Mituri despre grip─â, demontate de medici

1 2 jpg jpeg

Printre acestea: "gripa este o r─âceal─â mai puternic─âÔÇŁ sau "oamenii s─ân─âto┼či nu au nevoie de vaccin antigripal", informeaz─â Hotnews.

Mitul 1: OAMENII S─éN─éTO┼×I NU AU NEVOIE DE VACCIN ANTIGRIPAL.

Fals. ┼×i persoanele perfect s─ân─âtoase, adul┼úi sau copii care nu au factori de risc pentru boli grave, se pot ├«mboln─âvi de grip─â, vor necesit─â spitalizare ┼či chiar pot mori din cauza gripei. Av├ónd ├«n vedere c─â persoanele care vor fi cel mai grav afectate nu pot fi identificate din timp, "recomandarea este ca to┼úi oamenii, ├«ncep├ónd de la v├órsta de 6 luni, s─â se vaccineze antigripal ├«n fiecare an", spune dr Lisa Grohskopf, MD, MPH, ofi┼úer medical ├«n cadrul Departamentului de Grip─â de la Centrele pentru Controlul ┼či Prevenirea Bolilor (CDC).

Mitul 2. GRIPA ESTE O R─éCEAL─é MAI PUTERNIC─é.

Fals. Fa┼ú─â de alt─â r─âceli sau viroze, gripa debuteaz─â brusc, cu febr─â puternic─â, frisoane, tremur─âturi, dureri musculare ┼či durere de cap. ├Än situa┼úii mai grave, oamenii pot dezvolta simptome severe ale tractului respirator inferior, cum ar fi o tuse puternic─â ┼či chiar pneumonie.

Mitul 3: VACCINUL ANTIGRIPAL NU ESTE EFICIENT.

Tulpina H1N1 este de fapt H1N1pdm09, care a ap─ârut ├«n timpul sezonului de grip─â pandemic─â din 2009 ┼či a fost ini┼úial numit─â " gripa porcina ". De┼či nu se mai nume┼čte gripa porcin─â, tulpina H1N1 din vaccinul sezonier din acest an protejeaz─â ├«mpotriva tulpinii H1N1pdm09, astfel ├«nc├ót oamenii s─â poat─â fi siguri c─â primirea vaccinului sezonier de grip─â din acest an ├«i protejeaz─â ├«mpotriva "gripei porcine". Potrivit lui Paul Offit, MD, profesor de pediatrie ┼či director al Centrului de Vaccin─âri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, vaccinurile antigripale cu doza standard ofer─â cea mai bun─â protec┼úie ├«mpotriva bolilor la copiii sub v├órsta de 8 ani, ├«n propor┼úie de 65%. Dup─â aceasta, eficacitatea vaccinului depinde at├ót de v├órsta pacientului, c├ót ┼či de c├ót de bine se potrivesc tulpinile de viru┼čii din vaccin cu cele care circul─â ├«n comunitate.