Telemedicina: ce este ┼či cum ne ajut─â

1 2 jpg jpeg

Termenul telemedicin─â este folosit atunci c├ónd medicul ┼či pacientul comunic─â la distan┼ú─â, deci f─âr─â s─â se afle ├«n acela┼či spa┼úiu. De┼či numele duce cu g├óndul la un domeniu nou, ap─ârut odat─â cu cele mai recente progrese ale ┼čtiin┼úei, telemedicina are deja o istorie mai lung─â de o jum─âtate de secol.

Primele ├«ncerc─âri ├«n acest domeniu dateaz─â ├«nc─â din anii ÔÇÖ60 ┼či au fost folosite de NASA pentru monitorizarea s─ân─ât─â┼úii astronau┼úilor.

Ast─âzi, datorit─â tehnologiei prin satelit, sunt disponibile conexiuni digitale de mare vitez─â, astfel ├«nc├ót pacien┼úii pot primi un diagnostic ┼či ajutor de specialitate ┼či ├«n zone aflate la mare distan┼ú─â de civiliza┼úie sau ├«n largul oceanului. Medicii pot monitoriza func┼úiile vitale, comunic─â prin transmisii video cu echipele de salvare ┼či ofer─â instruc┼úiuni. Tot ├«n domeniul telemedicinei se ├«ncadreaz─â ┼či consilierea medical─â a pacien┼úilor pe internet sau schimbul de documenta┼úie ┼či ├«nregistr─âri medicale ├«ntre medici afla┼úi ├«n locuri sau chiar ┼ú─âri diferite. Cum func┼úioneaz─â Exist─â multe forme de telemedicin─â, aplicate ├«n domenii diverse. Pentru a ├«n┼úelege cum func┼úioneaz─â, iat─â c├óteva exemple:

- Teledermatologia este utilizat─â ├«n diagnosticarea ┼či tratarea unor afec┼úiuni ale pielii. Cu ajutorul ei, un medic dermatolog care are anumite nel─âmuriri sau dubii la diagnosticarea unei boli, poate ob┼úine o a doua opinie de la un alt expert, aflat la distan┼ú─â. Pentru pacient, apare astfel avantajul c─â nu este nevoit s─â consulte ambii medici pentru a ob┼úine un diagnostic. Te ├«ntrebi cum poate un medic s─â ├«┼úi examineze pielea, f─âr─â s─â te vad─â? Simplu, cu ajutorul tehnologiei moderne. Medicul curant filmeaz─â por┼úiunea de pe piele cu o camer─â video mic─â ┼či ├«i trimite specialistului filmul, pe cale electronic─â. Dac─â medicii stabilesc o dat─â pentru o consulta┼úie comun─â, ei pot s─â colaboreze la stabilirea diagnosticului chiar ┼či ├«n timp real.

- Teleneurologia asigur─â un tratament rapid ┼či competent al pacien┼úilor afecta┼úi de un accident vascular cerebral, chiar dac─â ace┼čtia se afl─â ├«n zone rurale, unde nu exist─â un departament neurologic specializat. Cum, ├«n astfel de cazuri, nu este recomandat transportul pacientului pe o distan┼ú─â lung─â, iar interven┼úia trebuie efctuat─â c├ót mai rapid, speciali┼čtii neurologi vizioneaz─â ┼či evalueaz─â creierul pacientului prin imagini video.

- Teleradiologia se bazeaz─â pe transmiterea electronic─â a imaginilor cu raze X. Astfel, un radiolog sau un chirurg aflat ├«ntr-o clinic─â ├«ndep─ârtat─â, ├«i poate da indica┼úii medicului curant cu privire la diagnostic ┼či metodele optime de tratament.

- Telemonitorizarea pacien┼úilor cu insuficien┼ú─â cardiac─â asigur─â m─âsurarea semnelor lor vitale, de mai multe ori pe zi, ┼či transmiterea acestora c─âtre un specialist aflat la distan┼ú─â.

- Alte utilizări frecvente ale telemedicinei: contribuie la tratamentul eficient al pacienţilor cu reumatism, boala Parkinson sau epilepsie.

├Än toate situa┼úiile ├«n care este necesar ca medicul s─â ating─â, s─â palpeze sau s─â consulte pacientul, nu se poate apela la telemedicin─â. Pacien┼úii care acceseaz─â consulta┼úiile online trebuie s─â fie instrui┼úi exact c├ónd are sens s─â ├«┼či consulte medicul de la distan┼ú─â ┼či c├ónd este necesar─â vizita la cabinet.

┼×i consulta┼úiile video sunt indicate doar ├«n situa┼úii de urgen┼ú─â sau atunci c├ónd medicul ┼či pacientul se cunosc deja ┼či diagnosticul a fost stabilit, ├«n stadiile de urm─ârire a evolu┼úiei bolii.

├Än Rom├ónia, un sistem de telemedicin─â a fost implementat deja ├«n medicina de urgen┼ú─â ┼či se lucreaz─â la dezvoltarea unui proiect pentru asisten┼úa primar─â, menit s─â ajute medicii de familie, mai ales pe cei din zonele rurale.

Cu peste un an în urmă, la Cluj-Napoca a fost inaugurată prima reţea de telemedicină în domeniul epilepsiei din România, în urma unei investiţii de 120.000 de euro.

Telemedicina este utilizat─â ├«n ┼úara noastr─â ┼či ├«n tratamentul epilepsiei, urologiei, dar ┼či a altor afec┼úiuni.