Top evaluări medicale importante pe care să nu le rataţi la început de an

1 2 jpg jpeg

Un check-up complet al st─ârii de s─ân─âtate ne poate asigura c─â totul este ├«n regul─â. ├Ändemnul la analize de s├ónge anuale s-a transformat ├«n investiga┼úii mai complexe care, f─âcute regulat, depisteaz─â din stadiu incipient orice eventual─â afec┼úiune. V├órsta de 20 de ani este ideal─â pentru a ├«ncepe programele de investiga┼úii ┼či analize anuale recomandate adul┼úilor. Asta ├«n contextul ├«n care obezitatea, diabetul, infarctul ┼či cancerul sunt boli grave care apar ┼či la v├órste tinere. Depistate la ├«nceput, pot fi vindecate sau ┼úinute sub control mult mai u┼čor dec├ót ├«n stadii avansate.

De aceea, se impun ├«n primul r├ónd testele generale de s├ónge care includ evaluarea glicemiei, colesterolului ┼či a hemoglobinei. Femeile tinere trebuie s─â adauge pe lista investiga┼úiilor controlul ginecologic, ecografia vaginal─â, testul Babe┼č-Papanicolau ┼či evaluarea ecografic─â a s├ónilor. Aparatele de ultim─â genera┼úie reu┼česc s─â ofere imagini de mare acurate┼úe, iar investiga┼úiile premium pentru s├óni sunt recomandate la v├órst─â t├ón─âr─â, ├«n special celor care au avut rude de gradul 1 cu cancer de s├ón.

ÔÇť├Än cazul femeilor, ├«naintea v├órstei de 40 de ani, se recomand─â ecografia mamar─â. Acum, folosim scanarea volumetric─â automat─â a s├ónului, care este o ecografie tridimensional─â. Este similar─â mamografiei: personalul medical capteaz─â imaginile, iar doctorii le interpreteaz─â. Aceast─â metod─â ofer─â o mai bun─â vizibilitate a ┼úesutului mamar. Este o metod─â ultrasonografic─â avansat─âÔÇŁ, recomand─â medicul Gonca Gul Atalay, expert de top ├«n programe de check up ├«n cadrul clinicilor ACIBADEM.

Dup─â v├órsta de 40 de ani, speciali┼čtii recomand─â ├«n programele de check-up performante mamografia cu tomosintez─â, care permite vizualizarea leziunilor chiar ┼či de 1 mm. ├Än cazul b─ârba┼úilor, se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate. ├Än plus, ├«n cazul ambelor sexe, ├«n func┼úie de eventualele probleme de s─ân─âtate ┼či de v├órst─â, investiga┼úiile se pot completa cu electrocardiograma, ecocardiografia, ecografia abdominal─â, colonoscopia, evaluarea tiroidei, a pielii, cu evaluarea prezen┼úei s├óngelui ocult ├«n fecale, m─âsurarea insulinei, a rezisten┼úei la insulin─â, testarea pentru HPV, dar ┼či cu m─âsurarea nivelului vitaminelor D ┼či B 12.

ÔÇťVitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protec┼úia ├«mpotriva fenomenelor maligne. De asemenea, este important─â pentru preven┼úia osteoporozei care apare dup─â instalarea menopauzei. Acestea sunt motive serioase pentru a men┼úine un nivel optim de vitamina D ├«n corp. ├Än ceea ce prive┼čte nivelul optim al vitaminei B12, acesta este important pentru func┼úionarea corect─â a neurotransmi┼ú─âtorilor, dar pentru articula┼úii ┼či mu┼čchi. Nivelul de B12 este ┼či un indicator important pentru anemie. Iar dac─â o persoan─â are tulbur─âri de memorie, ar trebui s─â fac─â un test pentru B 12ÔÇŁ, completeaz─â experta.

ÔÇťPractic, cu ajutorul acestei investiga┼úii, evalu─âm creierul (putem observa tumorile, anevrismele, hematoamele etc.), coloana vertebral─â (putem depista discopatii, artrite), pl─âm├ónii, vasele de s├ónge ale pl─âm├ónilor, inima, organele interne (putem depista tumori, obstruc┼úii). ├Än cazul femeilor, un RMN total este util ├«n evaluarea endometrului sau a prezen┼úei fibroamelor. ├Äns─â nu putem evalua ├«n timpul RMN-ul total ┼či starea de s─ân─âtate a s├ónilor. Pentru RMN-ul destinat glandei mamare, pozi┼úia de examinare este alta. ├Än cazul b─ârba┼úilor, putem evalua ┼či glanda prostat─â. ├Än plus, RMN-ul total ne ofer─â informa┼úii despre esofag, stomac, colon ┼či se pot vedea leziuni chiar ┼či de 0,5 mmÔÇŁ, descrie medicul Gonca Gul Atalay beneficiile RMN-ului total.

├Än plus, medicii recomand─â celor care fumeaz─â mai mult de 30 de pachete de ┼úig─âri pe an o tomografie cu doz─â mic─â de radia┼úii. Dac─â se abandoneaz─â consumul de tutun, investiga┼úia trebuie f─âcut─â timp de 15 ani dup─â renun┼úarea la fumat. Tomografia cu doz─â mic─â de radia┼úii nu este destinat─â doar fum─âtorilor, ci ┼či celor care au avut afec┼úiuni pulmonare, infec┼úii, boli obstructive, astm, alergii, pentru c─â ofer─â o mai bun─â vizibilitate dec├ót radiografia toracic─â.

Un alt organ ┼úint─â al programelor de check up este ┼či ficatul, steatoza hepatic─â fiind frecvent─â. Pentru a investiga ficatul gras, se recomand─â testele de s├ónge ale func┼úiei ficatului, ecografia ┼či eventuale investiga┼úii suplimentare dac─â exist─â suspiciuni de ciroz─â. Ecografia abdominal─â ofer─â informa┼úii ┼či despre pancreas, iar dac─â medicii constat─â ceva ├«n neregul─â, pot recomanda teste de s├ónge ┼či efectuarea markerilor tumorali.