Premieră în chirurgia cardiacă

1 2 jpg jpeg

O inim─â artificial─â ┼či celule su┼č─â au fost folosite ├«n premier─â ├«mpreun─â ├«ntr-o interven┼úie chirurgical─â realizat─â ├«n Grecia de o echip─â de medici britanici ┼či greci. Pacientului i-a fost introdus─â ├«n organism o inim─â artificial─â, cunoscut─â sub numele de dispozitivul Jarvic, deoarece inima lui era prea sl─âbit─â s─â mai pompeze s├óngele ├«n tot corpul. Apoi chirurgii i-au injectat ├«n mu┼čchiul cardiac circa ┼čase milioane de celulele su┼č─â. Extrase din m─âduva coloanei vertebrale, celulele su┼če au fost injectate pentru a construi mas─â muscular─â cardiac─â ┼či vase de s├ónge ├«n zonele afectate ale inimii.

Echipa de chirurgi care a făcut în premieră această operaţie a fost condusă de britanicul Stephen Westaby, un pionier în folosirea pompelor mecanice Jarvic pentru pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă.

Westaby consider─â c─â pompele pentru inim─â, cu sau f─âr─â celule su┼č─â, ar putea salva anual vie┼úile a 12.000 de pacien┼úi care sufer─â de insuficien┼ú─â cardiac─â grav─â.

Guvernul grec a decis recent s─â finan┼úeze pompele pentru pacien┼úii cu insuficien┼ú─â cardiac─â grav─â. Implantarea acestor dispozitive permite pacien┼úilor s─â ias─â din spital f─âr─â a necesita ulterior tratament medicamentos. ├Äns─â, ├«n Marea Britanie, Serviciul Na┼úional de S─ân─âtate finan┼úeaz─â folosirea pompelor numai ├«n cazul pacien┼úilor care a┼čteapt─â un donator pentru transplant de inim─â.