Sfatul specialistului: cum se depisteaz─â ┼či trateaz─â hernia de disc

1 2 jpg jpeg

Hernia de disc reprezint─â alunecarea unei p─âr┼úi a discului intervertebral de la locul s─âu ┼či migrarea spre canalul spinal. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â c├ónd inelul fibros se rupe ┼či permite astfel nucleului pulpos s─â alunece ├«n canalul spinal unde apas─â pe r─âd─âcinile nervoase determin├ónd apari┼úia simptomatologiei.

ÔÇ×Hernia de disc lombar─â apare ├«neosebi ├«n urma unor eforturi fizice intense, ridicari de greut─â┼úi, traumatisme sau microtraumatisme din cadrul unor profesii care impun efectuarea unor activit─â┼úi fizice foarte intense sau la indivizii care stau mult pe scaun. Manifestarea clinic─â specific─â a herniei de disc lombare este reprezentat─â de lombosciatic─â, durerea de spate care iradiaz─â pe unul sau ambele membre inferioare. Hernia de disc lombar─â, anume durerea de spate care iradiaz─â unul din membrele inferioare, se mai poate manifesta ┼či prin alte moduriÔÇť, explic─â dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie, ┼čeful sec┼úiei de Neurochirugie a Spitalului European Polisano, Sibiu.

Obezitatea poate cre┼čte riscul de hernie de disc

Printre factorii care favorizeaz─â apari┼úia herniei de disc se num─âr─â modific─ârile degenerative care apar pe m─âsur─â ce persoana ├«nainteaz─â ├«n v├órst─â, activitatea fizic─â intens─â, obezitatea, dar ┼či fumatul.

De asemenea, boala mai poate ap─ârea ┼či ca urmare a sedentarismul, a malfoma┼úiile congenitale ┼či a factorul genetic. Dintre toate tipurile de herniei de disc, cele localizate la nivel lombar (partea de jos a coloanei vertebrale) sunt mai des diagnosticate (├«n aproape 90% dintre cazuri, ├«n timp ce herniile cervicale ├«n 8-9% din cazuri, iar cele toracale ├«n propor┼úie de 1-2%

Medicul poate suspecta c─â pacientul sufer─â de hernie de disc dac─â acesta a suferit traumatisme recente, dac─â are o profesie cu risc, dar ┼či dac─â ├«n familia sa exist─â astfel de afec┼úiuni. Pentru stabilirea unui diagnostic cu certitudine pot fi indicate radiografii, rezonan┼ú─â magnetic─â, computer tomografic sau mielografie.

, adaug─â neurochirurgul Claudiu Matei.

├Än func┼úie de localizarea herniei, de tipul acesteia, dar ┼či de stadiul bolii, medicul poate recomanda tratamentul. ├Än unele situa┼úii, terapia presupune ├«mbinarea mai multor specialit─â┼úi medicale: medicina de familie, medicina intern─â, balneofizioterapia, ortopedia, neurologia ┼či neurochirurgia. Scopul tratamentului este reprezentat de ameliorarea durerii ┼či oprirea evolu┼úiei a procesului etipatogenic.

ÔÇ×Tratamentul conservator este reprezentat de repausul relativ (cu evitarea eforturilor fizice mari, a ridic─ârii de greut─â┼úi, a mi┼čc─ârilor bru┼čte / tratament medicamentos care include antialgice, antiinflamatorii nesteroidiene, antiinflamatorii steroidiene), de infiltra┼úiile epidurale, periradiculare, periarticulare, dar ┼či de aplica┼úiile locale de c─âldur─â sub diferite forme (purtarea unei centuri sau corset lombar poate fi util─â uneori pentru o scurt─â perioad─â de 2-3 zile)ÔÇť, spune medicul neurochirurg.

Spre deosebire de tratamentul conservator, cele chirurgical se recomand─â c├ónd exist─â un deficit neurologic progresiv, c├ónd exist─â afectare pluriradicular─â - ├«n cadrul sindromului de ÔÇ×coad─â de calÔÇť (care include tulbur─âri sfincteriene, deficite motorii ┼či de sensibilitate de diferite grade) sau c├ónd tratamentul conservator este ineficient..

- discectomia standard reprezint─â procedeul de ├«ndep─ârtare a unui fragment discal herniat ┼či se realizeaz─â sub anestezie general─â, iar pacientul r─âm├óne internat ├«n spital 3-4 zile sau p├ón─â c├ónd starea de s─ân─âtate permite externarea;

- microdiscectomia este similar─â interven┼úiei standard, dar se utilizeaz─â microscopul operator ┼či instrumente de microchirugie, ceea ce permite realizarea unor aborduri miniminvazive, care favorizeaz─â recuperarea rapid─â a pacientului;

- nucleoplastia este o alternativ─â terapeutic─â pentru pacien┼úii cu hernii de disc f─âr─â fragmente libere deta┼čate, la care tratamentul conservator a fost ineficient. Printr-o canul─â, sub control radilogic se introduce o sond─â special─â ├«n discul intervetebral prin care se ├«nl─âtur─â minime fragmente discale fapt care va reduce presiunea din disc eliber├ónd r─âd─âcina nervoas─â de presiune;

- decompresiunea laser reprezint─â introducerea unui ac prin care se pune o fibr─â laser la nivelul discului intervertebral ┼či se procedeaz─â la ÔÇ×coagulareaÔÇť centrului discului (poate fi asociat─â cu endoscopia);

- discectomia lombar─â endoscopic─â se refer─â la procedeul intradiscal indicat pentru herniile de disc nemigrate;

- chemonucleoliza ÔÇô este o procedur─â ce presupune injectarea unei enzime (chimopapaina) ├«n discul herniat cu scopul de a-l dizolva. ├Än anumite situa┼úii chemonucleoliza poate reprezenta o alternativ─â lzsa discectomie.