Sfaturi pentru o vacanţă fără probleme

1 2 jpg jpeg

Rău de maşină? Există soluţii!

Neplăcere manifestă prin stări de greaţă şi de vomă, răul de maşină apare din cauza neconcordanţei dintre stimulii primiţi de creier de la receptorii vizuali şi cei ai echilibrului. Pentru a-l preveni, este indicat ca, în maşină sau autocar, să îţi găseşti un punct în exterior la care să priveşti.

Dacă ştii că răul de maşină îţi creează o stare de rău generală, poţi încerca anumite medicamente speciale, dar doar la recomandarea medicului. La farmacie găseşti şi preparate homeopate, iar preventiv poţi face şi un tratament cu infuzie de păducel.

Expune-te progresiv la soare

Este bine de ştiut că, dacă nu bei suficientă apă şi te expui la soare, este posibil să te confrunţi cu stări de ameţeală. Expune-te treptat la soare, câte o jumătate de oră în primele zile, după care creşti treptat durata. Dacă ai pielea sensibilă sau dacă ai fototip 1 sau 2 (păr roşcat sau blond, piele albă, ochi verzi sau albaştri), foloseşte în primele zile creme cu SPF ridicat (40 sau 50+), după care le poţi utiliza pe cele cu SPF 30. De asemenea, nu uita nici de cremele calmante după plajă.

Nu te expune la soare dacă ai avut operaţii chirurgicale recente şi nici dacă ai boli precum lupus eritematos sistemic.La aproximativ 70% din aceşti bolnavi, expunerea îndelungată la razele soarelui favorizează apariţia leziunilor cutanate, a durerilor articulare şi a oboselii. Au contraindicaţie la expunerea la soare şi cei cu alergie solară, porfirie cutanată (manifestată prin apariţia unor vezicule pline cu lichid), melanom malign şi cei cu herpes recidivant.

Ce trebuie să conţină trusa de prim ajutor

Cu câteva zile înainte de a pleca în vacanţă, pregăteşte-ţi trusa medicală. Aceasta trebuie să conţină dezinfectante, comprese sterile, leucoplast, foarfecă, faşă elastică, garou, medicamente antalgice, antiinflamatoare, antispastice, antidiareice, antivomitive, antipiretice, laxative şi antihistaminice. Din trusă nu trebuie să îţi lipsească nici unguentele anibacteriene, loţiunile contra insectelor şi pentru calmarea înţepăturilor (alcool mentolat), plasturii şi gelurile pentru atenuarea durerilor (în caz de lovituri, contuzii).

Atenţie!

Din cauza schimbării alimentaţiei, unii turişti se pot confrunta cu diaree sau cu constipaţie.

Dacă pleci în străinătate

În cazul în care pleci peste hotare în această vară, informează-te dacă este nevoie să te vaccinezi. Necesară este şi asigurarea medicală de călătorie, căreia trebuie să îi verifici cu atenţie clauzele, pentru a nu avea surprize.

De ce să mai ţii cont

√ Nu cumpăra mâncare de la vânzătorii ambulanţi.

√ Dacă urmezi un tratament de lungă durată, asigură-te că ai medicamente la tine pe toată durata vacanţei.

√ Citeşte pe prospect temperaturile la care trebuie păstrate medicamentele sau diverse alte produse farmaceutice de care ai nevoie când eşti în concediu.