Soluţiile care te scapă de sforăit

1 2 jpg jpeg

Sforăitul afectează din ce în ce mai multe persoane, în cea mai mare parte bărbaţi. Uneori este însoţit de episoade de oprire a respiraţiei, numite apnee.

Printre cauzele sfor─âitului se num─âr─â devia┼úia de sept, polipii nazali, hipertrofia de cornete (structuri care se g─âsesc pe pere┼úii laterali ai n─ârilor), dar ┼či greutatea mult peste medie a persoanei.

Pe l├óng─â schimb─ârile ├«n stilul de via┼ú─â, tratamentele moderne te ajut─â s─â scapi de sfor─âit ┼či de somnul agitat, de st─ârile de somnolen┼ú─â ┼či de durerile de cap matinale.

Metode de tratament...f─âr─â bisturiu

Primul pas ce trebuie făcut este vizita la medicul ORL. În funcţie de cauza care produce sforăitul, pacientului îi este prescris tratament pentru rezolvarea problemei.

Variantele ,,u┼čoareÔÇŁ de tratament (temporare) sunt cele pe care le putem procura ┼či din farmacii, precum spray-ul nazal sau benzile nazale.

Spray-ul nazal

De┼či elibereaz─â c─âile nazale, permi┼ú├ónd p─âtrunderea mai u┼čoar─â a aerului, spray-ul nu este o solu┼úie de tratament pe termen lung, fiind o op┼úiune pentru cel mult 7 zile.

Substan┼úele din spray pot provoca dependen┼ú─â ┼či pot sensibiliza mucoasa nazal─â la alergenii din aer.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Sfor─âitul nu te las─â s─â dormi? 6 metode s─â scapi de el

- Cât de periculos este sforăitul pentru copii

- Schimbarea din diet─â care ,,alung─â" sfor─âitul

Benzile nazale

Aplicate pe nas, benzile dilatatoare m─âresc deschiderea n─ârilor, u┼čur├ónd respira┼úia. De┼či nu au efecte adverse, benzile nazale dau rezultate doar pentru moment.

Proteza dentar─â antisfor─âit

La indica┼úia medicului (at├ót orelist, c├ót ┼či stomatolog), persoana care are probleme cu sfor─âitul poate apela la proteza antisfor─âit.

Compus─â din dou─â mulaje, unul pentru maxilarul superior ┼či unul pentru cel inferior, proteza se poate monta seara, ├«nainte de culcare ┼či permite ca aerul s─â p─âtrund─â mai u┼čor spre c─âile respiratorii.

Metode de tratament invazive

Chirurgia cu laser

În timpul intervenţiei cu laser poate fi îndepărtat excesul de ţesut din gât, pot fi scoase amigdalele sau polipii.

"Pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de mai multe ┼čedin┼úe de terapie cu laser, dup─â care pacientul poate avea dureri destul de mariÔÇŁ, ne-a spus medicul primar ORL Cezara Danciu. Radiofrecven┼úa

O metod─â rapid─â, eficient─â, mai pu┼úin dureroas─â ┼či care nu necesit─â spitalizare este interven┼úia prin radiofrecven┼ú─â, recomandat─â c├ónd sfor─âitul este produs de ├«ngro┼čarea ┼či alungirea v─âlului palatin.

Pacientul este anesteziat, după care este înţepat în vălul palatin în câteva puncte cu ajutorul unor pense speciale. Ulterior, este aplicat curentul de radiofrecvenţă timp de câteva secunde.

Intervenţia trebuie repetată, în funcţie de precizarea medicului specialist ORL.

Operaţia clasică

Operaţia clasică se face tot sub anestezie, astfel putând fi eliminaţi polipii nazali, excesul de ţesut din gât sau amigdalele inflamate.

"Cea mai mare parte a problemelor care duc la apari┼úia sfor─âitului pot fi rezolvate cu ajutorul interven┼úiilor chirurgicale clasice. Spre deosebire de celelalte metode de tratament, opera┼úia clasic─â ofer─â rezultate pe termen lungÔÇŁ, precizeaz─â medicul ORL Cezara Danciu.

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Cezara Danciu, medic primar ORL Spitalul Clinic Col┼úea Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Folosirea spray-ului nazal poate duce la pierderea mirosului

Tratamentul trebuie stabilit ├«n func┼úie de cauza problemei. Sunt situa┼úii ├«n care sfor─âitul poate fi produs ┼či de tumori cerebrale, care pot fi descoperite doar prin endoscopie.

Cele mai frecvente tratamente sunt cele chirurgicale clasice, dar problema sfor─âitului mai poate fi rezolvat─â ┼či cu ajutorul laserului, a radiofrecven┼úei sau a crioterapiei (aplicarea de ghea┼ú─â pe cornete pentru reducerea lor).

Pacientul poate apela ┼či la metode de tratament din farmacii, dar acestea prezint─â ┼či riscuri.

Spray-ul nazal poate duce la dependenţă sau la pierderea mirosului.