Sportul în aer liber reduce riscul de cancer renal

1 2 jpg jpeg

Exerciţiile fizice practicate în aer liber duc la o creştere a concentraţiei de vitamina D în organism, sintetizată de piele în urma expunerii la acţiunea razelor ultraviolete, determinând o scădere a riscului de cancer renal la bărbaţi. Astfel, bărbaţii care lucrează sau care fac sport în aer liber prezintă un risc cu până la 73% mai mic de a suferi de cancer renal, după cum se arată într-un studiu realizat de American Cancer Society.

Acelaşi studiu a constatat că această reducere substanţială a riscului de cancer renal se aplică doar în cazul bărbaţilor, nu şi pentru femeile care lucrează sau fac sport în aer liber. Deocamdată, acest comportament diferit nu a putut fi explicat, deşi diferenţele hormonale ar putea să influenţeze reacţia organismului faţă de expunerea la soare.

În ciuda rezultatelor acestui studiu, medicii avertizează asupra riscurilor de producere a cancerului de piele, cauzat de o expunere prelungită la soare. Persoanele din tipul caucazian îşi sintetizează întreaga cantitate de vitamina D dintr-o zi în urma unei expuneri directe de 10-20 de minute fără a folosi creme de protecţie solară.