescută, pe dinţii cu infecţii, cu fisuri.

Laserul nu sensibilizează

Dacă alegi să-ţi albeşti dinţii prin procedura de albire profesională cu ajutorul laserului, trebuie să ştii că există diferenţe între această procedură şi celelalte, amintite anterior.

Tratamentul cu laserul durează mai puţin, în 20 de minute dinţii de pe ambele arcade sunt albiţi, îndepărtându-se şi cele mai dificile pete cauzate de consumul de cafea, tutun, vin roşu ori coloranţii din alimente.

După tratament, dinţii nu manifestă sensibilitate la cald şi la rece. Lumina emisă de laser este filtrată astfel încât căldura emanată să nu irite pulpa dentară şi să nu dăuneze ţesutului moale, gingia.

După albirea dentară, se recomandă evitarea băuturilor colorante şi a fumatului, pe cât posibil.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Alina Nedelcu

Medic dentist la Dentall Pro, Bucureşti

0723.578.464

2 jpg jpeg

Înlocuirea plombelor, după albirea danturii

Albirea profesională este indicată doar în cazul dinţilor sănătoşi, nu pe dinţi cu carii, nu pe dinţii cu sensibilitate dentară accentuată, nu pe lucrări protectice, iar în cazul dinţilor cu obturaţii (plombe) colorate înlocuirea acestora se face ulterior. Dacă există în cavitatea bucală diferenţe majore de culoare, însemnând lucrări protetice, obturaţii, dinţi îngălbeniţi se va face o evaluare de către medic, care va indica sau nu tratamentul de albire.

Smalţul dentar nu are de suferit de pe urma procedurilor de albire. Sensibilitatea poate apărea în unele cazuri o zi sau două, iar dinţii nu sunt expuşi cariilor după tratamentul de albire. Recomandarea pentru albire se face la un interval de un an sau doi după caz, în urma consultaţiei de către medicul stomatolog.