Noutate în tratamentul tumorilor maligne hepatice

2 jpg jpeg

Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile se practică doar de câţiva ani în afară, dar rezultatele procedurii sunt deosebite, iar reacţiile advserse sunt de zece ori mai puţine.

├Än ┼úara noastr─â, doctorul Bogdan Popa, medic primar Radiologie Imagistic─â Medical─â ┼či Pre┼čedintele Societ─â┼úii Rom├óne de Radiologie Interven┼úional─â a efectuat ast─âzi, pentru prima oar─â ├«n Rom├ónia, trei opera┼úii prin aceast─â procedur─â modern─â de tratament al tumorilor maligne hepatice.

Chemoembolizarea hepatic─â cu microsfere absorbabile se adreseaz─â pacien┼úilor cu tumori maligne hepatice, primare, precum neoplasm hepatic ┼či hepatocarcinom, ┼či secundare, cum sunt metastazele de la alte tipuri de tumori maligne, frecvent neoplasm de colon.

Studiile clinice arat─â c─â aceast─â metod─â de tratament are o rat─â pozitiv─â de r─âspuns, de aproximativ 90%, dup─â un an ┼či jum─âtate de tratament.

ÔÇ×Este o procedur─â minim invaziv─â care presupune externarea pacientului la 24, maxim 48 de ore dup─â interven┼úie; se realizeaz─â cu anestezie local─â, introduc├óndu-se un microcateter ├«n arterele din ficat, care vascularizeaz─â tumora respectiv─â. ├Än aceste vase, ulterior se injecteaz─â microsfere ├«nc─ârcate cu substan┼úe chimioterapice, care au rolul de adistruge tumora din interior, dar ┼či de a opri fluxul sangvin c─âtre tumor─â. Intervenindu-se doar pe vasele tumorale, concentra┼úia local─â (intratumoral─â) de chimioterapic va fi mai mare, iar reac┼úiile adverse mult minimizate, ├«n special cele sistemice (├«n restul organismului)ÔÇť, a declarat dr. Bogdan Popa, ├«n cadrul conferin┼úei de pres─â ce a avut la loc la Spitalul Sanador, unde s-au f─âcut cele trei interven┼úii.

Pre┼úul unei proceduri se ridic─â la pre┼úul de 7.900 de lei, dar primele chemoemboliz─âri cu microsfere absorbabile au fost gratuite pentru trei pacien┼úi pensionari. Durata unei interven┼úii este de aproximativ o or─â ┼či treizeci de minute.