Plombele vă pun sănătatea în pericol

1 plombele va pun sanatatea in pericol jpg jpeg

Cu toţii avem câteva plombe de-a lungul vieţii, însă cel mai probabil nu ştim şi compoziţia lor în totalitate. Cele mai ieftine plombe sunt extrem de periculoase pentru cei care le poartă, mai exact aliajele din argint şi mercur, care sunt toxice. Uniunea Europeană a interzis folosirea acestora.

Medicii stomatologi avertizează că pacienţii care au astfel de plombe ingerează frecvent mercur în organism, substanţă extrem de periculoasă.

”Afectează în primul rând nervii, afectează foarte mult felul în care functionează chiar şi creierul nostru. Sperăm ca acele cantităţi să fie minore, dar este suficient să ai puţin mercur de la plombe, să mai ai puţin mercur de la peşte, să mai iei puţin mercur din alte surse şI aceste mercur se acumulează şi pacientul să aibă probleme de toxicitate, date de acest mercur” a explicat la Digi 24, Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Potrivit unei directive europene, din 2025 niciun medic stomatolog din România nu va mai avea voie să folosească mercur în aliajul pentru plombe.

”Noi am făcut o moţiune şi spune că până în anul 2020, toţi medicii care doresc să facă obturaţii cu aliaj de argint trebuie să aibă separatoare dentare. În acelaşi timp, se interzice folosirea alieajelor de argint vrac, doar cu capsule predozate cu aliaj de argint” explică Alexandru Brezoescu, Colegiul Medicilor Stomatologi.

Scoaterea aliajelor care conţin mercur trebuie făcută în condiţii de siguranţă.

”Îi punem narine de oxigen pacientului ca să nu inhaleze vaporii în momentul în care îndepărtăm amalgamul. Izolăm dintele pe care lucrăm cu o membrană din latex, astfel ca paxceintul să nu înghită ce îndepărtăm. Avem un separator de amalgam la scaun, adică să nu ajungă amalgamul nici să polueze natura” a adăugat Ionuţ Leahu, medic stomatolog.