Riscurile anesteziei generale sunt mai mari la hipertensivi ┼či diabetici

1 2 jpg jpeg

Anestezia general─â sau total─â este, practic, o com─â indus─â medical, ├«n timpul c─âreia pacientul nu este con┼čtient ┼či nu r─âspunde la stimuli. Se folose┼čte ├«n interven┼úiile chirurgicale majore la nivelul creierului, toracelui sau abdomenului sau c├ónd interven┼úia dureaz─â mai mult de dou─â ore. Anestezia general─â se bazeaz─â pe starea de incon┼čtien┼ú─â a pacientului, pe diminuarea st─ârii de nelini┼čte a acestuia, pe lipsa durerii ┼či pe relaxarea muscular─â.

În timpul anesteziei generale, care se obţine prin administrarea intravenoasă a unor medicamente sau prin inhalare, pacientul nu simte dureri. Folosită încă din secolul al XIX-lea, procedura este una sigură, dar care poate avea uneori efecte adverse temporare, precum: amnezie reversibilă, mai ales la vârstnici, ameţeală, dificultate la urinare, greaţă, frisoane sau durere în gât.

Riscurile anesteziei generale: care sunt ┼či cine poate fi afectat

O procedur─â ├«n general sigur─â, anestezia general─â vine cu c├óteva riscuri precum confuzie postoperatorie, infarct, pneumonie sau atac cerebral, persoanele expuse fiind pacien┼úii v├órstnici ┼či cei care trec printr-o interven┼úie chirurgical─â care dureaz─â foarte mult.

De asemenea, anumite probleme de s─ân─âtate cresc riscul pacientului anesteziat de a suferi efecte adverse. Aceste afec┼úiuni sunt: apneea obstructiv─â de somn (persoana are pauze de respira┼úie ├«n timpul somnului), afec┼úiuni ale rinichilor, inimii sau pl─âm├ónilor, tensiune mare, alcoolism, fumat, reac┼úii adverse la anestezic ├«n trecut, medica┼úie care poate m─âri s├óngerarea (de exemplu, aspirina), alergiile la medicamente, diabet ┼či obezitate.

Printre riscurile anesteziei generale se num─âr─â ┼či starea de con┼čtien┼ú─â ├«n timpul interven┼úiei chirugicale. Se poate ├«nt├ómpla ca la unele persoane (1 caz la 19 000) anestezia s─â nu prind─â ├«n ├«ntregime ┼či pacientul s─â fie con┼čtient de ce i se ├«nt├ómpl─â ├«n timpul opera┼úiei ┼či chiar s─â simt─â unele dureri. De regul─â, pacientul aude doar sunete pe termen scurt, ├«nainte de ├«nceperea propriu-zis─â a opera┼úiei. Pacien┼úii care se afl─â ├«n stare de con┼čtien┼ú─â de┼či au fost supu┼či anesteziei generale pot dezvolta afec┼úiuni psihologice pe termen lung, mai ales c─â, mu┼čchii fiind inactivi, ei nu le pot semnala medicilor ce se ├«nt├ómpl─â.

├Änainte de opera┼úia care implic─â anestezie general─â, pacientul va fi evaluat ├«n ceea ce prive┼čte indicele de mas─â corporal─â, istoricul medical, v├órsta, afec┼úiunile curente, alergiile, consumul de alcool ┼či de medicamente (chiar ┼či de suplimente alimentare, mai ales dac─â acestea con┼úin gingko biloba, ginseng sau usturoi), flexibilitatea g├ótului. E foarte important ca pacientul s─â r─âspund─â cu sinceritate tuturor ├«ntreb─ârilor, tocmai pentru a evita problemele ├«n timpul interven┼úiei chirurgicale. De asemenea, medicul va recomanda evitarea meselor solide ┼či lichide cu c├óteva ore ├«nainte de opera┼úie.