Opţiuni de tratament pentru hipertiroidie

1 2 jpg jpeg

Tiroida este o glandă în formă de fluture, aflată în partea anterioară a gâtului, în jurul laringelui.

Ea produce hormoni care regleaz─â metabolismul ┼či influen┼úeaz─â multe func┼úii ale organismului, printre care frecven┼úa b─ât─âilor inimii, nivelul energiei, arderea gr─âsimilor, func┼úia intestinal─â ┼či dispozi┼úia.

Eliberarea hormonilor tiroidieni este influenţată de TSH (hormonul stimulator al tiroidei), secretat în glanda hipofiză, care eliberează o cantitate mai mare sau mai mică, în funcţie de nevoile organismului.

├Än hipertiroidie, tiroida secret─â o cantitate prea mare de hormoni. Ca urmare, metabolismul se accelereaz─â, inima bate mai repede ┼či deseori neregulat, iar persoana afectat─â transpir─â abundent ┼či are ├«n permanen┼ú─â o stare de nervozitate.

Hipertiroidia apare mai frecvent la femei, de obicei ├«ntre 30 ┼či 40 de ani. ├Än unele cazuri, este provocat─â de o boal─â autoimun─â, care duce la o hipersecre┼úie de hormoni tiroidieni. Uneori, pe tiroid─â se dezvolt─â unul sau mai mul┼úi noduli, de obicei benigni. Cum o recuno┼čti Hipertiroidia se manifest─â prin simptome precum: cre┼čterea ritmului cardiac, hipertensiunea arterial─â, pierdere ├«n greutate (chiar ┼či c├ónd apetitul cre┼čte), transpira┼úia excesiv─â ┼či, uneori, absen┼úa menstrua┼úiei, iritabilitate, anxietate ┼či tulbur─âri de somn.

Tremuratul m├óinilor, diareea, gu┼č─â sau exoftalmia, confuzie sau apatie ┼či sl─âbiciune muscular─â la persoanele v├órstnice sunt alte manifest─âri ale excesului de hormoni tiroidieni.

2 jpg jpeg

Medicul de familie te va trimite la un medic endocrinolog. Acesta prescrie, de obicei, un medicament antitiroidian, care inhibă producerea de hormoni. O altă opţiune este administrarea unei doze unice de iod radioactiv, care distruge celulele tiroidiene hiperactive. Substanţa va fi absorbită numai de tiroidă, fără să afecteze alte organe - dar riscul este să ducă la hipotiroidism, ceea ce necesită ulterior un tratament de substituţie.

Dac─â medicamentele nu sunt eficiente, va trebui ├«nl─âturat─â chirurgical o parte a glandei, pentru a limita produc┼úia de hormoni. Dup─â opera┼úie, mul┼úi pacien┼úi sunt nevoi┼úi s─â ia o medica┼úie de substitu┼úie toat─â via┼úa. Un nodul tiroidian poate fi golit de lichid printr-o interven┼úie u┼čoar─â, cu ajutorul unui ac fin. ├Än cazurile c├ónd nodulul este canceros, glanda tiroid─â trebuie ├«nl─âturat─â ├«n totalitate.

Esen┼úial este ┼či ca tratamentul medicamentos s─â fie dublat de o schimbare a dietei ┼či a stilului de via┼ú─â. Trebuie evitate alimentele bogate ├«n iod ┼či ad─âugate cele cu mult calciu, pentru a evita pierderea acestuia din oase, ca urmare a excesului de hormoni tiroidieni, ┼či cele care ├«i furnizeaz─â organismului fier. Recomandate sunt ┼či legumele verzi ┼či alimentele care con┼úin vitaminele B, C ┼či E.

2 jpg jpeg

Dr. Cristina Danciu, medic specialist endocrinolog cu competenţă ecografie generală, http://www.endo-nutritie.ro

Tratamentul pe care îl recomand pentru hipertiroidie constă în:

1. M─âsuri generale: evitarea efortului fizic ┼či a stresului psihic, un regim alimentar diversificat, bogat in vitamine, minerale, cu valoare energetic─â sporit─â, pentru a evita sc─âderea ponderal─â. Este strict interzic consumul de alcool ┼či fumatul. ├Än unele cazuri, se folosesc sedative u┼čoare.

2. Tratament medicamentos: ├«n ┼úara noastr─â este disponibil un medicament antitiroidian de sintez─â, care inhib─â glanda s─â produc─â hormoni tiroidieni ├«n exces (thyrozol). Schema de tratament este individualizat─â, ├«n func┼úie de anailzele de laborator ┼či de fiecare persoan─â ├«n parte.

3. Intervenţia chirurgicală este tratamentul definitiv al hipertiroidiei. Se recomandă îndepărtarea în totalitate a glandei tiroide. După intervenţia chirurgicală, pacientul trebuie să urmeze tratament pe viaţă cu hormoni tiroidieni.

4. Tratamentul cu iod radioactiv: este contraindicat la femeia gravidă sau în perioada de alăptare, în cazul unei oftalmopatii active. Efectul se instalează mai lent, în 3-6 luni. De aceea, la 7 zile după administrarea iodului radioactiv se continuă o perioadă tratamentul cu antitiroidiene de sinteză. Complicaţia acestui tratament este, în cele mai multe cazuri, hipotiroidia, care se tratează prin substituţie cu hormoni tiroidieni.