Sp─âl─âturile vaginale-bune sau nu?

1 2 jpg jpeg

Acizii lactici te protejează de infecţii

Flora vaginal─â, o parte a florei umane, este format─â din numeroase microorganisme. Cele care asigur─â nivelul optim al pH-ului sunt din familia Lactobacillus, care produc acizii lactici. Ace┼čtia protejeaz─â vaginul ├«mpotriva infec┼úiilor prin men┼úinerea unui pH optim de sub 4,5. C├ónd du┼čurile vaginale sunt prea frecvente, echilibrul florei este distrus, iar bacteriile nu mai ├«nt├ólnesc bariera natural─â de protec┼úie. Astfel apar infec┼úiile vaginale.

Doar la recomandarea medicului

Sp─âl─âturile vaginale nu trebuie s─â fie un obicei de rutin─â, cu at├ót mai pu┼úin unul zilnic. Unele infec┼úii vaginale, cum este candidoza, produc o secre┼úie vaginal─â abundent─â, numit─â leucoree. Doar ├«n urma consultului specializat ┼či dup─â analiza examenului de secre┼úie vaginal─â ┼či de cultur─â, medicul specialist recomand─â tratamentul adecvat.

├Änainte de ├«nceperea lui, doctorul poate indica ├«ndep─ârtarea secre┼úiei ├«n exces prin intermediul sp─âl─âturilor vaginale. A┼čadar, du┼čurile vaginale sunt recomandate doar ├«n situa┼úii speciale, ca adjuvant ├«n cazul infec┼úiilor vaginale.

Se folosesc soluţii speciale

Atunci c├ónd sunt indicate de medicul ginecolog, sp─âl─âturile vaginale se fac cu ajutorul unui dispozitiv medical, un irigator, care se g─âse┼čte ├«n farmacii. Exist─â numeroase preparate sub form─â de pulbere care se dizolv─â ├«n ap─â ┼či care pot fi folosite ├«n sp─âl─âtura vaginal─â. La fel de recomandat este ┼či bicarbonatul de sodiu.

Nu sunt un mijloc de contracepţie

O secre┼úie vaginal─â care atrage aten┼úia prin miros, aspect sau consisten┼ú─â modificat─â poate fi semnul prezen┼úei unei infec┼úii vaginale. ├Än aceste cazuri este recomandat─â vizita la medic pentru diagnostic ┼či tratament.

Infec┼úia vaginal─â poate disp─ârea numai ├«n urma tratamentului local cu ovule ┼či/sau cu tablete antibiotic sau antimicotice. De asemenea, du┼čurile vaginale nu reprezint─â o metod─â de contracep┼úie, a┼čadar nu sunt recomandate dup─â contacte sexuale neprotejate.

Bine de ┼čtiut!

Vaginul se cur─â┼ú─â singur, ├«n mod natural, iar du┼čurile vaginale nu sunt necesare ├«n ultimele zile din ciclu menstrual pentru a ├«ndep─ârta resturile de s├ónge.

Ce spune specialistul

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog, specialist al campaniei ÔÇ×Planific─â Neprev─âzutulÔÇť

Prin modificarea pH-ului vaginal, sp─âl─âturile vaginale frecvente favorizeaz─â apari┼úia vaginozei bacteriene, a candidozei vaginale acute ┼či recurente (cu mai mult de 3 episoade pe an), a infec┼úiei cu Gardnerella vaginalis ┼či a altor infec┼úii. ├Än plus, accentueaz─â senza┼úia de usc─âciune ┼či amplific─â disconfortul local ├«n cazul femeilor aflate la menopauz─â, care se confrunt─â cu o usc─âciune vaginal─â determinat─â de absen┼úa hormonilor estrogeni.