Soarele, prieten ┼či du┼čman pentru bolile de piele

1 2 jpg jpeg

Vara poate agrava acneea

Dac─â ai acnee, probabil ai observat c─â soarele ├«┼úi estompeaz─â leziunile. A┼ča ┼či este, pentru c─â soarele are ac┼úiune antiinflamatoare asupra pielii. ├Äns─â expunerea ├«ndelungat─â duce la ├«ngro┼čarea pielii, la astuparea porilor ┼či la blocarea secre┼úiei de sebum.

De aceea, dup─â dou─â-trei s─âpt─âm├óni po┼úi observa noi puseuri de acnee. Pentru prevenirea lor, medicii recomand─â folosirea unei creme cu factor de protec┼úie solar─â ridicat─â, noncomedogenic─â ┼či neuleioas─â. B─âile de soare sunt contraindicate ┼či celor cu lupus eritematos sistemic, boal─â autoimun─â care afecteaz─â mai multe organe, inclusiv pielea.

La aproximativ 70% din cei cu lupus eritematos, expunerea ├«ndelungat─â la soare favorizeaz─â apari┼úia unor leziuni cutanate (ro┼čea┼ú─â), a durerilor articulare ┼či a oboselii.

Nu merge la plaj─â dac─â ai cicatrice!

Nici cicatricele nu fac cas─â bun─â cu soarele. Este bine de ┼čtiut c─â soarele poate avea chiar efecte iremediabile asupra cicatricelor roz sau ro┼čii (formate ├«n urma unor interven┼úii chirurgicale), cu o vechime mai mic─â de ┼čase luni.

┼×i asta pentru c─â se va produce o bronzare care va men┼úine o pigmentare definitiv─â a cicatricei. Iat─â de ce este indicat s─â evi┼úi soarele sau s─â protejezi cicatricea cu un plasture. Chiar dac─â cicatricea are un an vechime, este mai sensibil─â la razele soarelui dec├ót pielea s─ân─âtoas─â.

Tot din cauza vulnerabilităţii, evită contactul cicatricei cu nisipul sau cu apa mării. Cicatricele albe trebuie protejate cu creme cu FPS mare (50+).

┼×i herpesului ├«i place soarele

...deci nu este de mirare c─â leziunile herpetice pot ap─ârea dup─â ce mergi la plaj─â, dar ┼či la munte (episoadele de herpes sunt puse mai ales pe seama expunerii la razele UVB, a c─âror cantitate cre┼čte la altitudini).

Vara, o treime dintre persoanele cu virusul herpes simplex 1 pot avea reactiv─âri de leziuni herpetice la nivelul buzei sau al unei n─âri. Ar trebui s─â evite soarele ┼či cei cu cuperoz─â, gravidele cu hiperpigmentare a fe┼úei (cloasm─â), femeile care iau contraceptive orale ┼či cei care urmeaz─â tratamente cu medicamente fotosensibilizante (tetraciclin─â, doxiciclin─â).

├Än cazul celor cu vitiligo, de┼či aceast─â afec┼úiune poate beneficia de fototerapie, sub control medical, por┼úiunile de piele mai deschise specifice acestei boli sunt mult mai sensibile la razele ultraviolete, implicit riscul de cancer cutanat este mai mare.

Razele solare pot fi benefice în psoriazis

├Än unele afec┼úiuni cutanate, expunerea moderat─â la soare chiar este recomandat─â. Este ┼či cazul psoriazisului, o boal─â autoimun─â manifestat─â prin apari┼úia pe piele a unor pl─âci ro┼čii acoperite cu coji sidefii, localizate mai ales pe coate, genunchi ┼či scalp.

O variant─â de tratament ├«n psoriazis este fototerapia, care const─â ├«n expunerea controlat─â a pielii la soare. Aceasta ajut─â la ├«ncetinirea prolifer─ârii celulelor cutanate (implicit a pl─âcilor specifice acestei afec┼úiuni), la reducerea procesului inflamator ┼či la combaterea unor simptome ale bolii precum m├ónc─ârimea ┼či durerea.

De aceea, în 80% din cazuri, soarele face bine pielii afectate de psoriazis (însă pentru 10%, soarele poate agrava simptomele). Este indicat ca expunerea la soare să se facă dimineaţa, până în ora 11.00, sau după ora 16.00.

Are rol antiinfecţios în dermatita atopică

Expunerea treptat─â la soare este recomandat─â ┼či ├«n dermatita atopic─â, afec┼úiune dat─â de o hipersensibilitate a sistemului imunitar ┼či manifestat─â prin leziuni cutanate ┼či m├ónc─ârimi.

Pentru c─â pielea ├«┼či pierde func┼úia de barier─â, ea se usuc─â mai repede, iar din cauza deshidrat─ârii, se poate infecta foarte u┼čor. Soarele ┼či apa m─ârii pot reduce simptomele dermatitei, pentru c─â vitamina D sintetizat─â sub ac┼úiunea razelor solare cre┼čte secre┼úia unei substan┼úe cu rol protector fa┼ú─â de infec┼úiile cutanate. Expunerea se va face progresiv, iar pentru protec┼úie sunt indicate cremele cu factor de protec┼úie solar─â hipoalergenice, cu filtru mineral.

Celulita se agraveaz─â la soare- Dr. Oana Cl─âtici medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti

Expunerea la soare favorizeaz─â dezvoltarea micozelor, a pitiriazisului versicolor (infec┼úie a tegumentului), accentueaz─â celulita ┼či vergeturile. Soarele are un u┼čor efect antiinflamator, iar bronzul realizeaz─â o mascare aparent─â a leziunilor acneice.

├Än acela┼či timp, se favorizeaz─â apari┼úia de comedoane, astfel ├«nc├ót, dup─â o aparent─â reducere a acneei, are loc o agravare a acesteia. La pacien┼úii cu psoriazis se constat─â ├«n majoritatea cazurilor o ameliorare semnificativ─â a leziunilor dup─â expunerea moderat─â la soare.

Exist─â ┼či un procent mic de persoane la care apare o agravare dup─â expunerea la soare. La persoanele cu vitiligo, de┼či asocierea medicamentului psoralen cu expunerea la UVA are efecte benefice, soarele ├«n exces eviden┼úiaz─â zonele depigmentate, cresc├ónd riscul apari┼úiei cancerului de piele. ┼×i ├«n cazul copiilor cu dermatit─â atopic─â, soarele are efecte pozitive.