Mituri despre albirea dentară: ce este adevărat şi ce este fals

1 2 jpg jpeg

În acest caz, poţi încerca o pastă de dinţi cu efect de albire sau urma un tratament de albire profesională care poate fi efectuat prin mai multe proceduri (albire mecanică, albire chimică sau albire cu aparatul laser).

Iată, aşadar, ce trebuie să ştii despre procesul de albire a dinţilor!

Pasta de dinţi cu efect de albire este o opţiune ieftină şi la îndemână

Pasta de dinţi cu efect de albire poate fi o soluţie, însă nu este la fel de eficientă ca un tratament de albire la medicul stomatolog. Aceasta poate îndepărta doar petele de pe suprafaţa dinţilor, cum ar fi cele de la fumat, cafea sau ceai, dar nu va schimba culoarea intrinsecă a danturii.

De asemenea, stomatologii recomandă folosirea ocazională a pastei de dinţi cu efect de albire, întrucât acestea pot îndepărta stratul protector al dinţilor făcându-i mai sensibili.

Tratamentele profesioniste de albire sunt mai eficiente

Este adevărat! Tratamentele de albire efectuate în cabinetele stomatologilor dau rezultate mai rapide decât benzile sau creioanele de albire care se găsesc în comerţ. Benzile de albire care se găsesc în farmacii îţi vor albi dinţii, însă este nevoie de aplicări repetate, care pot dura săptămâni sau chiar luni.

Albirea dentară nu este indicată persoanelor cu dinţi sensibili

Fals! Într-adevăr, tratamentele de albire profesională cu laser, de exemplu, nu sunt recomandate persoanelor cu dinţi sensibili, însă ele pot folosi pastele de dinţi cu efect de albire pentru dinţi sensibili.

Albirea dentară afectează smalţul dinţilor

Se spune că albirea cu laser afectează smalţul dinţilor. Fals! În timpul procesului de albire, se deschid porii dinţilor pentru a permite agentului de curăţare - peroxidul - să intre în structura interioară a dintelui şi să-l cureţe de pete, iar în timp porii se închid din nou.

După tratamentul de albire, nu trebuie să mai bei niciodată cafea sau vin

Stomatologii recomandă să nu se consume băuturi şi alimente care pătează dinţii, cum ar fi ceaiul, cafeaua, vinul, ciocolata, fructele de pădure, sucul de portocale sau de merişoare, sosul de soia etc., doar în primele câteva zile după efectuarea procedeului de albire, deoarece porii dinţilor sunt încă deschişi şi există riscul să se păteze din nou.

Totuşi, dacă nu poţi renunţa la cafea în primele zile, foloseşte un pai sau adaugă mai mult lapte.

Efectul de albire al dinţilor durează pentru totdeauna

În mod normal, efectul unui tratament de albire durează aproximativ 2 ani, însă albul dinţilor începe să se estompeze treptat în 2-3 luni de la efectuarea procedurii. Şi asta deoarece, la fel ca în cazul vopsirii părului, dinţii au nevoie de întreţinere, mai ales dacă eşti fumător şi consumi zilnic băuturi care pătează.