Primele grefe de trahee, realizate în Franţa

1 2 jpg jpeg

Aceast─â procedur─â chirurgical─â, realizat─â la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue din ora┼čul francez Plessis-Robinson, din apropiere de Paris, prezentat─â ca o premier─â mondial─â, asociaz─â elemente din chirurgia toracic─â cu elemente din chirurgia plastic─â.

Metoda a fost pus─â la punct, progresiv, ├«n ultimii ┼čase ani, de unul dintre pionierii grefelor pulmonare, medicul Philippe Dartevelle ├«n colaborare cu medicul Fr├ęd├ęric Kolb. Aceast─â tehnic─â original─â a fost aplicat─â pe ┼čapte pacien┼úi, de-a lungul a ┼čase ani. Cinci dintre ei, suferind de cancer de trahee, tr─âiesc ┼či ┼či-au reluat activit─â┼úile obi┼čnuite. Ceilal┼úi doi pacien┼úi au decedat ├«n urma unor infec┼úii respiratorii, cauzate de absen┼úa cililor care c─âptu┼česc mucoasa traheelor normale.

Grefa de trahee practicat─â de medicii francezi const─â ├«n ├«nlocuirea traheei distruse sau obturate cu un nou tub traheal identic, reconstruit din propriul ┼úesut al pacientului, pentru a evita riscul de declan┼čare a unei reac┼úii de respingere.