Terapiile noi pentru hepatita C

1 2 jpg jpeg

Hepatita C afecteaz─â 170 de milioane de persoane ├«n ├«ntreaga lume. ├Än ┼úara noastr─â, num─ârul bolnavilor ar fi, potrivit unor estim─âri, de aproximativ 600.000, dar mul┼úi dintre ace┼čtia nu sunt diagnostica┼úi ┼či nu ┼čtiu c─â sufer─â de aceast─â boal─â.

Virusul hepatitei C (VHC) se transmite prin sânge infectat, de exemplu prin ace de seringă contaminate, tubulatură de dializă, lame de ras, tatuaje, instrumente stomatologice contaminate. Majoritatea medicilor sunt de părere că virusul se transmite rar sau deloc prin contact sexual, dar recomandă folosirea prezervativului, pentru siguranţă.

Hepatita C este o boală gravă, care poate duce, în timp, la ciroză sau cancer hepatic. Mai mult de jumătate dintre cei infectaţi dezvoltă hepatită cronică.

┼×ansele de vindecare ┼či terapiile recomandate depind de tipul virusului VHC ÔÇô exist─â ┼čase variante diferite, denumite genotipuri, din cauza diferen┼úelor genetice.

P├ón─â nu demult, tratamentul standard pentru hepatita C consta ├«n administrarea de interferon, de obicei ├«n combina┼úie cu ribavirin─â. Aceast─â schem─â de tratament stimuleaz─â sistemul imunitar al persoanei s─â lupte ├«mpotriva virusului ┼či s-a dovedit eficient─â ├«n multe cazuri de hepatit─â C. Potrivit unor studii, prin aceast─â terapie combinat─â au fost vindeca┼úi ├«n jur de 80% din pacien┼úii infecta┼úi cu virusul hepatitic din genotipul 2 sau 3 ┼či aproximativ 75% dintre cei cu genotipul 1. Din p─âcate, ambele substan┼úe prezint─â efecte adverse la un num─âr mare de pacien┼úi, printre care febr─â, frisoane ┼či anemie, iar terapia dureaz─â o perioad─â ├«ndelungat─â.

Opţiunile actuale de tratament

Cu medica┼úia de ultim─â genera┼úie, care a ├«nceput s─â fie folosit─â ├«n Europa din anul 2013, hepatita C a devenit vindecabil─â. Acest lucru se datoreaz─â dezvolt─ârii de medicamente antivirale directe, care opresc replicarea virusului ├«n celulele hepatice, ├«n fiecare etap─â specific─â de evolu┼úie. Fa┼ú─â de terapiile vechi, acestea prezint─â 3 avantaje importante: 1. ├Än peste 90% dintre cazuri, bolnavul este vindecat complet chiar de la primul tratament. 2. Terapia dureaz─â, de obicei, numai 3 luni, ├«n loc de 6 sau mai multe, ├«n trecut; 3. Noile terapii sunt bine tolerate de organism ┼či prezint─â mult mai pu┼úine reac┼úii adverse.

Alte medicamente aflate în stadii de dezvoltare

De┼či majoritatea pacien┼úilor pot fi vindeca┼úi de hepatita C ├«n 3 luni, cu medicamentele existente, este ├«nc─â nevoie de terapii noi pentru aceast─â boal─â. De pild─â, de medicamente care s─â scurteze durata tratamentului ┼či pentru acele subtipuri de virus care sunt ├«nc─â mai greu de anihilat. De asemenea, cercet─âtorii ┼či medicii doresc s─â evite riscul poten┼úial ca rezultatele terapiei s─â ├«┼či piard─â eficacitatea ├«n viitor, din cauza dezvolt─ârii unei rezisten┼úe a virusurilor la medica┼úia actual─â. De aceea, ├«n acest moment, mai multe medicamente noi destinate trat─ârii hepatitei C se afl─â ├«n stadii avansate de dezvoltare ┼či exist─â speran┼úa ca ele s─â poat─â fi utilizate ├«n viitorul apropiat.

Sfatul specialistului:

Dr. Sandra Stoica, Director Medical Synlab Emerging Markets

2 jpg jpeg

Devenit─â recent tratabil─â, hepatita cu virus C a intrat ├«n lista infec┼úiilor ├«n curs de eradicare. Singurul lucru care ne r─âm├óne de f─âcut este s─â o depist─âm, iar aceasta se face ├«n 2 etape. ├Än primul r├ónd, se verific─â prezen┼úa virusului ├«n organism, apoi se num─âr─â particulele virale, pentru a aprecia gradul de infec┼úiozitate. Virusul nu se caut─â ├«n mod direct ├«n prima etap─â, ci se vor cerceta anticorpii produ┼či de sistemul nostru imunitar ├«mpotriva lui. Acesta este un test simplu ┼či pu┼úin costisitor. Dac─â se descoper─â anticorpii anti-virus C, iar acest lucru este confirmat prin teste la nivel superior, atunci se trece la etapa a doua, de num─ârare a particulelor de virus C prezente ├«n serul persoanei infectate. Cu alte cuvinte, se num─âr─â copiile de ARN viral, pentru a stabili nivelul multiplic─ârii virusului ├«n celulele hepatice. Testul se nume┼čte viremie C sau ├«nc─ârcare viral─â cu virus C. Num─ârul de copii virale este foarte util ┼či ├«n urm─ârirea eficien┼úei tratamentului.