┼×tiai? Nev─âz─âtorii pot primi gratuit aparate auditive!

1 2 jpg jpeg

Potrivit legii, persoana nev─âz─âtoare, care are acelea┼či drepturi ca ┼či celelalte persoane cu dizabilit─â┼úi, poate opta pentru asistent personal. Asistentul persoanei cu handicap vizual este cel care supravegheaz─â, acord─â asisten┼ú─â ┼či ├«ngrijire copilului/adultului cu handicap, pe baza planului de recuperare pentru copilul cu handicap, respectiv a planului individual de servicii al persoanei adulte cu handicap.

├Änso┼úitorul copilului ori adultului cu handicap grav sau accentuat poate beneficia de servicii gratuite de cazare ┼či mas─â ├«n unit─â┼úile sanitare cu paturi, sanatorii ┼či sta┼úiunile balneare. Pentru recuperare sau reabilitare, persoanele nev─âz─âtoare au dreptul ┼či la dispozitive medicale gratuite ├«n ambulatoriu (conform listei ┼či ├«n condi┼úiile prev─âzute ├«n Contractul-cadru).

ÔÇ×Casa de Asigur─âri de care apar┼úine persoana nev─âz─âtoare poate deconta o serie de dispozitive asistative (cadru de mers, aparat auditiv etc.). Cu toate acestea, persoanele trebuie s─â cumpere aparatele din banii lor ┼či apoi Casa le deconteaz─â. De multe ori acest proces este unul anevoios ┼či sunt pu┼úine sunt persoanele care ├«┼či permit s─â avanseze sume de bani ┼či apoi s─â a┼čtepte decontareaÔÇŁ, spune Silvia Ursu, coordonator comunicare al Federa┼úiei ÔÇ×Organiza┼úia Na┼úional─â a Persoanelor cu HandicapÔÇŁ din Rom├ónia.

Bilet gratuit pentru tratamentul balnear

Pe parcursul unui an, ├«n baza programului individual de reabilitare ┼či de integrare social─â, persoana nev─âz─âtoare poate beneficia ┼či de un bilet gratuit de tratament balnear. ÔÇ×De┼či biletele pentru tratamentul balnear sunt un drept acordat prin lege, din discu┼úiile noastre cu beneficiarii am ├«n┼úeles c─â de multe ori biletelor sunt insuficiente, iar ob┼úinerea unui bilet poate sem─âna cu o loterieÔÇŁ, explic─â Silvia Ursu.

INFO: Medicul de familie/specialist este cel care recomand─â biletul de tratament balnear.