Noi terapii pentru vertebrele tasate

1 2 jpg jpeg

├Än ultimele decenii au ap─ârut tot felul de interven┼úii minim invazive, care expun pacien┼úii unui disconfort c├ót mai mic. Astfel de proceduri sunt ┼či chifoplastia ┼či vertebroplastia. Indicate cel mai frecvent ├«n tas─ârile osteoporotice, dar ┼či a tumorilor vertebrale lombare ┼či toracale, aceste interven┼úii au o serie de avantaje fa┼ú─â de opera┼úia clasic─â la coloana vertebral─â. Printre acestea se num─âr─â recuperarea rapid─â, scurtarea duratei spitaliz─ârii ┼či reducerea riscului de infec┼úii.

Noi terapii pentru vertebrele tasate - Chifoplastia dureaz─â cel mult o or─â

Cea mai frecvent─â indica┼úie pentru chifoplastie este tasarea vertebral─â ap─ârut─â ├«n cadrul osteoporozei, dar ┼či ├«n probleme post-traumatice (dac─â nu sunt compresive pe m─âduv─â ┼či dac─â dep─â┼česc 15% din ├«n─âl┼úimea vertebral─â). Chifoplastia este o solu┼úie terapeutic─â ┼či ├«n tumori vertebrale benigne sau maligne, dac─â nu invadeaz─â sau comprim─â m─âduva, ├«n acest caz put├óndu-se asocia cu biopsia din vertebr─â.

Chifoplastia se face cu anestezie general─â, dureaz─â ├«ntre 30-60 de minute ┼či se efectueaz─â sub control radiologic. Prin chifoplastie se injecteaz─â ciment ├«n corpul vertebral prin cavit─â┼úi ob┼úinute prin umflarea unui balona┼č.

ÔÇ×Se introduc prin piele (percutan) 2 ace mai groase (trocare) sub control radiologic la nivelul vertebrei tasate. Prin cele 2 trocare se vor introduce 2 balona┼če speciale care se vor umfla gradual gener├ónd 2 cavit─â┼úi ├«n corpul vertebral ┼či redres├ónd ├«n─âl┼úimea vertebrei. Urmeaz─â injectarea controlat─â a unui ciment special la nivelul celor 2 cavit─â┼úi formate, ref─âc├ónd astfel ┼či rezisten┼úa corpului vertebral afectatÔÇŁ, explic─â medicul Dan Ben┼úia, specialist neorochirurg de la Spitalul Sf. Constantin din Bra┼čov.

Durata spitaliz─ârii nu este dec├ót de trei ore. Dup─â chifoplastie, pacientul va sim┼úi o reducere a durerilor de spate ┼či a contracturii musculare, ameliorarea posturii, a mersului ┼či a respira┼úiei.

Este nevoie de control operator la o lun─â de la opera┼úie, ├«nso┼úit de examen pardiologic. Un al doilea control postoperator se face la ┼čase luni.

Noi terapii pentru vertebrele tasate - Vertebroplastia ├«nt─âre┼čte coloana

O alt─â procedur─â recomandat─â pentru stabilizarea vertebrelor tasate este vertebroplastia. ÔÇ×Aceasta const─â ├«n introducerea sub ghidaj radiologic a unui ac de punc┼úie osoas─â prin piele ┼či mu┼čchi p├ón─â la nivelul corpului vertebral afectat. La acest nivel se injecteaz─â o substan┼ú─â special─â (cianoacrilat) ce are consisten┼úa pastei de din┼úi pentru c├óteva minute.

Apoi, printr-un proces de polimerizare, ea se ├«nt─âre┼čte ajung├ónd la fel de dur─â ca osul normal. Astfel, vertebra este consolidat─â. ├Än timpul interven┼úiei, pacientul este sedat u┼čor. Pacientul nu sufer─â nicio t─âietur─â, doar ├«n┼úep─âtura acului de vertebroplastieÔÇŁ, spune dr. Rare┼č Nechifor, medic primar radiologie interven┼úional─â.

Vertebroplastia nu dureaz─â dec├ót 30 de minute, iar pacientul poate pleca acas─â ├«n acee┼či zi, la trei-patru ore de la interven┼úie.

├Än 90% din cazuri, apeleaz─â la vertebroplastie persoanele cu osteoporoz─â, ├«ns─â interven┼úia se practic─â ┼či ├«n cazul hemangioamelor vertebrale, a metastazelor vertebrale sau a tas─ârilor post-traumatice.

2 jpg jpeg

Prin tasare, vertebrele scad ├«n ├«n─âl┼úime, iar dac─â se dep─â┼če┼čte o anumit─â valoare, este afectat─â stabilitatea coloanei. ÔÇ×Dac─â afecteaz─â partea din spate a corpului vertebral poate duce la compresiune asupra m─âduvei spinale urmat─â de paralizie par┼úial─â sau total─â asupra membrelor, pierderea sensibilit─â┼úii la nivelul membrelor ┼či abolirea controlului sfincterianÔÇŁ, explic─â medicul Dan Ben┼úia. C├óteva dintre simptomele care arat─â tasarea vertebrelor:

ÔÇó durerea lombar─â sat toracal─â intens─â (care poate fi la nivelul vertebrei tasate sau pe o regiune mai mare, ├«nso┼úit─â sau nu de contractur─â muscular─â ┼či de rigiditatea coloanei).

ÔÇó sc─âdere ├«n ├«n─âl┼úime

ÔÇó curbarea spatelui (cifoz─â, scolioz─â)

ÔÇó dureri la nivelul bazinului, stomacului, tulbur─âri de respira┼úie

ÔÇó probleme de mers, imposibilitatea men┼úinerii pozi┼úiei ├«n picioare.

Pe termen lung, chifoplastia duce la cre┼čterea speran┼úei de via┼ú─â.